fredag 10 maj 2013

Skolstrejk

I går var det strejk det mot nya skolreformen.
Det är lite lurigt att veta exakt vad den nya reformen innebär.
Det har cirkulerat en mängd falsk information på nätet från motståndare till regeringspartiet, som står bakom reformen. Som vanligt handlar allt om smutskasting mellan de båda stora partierna. Det har talats om att en massa konstiga, helt osanna saker, till exempel att katalanska ska förbjudas på skolor i Katalonien.
Och den som är motståndare till regeringspartiet tror gärna på det här, utan att själv informera sig närmare.
Läser man reformen så kan man bland annat se, att engelsklärare i grundskolan ska bli tvungna att prata engelska på lektionerna. Jag tycker att det låter helt rimligt, till och med att det är märkligt att de inte behöver prata engelska redan nu, men förstår att det blir obekvämt för många lärare.

Hur många deltog i strejken? Enligt regeringen knappt 20 procent. Enligt lärarförbunden: 72 procent. Som vanligt skiljer sig siffrorna kraftigt åt.
På Jesús skola strejkade en enda lärare.

Jag tror, att ett problem här är att det finns så himla många olika fackförbund. Tänk om det fanns ett enda lärarförbund. Vad mäktigt det skulle bli!

6 kommentarer:

  1. Vad jobbigt det är när det florerar en massa rykten som förmodligen inte är sanna! Inte undra på om folk blir förvirrade...Där ser man hur viktigt det är att själv ta reda på fakta innan man bestämmer sig för sin ståndpunkt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oavsett politisk ståndpunkt är det en sådan smutskastning mellan motståndarna i Spanien att det har gått långt över gränsen, tycker jag. Allt handlar om att tala illa om motståndarsidan. Nu pratar jag inte om just det här, utan generellt.

      Radera
  2. Reform? Även om det heter reform, handlar det om nedskärningar. En av förslagen förra âret var i alla fall att vi föräldrar skulle betala 25% av kostnaden för univeristetsutbildningen för vâra barn (ja, föräldrarna, eftersom det inte finns studielàn eller allmänt bidrag) Har inte hängt med och vet inte om det blir sâ eller inte, men det hade varit en omöjlighet för mig, dessutom är univeritetet i Málaga totalt överbelastat och har allmänt usel miljö.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som jag har förstått det så är det den här gången faktiskt fråga om en reform och inte nedskärning. Jag har mest koll på la primaria visserligen, och där är det tydligen inte fråga om nedskärningar.
      Men när du pratar om universitetet så vet jag att jag har läst någonstans att kostnaderna för universitetsutbildningar ska höjas mycket till hösten. Kanske är det den kostnad som du pratar om, som nu träder i kraft?

      Radera
  3. Ja! Och tänk om det vore obligatoriskt att strejka om fackförbundet varslar om strejk som det är här i Sverige. Här är det ju olagligt att bryta en strejk vad jag förstår... men där i Spanien kan folk göra som de vill och jag antar att de inte får betalt ur strejkkassan under strejken heller.. och då kan jag också anta att inte många vill strejka eftersom de vill hålla sig väl med arbetsgivaren osv. Plus att om de är borta en dag så har de mkt att ta igen sen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, den som strejkar blir helt enkelt av med lönen den aktuella dagen, så många avstår från strejk på grund av det. Och vem som helst kan ju inte gå ut i strejk heller, eftersom man inom den privata sektorn kan riskera jobbet.

      Radera

ny gadget

ny gadget