torsdag 29 november 2012

Julkrubbemarknaden

Som jag skrivit om tidigare så är tomtar och granar ett nytt påfund här i Spanien. Det är de tre vise männen som kommer med julklappar, på trettondagen, och det traditionella julpyntet är en julkrubba.
Nä, julpynt låter så fattigt. Här pratar vi inte om en krubba med Josef, Maria och barnet. Nej, spanjorer bygger upp hela scenariot, Betlehem med hus, marknader och människor som lever där. Det är kvinnor som spinner, män som sågar, barn somm slåss, djur, trädgårdsland med morötter och grönsaker, träd, allt som hör ett litet samhälle till.


Man gör berg av korkeksbark, en flod av blått strö eller silverpapper, köper hus och små lampor som ljussätter byn, särskilda bakgrunder... Jag ska visa bilder och berätta mer när de offentliga krubborna börjar visas. Kommuner, banker och stora butikskedjor brukar göra kostsamma historier som man får gå och titta på, med stora dockor, fin ljussättning som skiftar mellan dag och natt.
Det jag ska berätta om nu är den fina julkrubbemarknaden på Plaza de San Francisco bredvid katedralen. Den öppnade redan den 10 november och stänger dagen före julafton.


Butiker för julkrubbesaker är öppna året om, och nu flyttar de ut på gatan, på det här torget i små stånd där de säljer vad de har att erbjuda. Och det är verkligen roligt att gå och titta på sakerna!


Först och främst finns såklart stallet, krubban och saker att bygga med till salu. Sedan säljs figurer i alla möjliga olika serier. Från små i plast till stora, verklighetstrogna, handgjorda i lera och tyg. Det finns tygdockor, peruaner, långa, ståtliga i trä och skojfigurer.


 Jesusbarn finns i alla storlekar.


En del figurer rör på sig. Det kan vara män som slaktar en gris om och om igen, en kvinna som väver, någon som tvättar.
Det säljs små fungerande vattenfall, blinkande eldar och grå regnmoln som dett droppar riktigt vatten från.

Så går vi ned och tittar på detaljerna, småsakerna som förvaras bakom en plexiglasskiva. Det är miniatyrer. Pyttesmå potatissäckar, tallrikar med fisk, hundvalpar, sågar och verktyg, kläder, keramikkärl, allting smått, smått, och det är mycket underhållande att gå och titta på vad som finns.
Man får en himla lust att köpa saker till sin egen krubba, och det är förstås meningen. Vår krubba består av min samling och tre vise män.
Jag samlar alltså på bajsande figurer ur alla serier, och anledningen till det kan ni läsa om HÄR.
Känsliga läsare varnas.

6 kommentarer:

 1. Är inte ens Jesusbarnet, Maria och Josef med i din krubba?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nix, och de tre vise männen skulle inte heller varit med om det inte vore för att Jesús insisterade.

   Radera
 2. Jag kommer inte ifrågasätta varför de bajsande figurerna är viktigast av allt :) Men varför är de tre visa männen viktigare än Maria, Josef och Jesus?
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att de kommer med julklapparna förstås!

   Radera
  2. *LOL* Och således är Jesus, Maria och Josef degraderade till birollskaraktärer :)
   Kramar

   Radera
  3. Vi är inte religiösa, behöver inga sådana figurer i krubban.

   Radera

ny gadget

ny gadget