tisdag 30 oktober 2012

Sverige - ett land i kris?

Jag älskar dagstidningar, så det första jag gjorde när jag kom till Sverige var så klart att läsa löpsedlarna.
Och vad fick jag se?
På DN:s löp stod det något om att skolorna tar tillbaka smöret.

Jag fattade noll och ingenting, men fick senare veta att skolor i Stockholm hade bytt ut smöret i skolmatsalen mot... lättmargarin.

Och nu kommer vi till det verkligt intressanta.
Under mitt veckokorta Sverigebesök hörde jag av tre eller fyra personer, när vi pratade om läget i Spanien: "Men Sverige befinner sig också i kris."
Och nu skulle man tro att jag ramlade baklänges av häpnad.
Hur har någon endaste mage att påstå att Sverige befinner sig i kris? Är det att totalt stänga av för omvärlden, nyhetsflödet, eller är det att helt enkelt inte förstå vad en ekonomisk kris är för något? Hur ett land som befinner sig djupt nere i den ser ut?
Jag kan ge några exempel. I Andalusien är nästan var tredje person arbetslös. Omkring 250 personer vräks varje dag från sina hem. Många familjer tvingas flytta hem till mor- och farföräldrarna och leva på deras pensioner. Förstår ni? Förstår ni vilken hopplöshet som råder i ett sådant land? Gör ni det?
 I Sverige finns också arbetslöshet. Jag såg en siffra om sju procent, och det är inte lite. Men befinner sig landet i kris för det?
Nej.
I Sverige kan man studera det man är intresserad av och få jobb inom ämnet.
I Sverige kan man säga upp sig från sitt arbete, byta jobb om man av någon anledning inte trivs, eller helt enkelt vill prova nya utmaningar.
I Sverige kan de flesta åka på semester.
I Sverige får arbetslösa och sjuka pengar så att de klarar sig.
I Sverige finns barnbidrag och studiebidrag och gratis barnomsorg.
I Sverige får alla barn gratis mat i skolan.

I Sverige skriver landets största dagstidning om att skolor byter ut smöret mot margarin.
I ett land där människor kan bry sig om att skolbarn får lättmargarin istället för smör på gratisbrödet råder ingen ekonomisk kris, även om det bara är på stockholmslöpen.

6 kommentarer:

 1. Jag håller med dig helt! Imorgon flyger vi från det regniga kris-landet till det ännu mer regniga och kallare Sverigelandet. Men där hyr jag en lägenhet på lagligt vis, där finns det alltid varmvatten, där har jag en vinterjacka till mig och en till Marce. Vad mer ska vi begära?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, värme! Varmt hus! Vem behöver mer? Fy katten vad jag fryser. Hur kan det få lov att vara så kallt inomhus? Apropå... krisen.

   Radera
 2. Det är inte lätt att förstå om man aldrig har levt utanför Sverige, inte har några andra referensramar. Och även om man skär lite i den svenska välfärden så finns det ju faktiskt en riktig välfärd att skära i. Här går vi från lite till ingenting. Ärligt talat så orkar jag knappt hänga med i allt som händer längre, es que te dan ganas de llorar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är ett sådant elände att det är mer än man orkar ta in.
   Det är klart, att har man inget att jämföra med, förutom sådant man läser sig till om andra länder, är det svårt att förstå.

   Radera
 3. du har ju rätt, visst, vi har det bättre än de flesta, generellt...

  men vi har oxå barnfattigdom i sverige, vi har alltför många och fler o fler hemlösa och vi har alltför många barn o ungdomar (och förstås även vuxna) som mår dåligt. ungdomsarbetslösheten ligger långt över 7%.

  jag vet att det finns många människor i andra länder som har det än mycket värre (t ex i spanien o grekland) men just nu tänker jag mest på alla människor i haiti som drabbats ofantligt hårt av stormen sandy. i sverige rapporteras mest om vad stormen gjort i usa - men haiti är än mer drabbat...

  det är svårt att jämföra olika eländen och hemskheter...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, man kan nog inte jämföra eländen.
   Sverige har också problem, där är vi helt överens. Det jag vänder mig emot är att folk slarvigt slänger sig med det starka ordet kris. Sverige har problem och bekymmer, men landet befinner sig inte i kris. Det tycker jag verkligen inte. Kris är något annat.

   Radera

ny gadget

ny gadget