lördag 10 november 2012

Hoppade från fönstret när hon skulle vräkas

Den 53-åriga kvinnan som tog livet av sig igår var den tredje personen på tre veckor som hoppade från ett fönster när polisen kom för att vräka henne. Hon är den andra som avlidit av fallet.
Under årets första sex månader har i snitt 317 personer vräkts från sina hem varje dag i Spanien, personer som inte längre kan betala sina lån och skulder.
Det här är Spanien, inte Sverige. Här finns inga sociala skyddsnät. En vräkning är en katastrof. Vart ska man ta vägen?
Många familjer flyttar hem till mor- och farföräldrar och försöker leva på deras pensioner. Andra flyttar in i obebodda hus. Vi kör förbi ett sådant varje dag på väg hem. Ett av många hussom blev färdigt lite försent, under krisen, när folk inte längre kunde köpa bostad. Huset med sina många lägenheter har stått tomt ända tills hemlösa familjer började ockupera det. Det är olagligt, javisst, men vart ska de ta vägen?
Såg ni reportaget i Rapport för några veckor sedan? Det handlade om en kvinna i Madrid som skulle vräkas. Hon var förtvivlad. Hon hade, precis som så många andra, blivit arbetslös och halkade efter med lånet på lägenheten. Följden blev att hon skulle vräkas, men inte nog med det, hennes barn skulle tas ifrån henne som följd av vräkningen! De skulel tas ifrån henne på grund av att kvinnan inte skulle ha någon bostad. Dessutom skulle hon följas livet ut av sina skulder till banken, för skulderna försviner inte bara for att bostaden gör det.
I Spanien är det inte riktigt väl ansett att hyra. Det är att slänga pengarna i sjön, anser många. Man ska köpa sin bostad. Bostadspriserna har under flera år stigit till det otroliga. Men folk har fortsatt att köpa, bankerna har fortsatt att låna ut pengar till alla som vill ha. Ja, tills det sprack det hela. Massor, massor med bostäder är till salu, men ingen kan längre köpa dem.

Jag fick en fråga när jag var i Sverige. Vilka klarar sig bäst under krisen? Han tänkte nog på självhushåll och jordbrukare, men jag skulle säga de som inte har lån. Som inte är skyldiga pengar. Och det känns som att det är ganska få.

Spanien har kritiserats av EU för att allt för strängt följa bankernas regler om vräkning, utan att ha det minsta skydd för medborgarna.

9 kommentarer:

 1. Det är fruktansvärt! Jag undrar var alla pengar har tagit vägen?! Det hela har ju liksom kommit smygande, känns det iallafall som för mig som inte bor i Spanien...
  Jag såg ett reportage om "occupanter" på fransk TV, de bor i ett nybyggt lägenhetskomplex i Sevilla utan el och utan vatten. Familjen bor på 5:e eller 6:e våningen utan hiss. Vattnet som hämtas hos svärföräldrarna två gånger omdagen och kånkas upp för hand värms i solen på balkongen...
  Man känner sig så maktlös...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen. Maktlös är ordet.
   Jag vet inte, krisen må hända ha kommit smygande, men det känns som om det inte hade kunnat gå på något annat sätt. Det finns så många orsaker. Den spanska kulturen. Inget man kan ta på, men detta med att tjäna så mycket pengar som bara går på kortast möliga tid, oavsett framtida konsekvenser, det känns så typisk här. Stjälande politiker. Poliikerna är spanjorer, och spanjorer ser på det här med din och mitt på ett annat sätt än til exempel svenskar. Ser man en olåst cykel tar man den med sig. Det är svårt att formulera i en kort svarskommentar, men det är mycket i Spanien som fungerar ganska dåligt, och när man ser alla de här små sakerna som skulle kunna fungera mycket bättre tänker man att det kunde kanske inte ha gått på något annat sätt.

   Radera
 2. Det är fruktansvärt tragiskt alltihop! Stackars människor. Att förlora barn och allt det dessutom. Det är verkligen hemskt!

  SvaraRadera
 3. Fy vilken hemsk och tragisk situation! Kan ej fatta att det fortfarande ar lagligt att vraka folk nar de handlar om sa stora mangder manniskor som riskerar att forlora/har forlorat sitt hem.
  Moter fler och fler spanjorer i Chile. Sa lustigt att immigrationsvagen nu gar at andra hallet jamfort med for ett par ar sedan. Att det kan vanda sa snabbt och att det nu ar spanjorerna som soker sig till sina fd kolonier for att bygga sig en ny framtid
  Ps. Sag att du i en tidigare kommentar var nyfiken pa min bakgrund. Hade tidigare en blogg som jag inte langre skriver i (nadiaichile.blogspot.com)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen intressant. Inte sällan har jag hört kommentarer om sydamerikaner som kommer hit och jobbar. Inte helt snälla kommentarer. (Som många svenskar som irriterar sig på att personer från andra länder kommer till Sverige för att söka jobb där.) Nu har situationen vänt. det är spanjorerna som söker sig till andra länder för att jobba och söka sig en bättre framtid.
   Tack för tipset, ska så klart titta in på bloggen. Synd att du har slutat skriva.

   Radera
  2. Nej, det står att bloggen inte finns längre!

   Radera
  3. Hmm...skumt for jag har inte tagit bort den och gick nyss in och tittade for att se om den lag kvar (utan att vara inloggad pa blogger) och den fanns kvar.

   Radera
  4. Det var visst jag som gjorde fel. Nu har jag hittat den. Vilken intressant blogg! Så synd att du slutade skriva.

   Radera

ny gadget

ny gadget