fredag 24 augusti 2012

Månadens roligaste nyhetVeckans snackis på facebook. Och i nyheterna. Ja, igår nådde den till och med utländsk press.
Historien är denna: I kyrkan Santuario de Misericordia de Borja (Zaragoza) fanns en fresk från början av 1900-talet, målad av Elías García Martínez, föreställande Kristus. Den var mycket sliten (bilden i mitten).
En gammal dam tyckte att det såg trist ut, så hon bestämde sig för att på eget bevåg restaurera väggmålningen. Nåja, med prästens vetskap.
Resultatet ser ni till vänster.
Det ser ut som något modernt, men... tja... tanten gjorde så gott hon kunde.
Tyvärr verkar ingen gilla resultatet.
Jag tycker att det är vansinnigt roligt.
Såg på nyheterna idag. Ungdomar strömmade in och ut ur kyrkan (som före händelsen sällan besöktes på grund av läget utanför byn)  för att ta kort med mobilkamerorna. Målartanten intervjuades. Hon var så ledsen och upprörd över uppståndelsen. (" Jag hade de bästa intentioner! Jag ville bara ge målningen lite färg!"
Hennes syster försvarar: "Hon har alltid haft ett passionerat intresse för måleri, sedan hon var liten! Och hon gjorde det för att kyrkan skulle bli finare, for att hjälpa till." Och: " Målningen var ändå inte särskilt värdefull, det var bara ännu ett porträtt av Kristus.".
"Hon har målat på klädesdräkten i flera år, problemet var att hon nu gav sig på ansiktet," har ett barnbarn till den ursprungliga konstnären sagt.
Nästa vecka ska experter komma och titta på målningen och undersöka vad som går att rädda. Tanten  har lovat att vara med för att berätta hur hon gjorde och vilka färger hon använde.
Samtidigt blir det allt fler som vill ha kvar tantens målning. Det skickas runt namnlistor, och hittills har 2 700 personer skrivit under.

På twitter ch facebook skämtas det hej vilt. Det görs många nya versioner av målningen...

@Rafacercedill

2 kommentarer:

 1. Vet inte om jag vill skratta eller gråta. Är den gamla damen av någon anledning 5 år gammal?
  Jag får erkänna mig lite imponerad av självförtroendet som fick henne att tro att hon skulle fixa det :)
  Har nissarna med den vita rocken med extra långa armar varit och hämtat henne än?
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Damen är 80...
   Lääste någonstans att hon skulle borsta bilden ren, och att den då förstördes (se mittenbilden). Att hon mådde så dåligt över händelsen att hon bestämde sig för att själv restaurera bilden...

   Radera

ny gadget

ny gadget