lördag 6 oktober 2012

Byns romería och lördagsfrukost

Jag vaknade av att det ringde.
Det var Jesús.
- Är du vaken och påklädd?
- Hmmm... Inte riktigt.
- Kom ner så äter vi frukost i baren.
- Hittade du någon svamp?
- Nä, men kött!
Fortfarande för tidigt för att plocka svamp alltså, men eftersom J:s svampskog ligger nära Santa Olalla svängde han in i byn och köpte iberico-kött, det finns bra kött där i trakten.
Jag gick ned och missade precis la romería som var på väg bort. Fem minuter tidigare hade gatan varit full av hästar, musiker och vagnar.

Vad är en romería då, undrar en del av er.
Tidigare var det en stor fest till gudarans ära, för att be om god skörd och ett gott år. Brukade hållas i början av hösten eller början av våren. Sedan blev Spanien kristet. Festen behölls men motivet till den ändrades. (här har alla fester fått kristen innebörd). Nu brukar man i varje by ta ut sin jungfru Maria ur kyrkan och bära ut henne på landsbygden under en dag, till ett avlägset beläget kapell. En del av deltagarna är troende och går med av religiösa motiv, som en av J:s elever och hans familj som  går idag för att en släkting var nära att dö i en olycka för ett tag sedan. De går som tack för att släktingen överlevde. De flesta är med på romerían för festen. På plats vid kapellet dukas det upp som en jättestor picknick med en massa mat och alkohol.
Romeríorna brukar hållas på söndagar, men här i Las Pajanosas har de flyttat fram festligheten en dag eftersom man måste jobba på måndagen och det är många som inte är i stånd till sådana aktiviteter dagen efter en romería. Därför kommer bara gudstjänsten att hållas i morgon.

Nåväl. Vi slog oss ner i baren och åt en riktig lyxig helgfrukost med jamón serrano på mackan.


Sedan köpte vi grönsaker hos barägarens kusin bredvid som vanligt. Alltid superfina grönsaker, och billiga. Persilja och mynta får man gratis. Idag fanns inga sprättägg, men vi köpte grönsaker för veckans alla måltider. 4,60 euro.
Hos Rocío säljs inte bara grönsaker. I butiken finns basvaror, små starka ostar, en ställning med korv av olika slag och förstås nybakat bröd.
Även om vi flyttar till Sevilla kommer vi förmodligen att fortsätta handla där.Nu är grillen igång, det blir grillat kött till lunch.

Visst ja, en rolig nyhet: nu äntligen börjar baren servera mígas (betyder brödsmulor) igen! Som jag har längtat! I ett halvår minst. Det är en rätt för vinterhalvåret.
(Även om man i södra Spanien inte kan  tala om vinterhalvår).
Hade vi inte grillat skulle det bli en tapa med mígas nu, men vi är fortfarande mätta efter frukosten.
I morgon kanske...

6 kommentarer:

 1. Rocío låter fantastiskt ekonomiskt. Har spanska restauranger säsongsbunda rätter? Är det i så fall väldigt mäktiga rätter som man inte klarar av på grund av värmen?
  Pluspoäng till dig som dresserat din man väl. Han vet att man inte bör komma hem tomhänt :)
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del mat är säsongsbetonad. Grillade sardiner äter man bara på sommaren (fast de kan ätas under alla månader med r i). Gazpacho äter man bara på sommaren. Sniglar i början på sommaren. Mígas vinterhalvåret som sagt. Grytor och buljonger är mer under den kalla årstiden. Liksom svamp. Bland annat. Nej, en del äter man inte på grund av värmen. Annat äter man för att det finns så mycket just under sommaren, tomater till exempel. Vi äter hur mycket tomater som helst under sommaren!

   Radera
 2. Vilken härlig start på dagen! :) Jag tycker så mycket om att läsa om er vardag och se alla dina fina bilder. Känns som jag är med på en liten hörna, så där lite över axeln. Din vardag = exotiskt och ständigt nya lärdomar för mig. :)

  Kram Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag säger det samma om din blogg! Du skriver så fint, tar så vackra bilder, och det känns som om jag är med på ett litet hörn!

   Radera

ny gadget

ny gadget