tisdag 24 juni 2014

Ragnarök

Måste berätta lite om i fredags!
Vi var alltså i konserthuset La Maestranza där det för fjäde året i rad sattes upp Wagneropera.
Jesús är världens Wagnerfanatiker och har köpt biletter till de fyra operorna i Nibelungens ring i prinip samma dag som de har släppts. Förra året följde jag med på Sigfried, och i år avslutade vi med Ragnarök.
Det är den katalanska gruppen La Fura dels Baus som står för regi och koreografi och som alltså har kommit till Sevilla med sin produktion. La Fura är framför allt en lovordad teatergrupp och deras uppsättning av Nibelungens ring har fått fantastiskt fin kritik.
Ragnarök är den längsta av de fyra operorna. Den började klockan sex och slutade strax innan midnatt, med bara två korta pauser emellan då vi åt medhavda smörgåsar. Men inte var det långtråkigt (förutom ett alldeles för långt, händelselöst stycke med valkyrian Brünhilde), tack vare koreografin finns hela tiden mycket att titta på. Ju mer man vet desto större är upplevelsen gissar jag, jag har inte reda på alla musikstycken och blandar ihop Odens (Wotans) med svärdets, förbannelsens, Sigfrieds (eller nej förresten, det minns jag) och så vidare,
En upplevelse i vilket fall.

Här är två klipp. Ett med Hagen (en och en halv minut in kommer den mäktiga kören), och ett från slutet med den döde Siegfried, Brünnhilde och gruppens häftiga tolkning av det brinnande Valhall en bit in i klippet.

2 kommentarer:

  1. Haha! Äntligen kan Jesus ta fram ölhornet igen. Som han måste ha längtat :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hade ju varit passande att ta med det, men det tänkte han nog inte på:-)

      Radera

ny gadget

ny gadget