onsdag 29 augusti 2012

Dålig spansk mjölk

Jag blir tokig på den dåliga spanska mjölken!
Tokig!

Här i Spanien är det UHT-mjölk som gäller.
Ni vet, sådan mjölk som man inte hittar i kyldisken. För det behövs inte. Och köper man ett gäng mjölkkartonger kan de stå i rumstemperatur i månader.
Det säger sig självt att det är något onaturligt med sådan mjölk.
Det känner man på smaken också. Eller tvärtom. Smaken saknas ju.
Igår var det kris. Ingen mjölk hemma. J gick ner till butiken på andra sidan väggen och köpte en flaska Asturiana-mjölk, han tror att den är bättre än de andra.
Det är förmodligen den sämsta mjölken.
Hade jag utfört ett blindtest och fått smaka på drycken med förbundna ögon är det tveksamt om jag hade gissat rätt på att det var mjölk i glaset. Asturiana-mjölk är som vatten som blandats med lite pulver för att det ska bli vitt. Lägg därtill ett milt smakämne av obestämd karaktär.

Vi köper nästan alltid färsk mjölk på Mercadona. De har färsk mjölk till vettigt pris. Och den smakar okej.
Den står sig förresten i "bara" en månad, enligt datummärkingen.


Fotnot: Har läst att ultrapastöriserad mjölk ofta får en bitter kosmak, så tillsatser används för att ta bort smaken. Dem står det dock inget om på förpackningarna. Tittar varenda gång på innehållsförteckningen på mjölken. Nada
Har också hört samt läst att laktosintoleranta kan dricka UHT-mjölk.
Gissa vad Pipen föredrar?

Bild: stock.xchng

9 kommentarer:

 1. Jag kommer ihag när jag var ny i Spanien, hur jag chockades av alla dessa "mjölk ganger" i affärerna..en hel gang med bara mjölk, hur mycket som helst, och dessutom stod de i rumstemperatur!

  Jag haller med dig om att den spanska mjölken är usch usch, jag dricker därför bara mjölk i kaffet..en av de första sakerna jag gör när jag kommer till Sverige är att dricka ett stoooort kallt glas med mjölk! För även om jag förvarar mjölken i kylen sa tycker jag inte att det blir sa där riktigt kall..jag köper iof inte färsk mjölk, men det ska jag testa nästa gang jag aker och handlar, om du rekomenderar den bättre, är det värt det? Vi köper alltid Mercadonas egna märke pa mjölk, semidesnatado...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, prova färskmjölken nästa gång. Inte som svensk, men bättre än andra mjölksorter. Vi köper Hacendados Leche Fresca, som du kan hitta i den vanliga kyldisken med smör och yoghurt. Finns i tre olika fetthalter. Vet att Carrefour har färskmjölk också, men den är dyrare (har inte provat).

   Radera
 2. Vad är grejen med katter och mjölk?
  Jag har läst någonstans att väldigt många djur i själva verket är laktosintoleranta.
  Varför envisas människor med att att ge husdjur mjölk?
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att katterna gillar det. Hade en katt som inte tålde mjölk när han var liten. Det var förresten kattfan, den stackarn.

   Radera
  2. Mina katter har aldrig fått mjölk, bara som små i form av majsenavälling (med smör i, mmm gott!) medan dom vande sig vid att äta torrfoder. Nä, komjölk är kalvmat, i första hand.
   Är det inte så att vi människor inte ens kan tillgodogöra oss kalken i komjölken, därav alla människor i i-länder med benskörhet...

   Radera
  3. Intressant! Är det så? Och är det fler personer i i-länder som lider av benskörhet?
   Kalvmat eller inte, jag tycker om mjölk och har inga planer på att sluta dricka den. Inte ens den spanska produkten, om det kniper med färskvaran.

   Radera
  4. Jag tycker om mjölk och har inga planer på att sluta använda mjölkprodukter, men det blir liksom inte mjölk till maten längre, bara i maten, särskilt i form av vispgrädde.
   Men ost!! och yoghurt!!

   Nej, jag vet inte om det är fler bensköra procentuellt i mjölkdrickande länder, men vad jag tagit till mej är det märkliga faktum (som jag hört/läst om för länge sen) att vi som konsumerar så mycket färskmjölk inte får tillräckligt med kalk.
   /Katrina

   Radera
 3. Ja ursh!

  Och nu in i det sista i graviditeten kan jag lätt dricka en liter mjölk på kvällen. Försöker hejda mig och hålla det till 1-2 glas... Drack aldrig mjölk sådär innan, men nu... Tack gode någonting för att jag är gravid i Sverige - med både bra mjölk och slippa hetta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har tavelkritesuget släppt? Låter vettigare med mjölk.

   Radera

ny gadget

ny gadget