tisdag 28 augusti 2012

Toro de fuego


Klockan var 02.30 när vi äntligen kom hem till byn. På avstånd såg vi raketer och hörde smällare.
- De är igång! Hoppas att vi inte missar det!
Gatan var full av folk, så vi parkerade på en tvärgata och gick mot ferian.
De som stod på gatan var äldre och småbarnsfamiljer, alla andra var på feriaområdet och applåderade efter att tre raketer skjutits iväg i rask följd.
- Är det slut, frågade Jesús den runde mannen bredvid, han som brukade simma i Gerena precis som vi.
- Nej, det är en kvar.
Vi fick vänta rätt länge, men till slut kom något klumpigt vaggandes längst bort på feriaområdet.
Åh hu!
Det var ta mig tusan som i en skräckfilm!
Tänk katastrof-film, rymdvarelse som kommer för att förgöra USA.

Först lyste det grönt, som två enorma gröna ögon. Han närmade sig den stora folksamlingen som började röra på sig, dra sig undan.
Då bytte ögonen färg, lyste hotfullt rött.
Sedan började han skjuta!
Fräsande raketer cirklade i spiralform hejvilt, det pangade av smällare.
- Hjälp, det är ju farligt, ropade Jesús och kutade iväg. Jag också.
Kunde inte låta bli att skratta samtidigt, det var ju jättefånigt att en man vaggade omkring med en stor stålställning och en tjurhuvud på huvudet och slängde smällare, och att alla vuxna och barn sprang omkring för att gömma sig.
Men det var läskigt. En sån där grej som han sköt iväg virvlade rakt på ett par ungar som satt och glodde på spektaklet.
En sådan här toro de fuego går ju i alla fall att kontrollera. Tänk istället de byfester där en riktig tjur släpps lös, från vilken det skjuter raketer och grejer från hornen. En tidigare, äldre kollega till Jesús var med om det en gång. Han var på en byferia med ett gäng kompisar, satt och drack öl utanför en caseta där det plötsligt började skrikas runt omkring honom "Den kommer, den kommer!"
Läraren visste inte att det skulle bli toro de fuego, men när han fick syn på tjuren som kom rusande om hörnet sprang han fortare än han någonsin trodde att han kunde springa.
Vår utklädde tjur gick in i en caseta, ett av tälten, och slängde smällare, och jag tänkte, att det här är ju faktiskt farligt på riktigt..
En ambulans stod för övrigt beredd intill.
Sedan slutade det, mannen lunkade iväg och allt återgick till vad det varit. Lamporna över området tändes igen, folk gick in i tälten och åt och beställde mer öl, vin och cubatas, i ett par casetas samlades ungdomarna för att dansa, i ett annat dansade de äldre sevillanas, radiobilarna satte igång och folk ställde sig i kö till lotterierna och godisstånden.
Sista ferianatten för det här året. Om några timmar skulle folk upp och jobba.


2 kommentarer:

 1. Vilken mysig tillställning det måste vara för djuret i fråga. Människorna har i alla fall ett val i frågan om de vill vistas på stan denna dag.
  Total idioti.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst. Men inte tortyr som under tjurfäktning i alla fall.

   Radera

ny gadget

ny gadget