torsdag 8 november 2012

Regnet och fukten

Det regnar.
Det har regnat varenda dag i ett par veckors tid. Ni som sitter i Sverige och läser är vana vid det, vädret brukar ju vara så där. Men inte här i södra Spanien.
Innan de här regnen hade det knappt regnat överhuvud taget på ett och ett halvt år. I våras var landskapet fortfarande brunbränt efter föregående sommars torka.
Jesús har inget emot regnet. Han har huvudet fullt av svamp, han bara väntar på att han ska få tillfälle att gå ut och plocka. För nu måste de ju ha kommit.
Mig gör det ingenting heller. Det får gärna regna. Det är grönt ute nu tack vare regnet, och då kommer det att vara fint när vi vandrar i Aracenabergen igen.
Lite obekvämt är det förstås. För det är verkligen fuktigt i luften. Innan vi lämnade Las Pajanosas var det så fuktigt en dag att speglarna immade igen helt och hållet i alla rum, trots att det var öppet ut. Golven i lägenheten, samt i alla andra lägenheter och hyreshus som vi var inne i, var glashala av fukten. Det regnade inte, men allt var vått.
Det tar flera dagar för tvätten att torka.
Men jag tycker om att vara inne och lyssna på regnet.

Det dröjer nog ytterligare ett par dagar innan det blir bilder till inläggen igen. Kan inte få in dem på den bärbara datorn.

2 kommentarer:

 1. Här regnade det hela dagen igår, fick nästan en chock för det har varit en rätt fin höst.

  Kanske lite bra om det regnar ordentligt hos er om det inte regnat på så länge? Stackars natur menar jag.

  Vad har ni för svamp där?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, naturen behöver det.
   Här fins det faktiskt kantareller, men de är inte särskilt kända, och jag har inte stött på någon i skogen.
   Två säkra kort, kända svampar som folk pratar om, är Gallipiernos (macrolepiota procera), en svamp som känns igen på att den har en bröstvårta på hatten (man bör bara plocka exemplar som är större än 14 centimeter i diameter eftersom den är förvillande lik en mindre, dödlig svamp), och Niscalo (lactarius deliciosus) som blöder en orange vätska om man skär i den.

   Radera

ny gadget

ny gadget