torsdag 9 augusti 2012

Borgmästaren som stjäl åt de fattiga

På tv ser jag hur de knuffar sig fram med kundvagnarna. En kassörska försöker hindra dem, en annan står och gråter.
Vad som händer?
Det är borgmästaren i Marinaleda som tillsammans med folk från fackförbundet SAT (Sindicato Andaluz de Trabajadores) stjäl mat från en mataffär. Maten är till familjer i Sevilla som är helt panka, har varken arbetslöshetsersättning eller något som helst bidrag. En del av maten går till Corrala Utopía, där 36 familjer har flyttat in otillåtet efter att ha vräkts från sina hem.
- Någon måste göra något för att alla familjer ska få äta varje dag, säger borgmästare Sánchez Gordillo som förklaring.
Och borgmätaren är inte vem som helst. Namnet är välkänt.
Sánchez Gordillo är djupt avskydd av vissa, främst högerpersoner, eftersom han är kommunist, och han driver sin politik så långt det går.
I hans by Marinaleda finns ingen arbetslöshet. Alla har arbete, tjänar lika mycket för sin 35-timmarsvecka oavsett arbetsuppgift. Alla har bostad. Hyran ligger på endast 15 euro i månaden om personerna i fråga hjälper till att bygga.
Oerhört i ett land som just kritiserats av FN för att vräka så många familjer när de inte kan betala hyran, där arbetslösheten är så fruktansvärt hög och där arbetare blir utnyttjade till det gränslösa för mindre än 1000 euro i månaden.

Gordillo anträffas för tillfället på ett militärfält, som fackförbundet SAT sedan en tid tillbaka ockuperar. Fältet tillhör alltså militären men används inte till något, och har inte använts till något på länge. Nu har arbetslösa jordbrukare tagit sig in där och börjat bruka jorden.
Sánchez Gordillo hälsar att fler sådana aktioner är att vänta från deras håll, banker och jordar kan komma att ockuperas och fler matbutiker kommer att få påhälsningar...


Arbetslösheten i Andalusien är högre än någon annanstans i EU, och oavsett vad man tycker om stölden väcker den debatt, vilket Sánchez Gordillo önskar. Han vill till exepel få igenom en lag om bidrag så att ingen i Spanien ska behöva leva på mindre än 500-600 euro (4 000-5 000 kr!) i månaden.


6 kommentarer:

 1. Intressant! Jag undrar bara hur tex den där lagen ska finansieras? De borde kanske ta lite från hans by för att jämna ut... Situationen i södra Spanien verkar hemsk :( Jag har inte varit där sedan 2003 (bodde där ett år 2001-2002) och har så svårt att föreställa mig hur det verkligen är nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man märker det när man pratar med folk. Alla är väldigt pessimistiska och oroliga.

   Radera
 2. Hejsan!
  Har nyss hittat till din trevliga blogg!
  Sag ett reportage pa nyheterna haromdagen om fackforeningen som stal kundvagnar med mat fran snabbkopet for att ge till de fattiga.
  For nagra veckor sedan var det ett stort reportage i en tidning (jag bor i Chile) dar man konstaterade att vagen av immigranter har vant. For nagra ar sedan var det chilenarna som sokte sig till Spanien. Idag har manga av dem kommit tillbaka. Har bland annat en arbetskompis som bodde i Barcelona i flera ar men sag sig tvingad att atervande till Chile. Har ligger arbetslosheten pa runt 6% och "profesionales" ar eftertraktade pa arbetsmarknaden. I tidningen jag laste for nagra veckor sedan intervjuades flera spanjorer som sokt sig till Chile for att soka jobb och etablera sig da de varit arbetslosa i hemlandet. Att valet faller just pa Chile sades ha att gora med det faktum att landet betraktas som "lugnt,stabilt" och "sakert" jamfort med andra lander i Latinamerika.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nadia!
   Så intressant! Vet att spanjorerna flyr ut i Europa, men det är nytt för mig att de flyttar till Chile också. Arbetslösheten är så otroligt hög att det är svårt att se en framtid för dem som stannar.
   Skoj förresten att nyheten om borgmästaren nådde er.

   Radera

ny gadget

ny gadget