måndag 6 maj 2013

27 procents arbetslöshet

Uppmärksammade ni nyheten för någon vecka sedan?
Arbetslösheten i Spanien är nu uppe i över 27 procent. Den siffran varnades vi för att vi skulle nå i slutet av året, men den har alltså uppnåtts redan i april.
I Andalusien ligger siffran på nästa tio procentenheter mer, och i vissa andalusiska kommuner är siffran på över 40 procent.
Men det finns ljuspunkter i nyhetsflödet också.
Kanske redan år 2016 tror man att arbetslösheten ska vara nere på 25 procent.
Så skönt då.
Tills dess fortsätter vi att märka av nedskärningarna.
Ett nytt nedskärningspaket, värt tre miljarder euro, har utlovats, och en stor summa ska sparas från sjukvårdssektorn. Bland annat kommer 700 000 euro att tas från dem som vårdas i hemmet.

8 kommentarer:

 1. Ja, fy, det är så vansinnigt sorgligt.

  SvaraRadera
 2. Det känns ju inte som om det blir fler som har jobb om de skär ner... Jag vet inte hur det funkar med ekonomi mer än att det är bra att spara om man har lite pengar (privat) men på samhällsplan känns det mer komplicerat. Jaja. Tråkigt att dessa tjejer (antar jag) som jobbar hos gamla/sjuka (är det detta som kallas la ley de la dependecia?) inte får ha kvar sina jobb heller då.... trökigt! I Almonte jobbar folk jag känner med att plocka blåbär. Verkar tungt och slitigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tänker man logiskt borde fler nedskärningar och fler arbetslösa leda till ännu sämre fart på ekonomin, och det pratas i EU om detta nu, att nedskärningar kanske inte är rätt väg att gå för att ta sig ur krisen...

   Radera
 3. Helt galet det är! Jag är glad att jag får såna här rapporter från dig, för genom nyheter tycker jag inte att man visas sånt här. Det är mycket pengar som ska sparas och många som blir lidande. För att inte tala om de som redan är arbetslösa!! 27 procent är sjukt mycket...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ofattbart mycket! Hur lång tid kommer det att krävas innan Spanien repar sig?

   Radera
 4. Alltså det är så LÄSKIGT. Och hur ska det någonsin vända?! Alltså nedskärningar är ju bara en quick fix som i slutänden gör att samhället blir ännu värre = ännu mer arbetslöshet = ännu fler sjuka, där det besparas. Ond cirkel. Vi såg SÅ mkt på nyheterna om detta när vi var på Lanzarote. Till slut stängde jag öronen...

  Anna Granström.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir en mycket lång process för landet att ta sig tillbaka. Så är det. Nyhetsinslagen är aldrig trevliga, de handlar om det ekonomiska läget och om nya mutbrott som upptäcks.

   Radera

ny gadget

ny gadget