måndag 1 oktober 2012

En helgon-arm till Triana

Det var ju ironiskt, att samtidigt som El Gran Inquisidor spelades inne i San Jorge-slottet, där den stora inkvisitionsdomstolen höll till förr i tiden, firades det att helgonet Bosco s arm kommit till Triana.
Det var så märkligt alltihop så jag tar det från början.
Söndagar ska man göra något roligt med, så vi bestämde på morgonen för att gå på teater. Dostojevskijs Storinkvisitorn (ett stycke ur Bröderna Karamazov som det gjorts monolog av) går som enmansföreställning under ett par veckor i Triana, så den blev det.


Så vi åkte till stan på eftermiddagen, drack mynta-te och fruktmilkshake på en tetería i närheten...


...och gick sedan för att ta redan på vad det var för ståhej på San Jacinto, stadsdelen Trianas huvudgata.
Det hängde skyltar med bilder på helgonet Juan Bosco längs gatan. Det firades att en relik skulle placeras i en av Trianas kyrkor.
Reliken i fråga var den ene av helige Boscos armar, och det hade samlats en massa folk på San Jacinto för att titta på den och fira händelsen. Det hade byggts upp en liten scen, en blåsorkester i rött och svart stod och väntade och nedanför scenen sjöng en kör till armens ära. "Santo, santo, santo, santo, santo, santo en mi corazón..."
Och för att göra det hela ännu löjligare viftade folk med flaggor och bar klistermärken med helgonets ansikte på kläderna.


Alltså.
Jag är inte troende, men jag tycker att kristendomen är värd att respekteras.
Katolska kyrkan däremot, den kan jag inte med. Jag är helt och fullt anti katolska kyrkan. Katolska kyrkan är inte religion, utan politik, och det är en politik som står för allt som jag är emot.

Då passade pjäsen bra i sammanhanget. Den handlar om Jesus som kommit tillbaka, och som fångas av den spanska grymma inkvisitionen. Gregor Acuña spelar domaren som förhör och anklagar Jesus. Han är så förbannad och besviken. Hade Jesus bara gjort lite fler underverk hade kyrkan haft det så mycket lättare att få folk att tro på Gud. Nu har kyrkan istället tvingats hitta på historier och lögner. Kyrkans män har lagt ned så mycket jobb på det att Jesus döms till döden för att inte sabba vad kyrkan har byggt upp.
Väldigt passande nog hördes trumpeter från blåsorkestern utanför just som skådespelaren framställde religiösa parader som ett sätt att få folk intresserade av religionen.
Pjäsen utspelar sig i Castillo de San Jorge, och intressant nog, om än makabert, ser vi den i ruinerna av den gamle storinkvisitorns hus.

När vi kommer ut är musikerna och folkmassan på väg bort med reliken på en glänsande, påkostad paso, på väg till kyrkan i slutet av San Jacinto, och strax innan vi kommer fram till bilen hör vi raketer och smällare därifrån, och vi förstår att armen är framme.

6 kommentarer:

 1. Det är ju typ som Håkan i Sunes jul som tror prästen säger "bla bla bla armen" i slutet och inte amen...

  SvaraRadera
 2. Favoritprogrammet QI tog upp en skoj sak. Katolska kyrkan ville tydligen kanonisera filosofen Thomas Aquinas. Problemet var dock att han inte hade åstadkommit något mirakel. Så kyrkan försökte desperat hitta ett mirakel som de kunde tillskriva honom och då hörde de talas om en händelse som ägde rum vid Aquinas dödsbädd.
  Den döende mannen hade bett att få äta lax som sin sista måltid men eftersom de var vid medelhavet fanns inte detta. Aquinas fick nöja sig med sardiner varpå han utbrister "det är den bästa lax jag någonsin ätit".
  Katolikerna - speciella som de är - valde att tolka detta som att sardinerna hade förvandlats till lax i Aquinas mun. Och tack vare "The Miracle of the Herrings" blev Aquinas helgonförklarad :)
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Översättningsproblem i min hjärna. Herring är naturligtvis strömming. Laxen var en helt annan historia som jag inte kommer att berätta nu... Sådesssssssssså :)

   Radera
  2. Vad? Var det inte lax han ville ha? Strömming säger du?
   Det där med katolska kyrkan och alla helgon... Jag tror att de ofta hittar på anledningar till att helgonförklara någon. Som senaste påven som dog. Det finns en film på temat. Camino heter den. Spansk. Handlar om en döende liten tjej och hennes superkatolska familj. Medlemmar i Opus Dei. Nja, inte pappan, han är mer normal, vilket är anledningen att storasystern som är i kloster inte får träffa honom. Men alltså. Kyrkan behöver ett barnhelgon, så den planerar tillsammans med mamman vad de ska göra för att helgonförklara lilltjejen när hon dör.

   Radera
  3. Usch! Vilka otäcka människor :(

   Radera

ny gadget

ny gadget