onsdag 14 november 2012

Generalstrejk på iberiska halvön

Det åker runt en potatisförsäljare nere på gatan mellan bostadshusen, och jag håller på att bli tokig. Potatisförsäljaren, liksom olivförsäljare, knivslipare, politiker och andra med viktiga budskap att föra fram, använder sig av megafoner och högtalare på biltaken, och de hörs verkligen! Det går inte att föra normal samtalston inomhus, och jag antar att alla andra i de här hyreshusen som är hemma på förmiddagen är lika irriterade som jag.
Och det är många, för idag är det generalstrejk i Spanien. Och i Portugal. Hela den iberiska halvön står still i protest mot nedskärningar, politiken som förs och det ekonomiska läget.
Bra med strejk, tycker jag, bra med protester.
Samtidigt tänker jag, att alla de som röstade på högerpartiet Partido Popular och som är så missnöjda nu (det lär vara en hel del som protesterar mot högerregeringens politik idag), vad hade de väntat sig? Kommer högerns politik och nedskärningar som en överraskning?
Och ännu värre, alla de som inte röstade, som jag skrev om här, vad har de för rätt att protestera och strejka idag?
Det kanske ska nämnas att inte alla strejkar, många privatanställda är rädda att förlora sina jobb om de går ut i strejk. Den som har jobb kan inte göra något som riskerar avskedning.

Här finns en aktuell artikel om strejken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

ny gadget

ny gadget