fredag 31 maj 2013

Sommarlängt och spansk frukt

Jag läste om årets sommarpratare, och drabbades av ett riktigt sommarlängt.

Fågelkvitter och solglimt genom persiennen i gryningen
Dofterna
Ljuset när man är på väg ner till sjön för att bada på kvällen
Blåbär
Färskpotatis
Jordgubbar
Lövverk
Tåg
Sommarpratare på radion
Bokhögar
Myrstackar
Hemkokt saft
Värme. Eller doftande regn
Rökt sik
Cykel
Barfota


Det blir ingen svensk sommar i år heller, vi valde en annan resa. Och ångrar oss inte, men åh, vad vi båda skulle vilja vara i Sverige i sommar. Har tankar på att kanske spara och hyra en liten stuga nästa år? Kanske.

Spanien har förstås också sina fördelar på sommaren. Just nu blommar jakarandan i hela staden, och det är så vackert. Dessutom har sommarfrukterna börjat komma. Vi var nere hos Pepe i frukt och grönsaksbutiken och handlade veckans grönsaker, och medan Jesús bad om än det ena, än det andra, stod jag och insöp den söta doften av frukt som blandades av mynta när Pepe gav Jesús ett stort knippe. Jag tror att det var jordgubbarna som doftade så gott, men jag vet bättre än att låta mig luras. Istället sneglade jag på biggaråerna i sina trälådor, nektarinerna, de ljusa aprikoserna, och de som är lite mer rödaktiga... Det blev både nektariner och aprikoser, och en del annan frukt också. Inte ens i en pralinbutik hade glädjen varit större än den stunden i fruktaffären.
Nu äter jag nektariner och aprikoser så mycket jag orkar, och väntar varenda dag på att Pepe ska få hem de små hårda San Juan-päronen och de första fikonen...

Förslag, förresten, på vad man kan göra med aprikoser? Recepttips? Vi har ett recept på tajin med kyckling och aprikoser som Jesús nog kommer att prova snart. Återkommer om resultatet...

6 kommentarer:

 1. Ingen aning vad man gör med färska aprikoser, de är sällsynta här i landet. Men... Marmelad? Sylt? Dela dem på hälften, ta ur kärnan o fylla med nån smulpajsvariant, sen baka i ugnen? Paj? Gratinera med kopiösa mängder choklad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske kunde jag lägga ett gäng aprikoser på taket och låta dem soltorka?
   Marmelad låter lockande. Egen aprikosmarmelad...

   Radera
  2. Marmelad är ett bra alternativ. Jag brukar göra aprikosmarmelad. Det är jättegott! Men jag gör det vanligtvis på torkade ekologiska.

   Radera
  3. Öh... Marmelad på torkade aprikoser??? Går det?

   Radera
 2. Aprikoser är ju jättegott i yoghurt! Vi gillar frukt i mat också. Vi gjorde bland annat lammkorv med couscous, avokado, persikor, cashewnötter och russin från boken Lailas middagstips... gott, gott! (Aprikos och persika är väl inte så stor skillnad??)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh så gott det låter! Tack för tipset! Jag tycker också om frukt i mat!
   Nej, det är inte så stor skillnad mellan aprikos och persika.

   Radera

ny gadget

ny gadget