torsdag 13 juni 2013

Passionsfruktglass och risotto

Kvällspromenad.
Det var så varmt. Det plågsamma var att luften man andades in var så het.
På stan för att leta sandaler.
Därefter middag.
La Mafia på Plaza del Duque. De senaste två gångerna vi gått dit har det varit fulltsatt, bättre att gå tidigt en onsdagskväll istället.
(Just det, senaste gången stötte vi på killarna från kassan i badhuset i Gerena. Den snygge stöddige och den korte, snälle. Kunde inte för mitt liv komma på vilka det var som vinkade så, men förstod att vi kände dem på något sätt när den snälle kindpussades som hälsning. Hur sjutton kunde han komma ihåg oss? Jättekonstig situation. J fick berätta vilka de var efteråt.)
Otroligt god risotto med kyckling och curry till. Vet inte vad de har gjort med riset, men herregud vilken smak!
Jesús beställde pizza, tydligen den bästa han någonsin ätit. I Sevilla i alla fall. Kanske över huvud taget.
Promenad hem. Lite svalare än tidigare, det är fortfarande början på sommaren, så temperaturen sjunker något på kvällen.
Stannade till vid Rayas. Varsin strut. Passionsfrukt till mig, mint med choklad till Jesús. I Sevilla äter man riktig glass. Passionsfruktglassen har ingen konstgjord smak, den är gjord på passionsfrukt.
Då och då gick vi förbi en Dama de la noche, eller Reina de la noche som den också kallas. Blomman som bara blommar på natten och som då släpper ifrån sig den godaste doft jag vet. Jag känner bara doftpusten, vet aldrig riktigt varifrån den kommer och har aldrig sett en blomma på nära håll.


4 kommentarer:

 1. Kan blomman du skriver om vara en "Nattens drottning"? Min bristfälliga men magkänslestyrda etymologikänsla säger att Reina är släkt med Rey som ska betyda kung. Dama måste ju vara dam... Det är iaf en kaktusart som man kan ha som krukväxt här hemma i hällregnet (bespara dig hemlängtan idag, det är kallt o vått o gråtråkigt!) o som bara blommar en natt. Rättså trist resten av året, men jag minns när mormor väckte mig för att visa blomman... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det betyder nattens drottning, men jag tror inte att vi pratar om samma växt. Den nattens drottning som jag menar är en slags buske med ett myller av små vita blommor på, som bara öppnar sig på natten när det är mörkt. Då ger den ifrån sig en sagolikt god doft också.
   Var den fin, din kaktusblomma?

   Radera
 2. Jag har för mig att jag sett en sån i Matalascañas, i en trädgård. Tror den var vit. Jag tycker för övrigt att ni ska hyra en lägenhet eller nåt på en strand, förslagsvis Matalascañas, och bo i under typ två veckor i sommar, det är lätt värt att slippa den där hemska hettan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är inte lediga samtidigt så länge förrän i augusti, och då åker vi till Bolivia, så man kan ändå säga att vi slipper ifrån den jobbiga hettan. (Är vinter där.) Jesús föräldrar har en lägenhet vid kusten där vi får vara så mycket vi vill, så den kommer vi att utnyttja när vi kan.

   Radera

ny gadget

ny gadget