Okej, nu ska jag skriva om det orimliga och fruktansvärt orättvisa systemet för lärare i Spanien.
I Sverige är det så enkelt. Den som drömmer om att bli lärare går en lång utbildning och söker sedan jobb.
Så fungerar det inte i Spanien.
Efter den långa utbildningen måste man göra ett stort test. Beroende på resultatet av det omfattande testet sätts man upp på en lista. Man hamnar förmodligen ganska långt ner på den listan, eftersom alla lärare i Andalusien (jag pratar bara om Andalusien nu) som inte har fast anställning står med på samma lista. poängen avgörs dels av resultatet på det stora testet, dels av antal arbetade veckor, samt antal extrakurser man gjort efter utbildningen.
Lista, tänker ni. vad då för lista?
Jo, så här är det. Den som vill arbeta på en statlig skola i Spanien kan själv inte söka jobbet. Eller få det på sina meriter. Nej, när det behövs en lärare rings den upp som står högst upp på listan.
Man får veta att man ska jobba, och blir ivägsänd till en skola någonstans i Andalusien. För några veckor, eller för ett läsår om man har tur.
Vartannat år måste lärarna göra om testet. Det är obligatorisk.
Hur länge pågår det då?
Tills läraren får en fast tjänst.
När får läraren det?
När hen har högre poäng än alla andra i andra i Andalusien.
En del lärare får aldrig någon fast tjänst.
Lärare brukar i regel aldrig bilda familj, gifta sig eller skaffa bostad innan den fasta tjänsten har uppnåtts, eftersom hen inte vet vart hen skickas iväg nästa gång.
Jag vet en som ändå köpte bostad och fick barn, och som sedan fick lämna huset och flytta in hos svärföräldrarna tillsammans med sambon och bebisen för att bo där i över ett år.
Men kan man inte tacka nej då, om man inte har lust att flytta?
Nix, det går inte att tacka nej. Då stryks man från listan. Alla samlade poäng försvinner. Då får man börja om från noll.
Om vi skulle flytta till Sverige nu skulle Jesús alla uppsamlade poäng efter fem års vikarierande försvinna. Om det inte funkar i Sverige kan han inte komma tillbaka och jobba som lärare, för han har inget att komma tillbaka till.
Det är bara för honom att fortsätta göra de här testerna vartannat år och tävla om en av tjänsterna som släpps (det släpps fasta tjänster vartannat år bara), och om han till slut får en tjänst vänta ytterligare två år innan han kan få tjänstledigt och testa livet någon annanstans.
Men dröjer det för länge sticker vi ändå.
Finns det inte privat drivna skolor i Spanien? Så som det finns i Sverige? Funkar det likadant med dem? Verkar ju lite konstigt om privata skolor rekryterar från den kommunala listan. Hur är det med andra typer av utbildare? Kan Jesús tänka sig att jobba med sådant? Jag tänker motsvarande Komvux o sånt, studiecirklar osv. Borde det ju finnas marknad för mtp arbetslösheten, borde vara många som vill vidareutbilda sig. Sen är ju olika former av kundtjänst inte så långt från utbildare som man kanske tror. Fast det är ju en fråga om vad man VILL jobba som.
SvaraRaderaDet finns privatskolor, och dessa ar katolska pa olika niver, fran vanliga religiosa skolor til Opus Dei-skolor. Manga larare arbetar dar medan de star i ko for det statliga systemet. Lonen ar samre och det ar samre villkor for den som arbetar pa en privat skola.
RaderaVad jag vet finns inget motsvarande Komvux har. Daremot finns hogstadieskolor och gymnasium for vuxna som inte gatt klart utbildningen som unga. Dar kan J inte jobba eftersom han ar grundskollarare. Det finns grundskolor for vuxna ocksa, men gar under samma listsystem som ovriga statliga skolor.
Har finns inte studiecirklar som i Sverige.
Med en sa hog arbetsloshet som i Spanien, dar nastan var tredje gar arbetslos, ar det inte fraga om vad man kan tanka sig att jobba med, utan att fa ett jobb overhuvudtaget. Till och med usla barjobb ar det svart att fa.
Men just med tanke på den höga arbetslösheten borde det ju finnas en marknad för att omskola andra! Om det inte finns kanske det är dax för en driftig lärare att starta eget och BÖRJA med det? Nån måste ju vara först...
RaderaJa, nån måste vara först!
RaderaHerregud! Detta kände jag inte till! Får man fråga varför folk ens utbildar sig till lärare när systemet är så?! Däremot har jag hört att när man väl får fast tjänst, så får man verkligen fast tjänst. Fasta tjänster finns inte längre i Sverige, förutom för domare och vissa professorer. Är det drömmen om att just få fast tjänst som gör att folk chansar liksom? Sjukt att han stryks från listan om han vill testa att bo i Sverige!!
SvaraRaderaAnna Granström.
Statliga jobb ar eftertraktade eftersom den som far en fast tjanst ar i princip anstalld for resten av livet. Och lonen ar ganska bra ocksa.
RaderaStackarn..det ar ju hemskt! Det ar ju likadant for alla som jobbar for staten...Jag kanner till liknande fall for brandman och poliser men jag tror anda att larare ar varst utsatta och inte bara i andalucien, tyvarr..
SvaraRaderaJavisst, det ar samma regler for alla statligt anstallda (utom for dem som kommer in anda, utan kosystemet). och det ar i regel pa samma satt i hela Spanien.
RaderaSjukgymnaster och övrig sjukvårdpersonal har liknande system. Man kan inte skicka CV:n någonstans, utan måste göra oposiciones då de dyker upp. Man kan ju jobba privat också, men de säkraste och bäst betalda jobben är de statliga så alla vill ha en sådan tjänst.
SvaraRaderaSå är systemet ganska korrupt också, ofta släpps inte de lediga platserna utan de går direkt till någons familjemedlem etc...
Visst ar det sa. Sa vitt jag vet galler det har alla statliga jobb.
RaderaJag kan bara jamfora lararjobb pa statliga och privata skolor, och det ar helt klart samre villkor for den som jobbar pa en privatskola.
Det där lät både tufft, omänskligt och knäppt.
SvaraRaderaDet ar det! Och vanta bara pa foljande inlagg, det blir inte battre...
RaderaDet är helt galet och fullständigt obegripligt system. Och nu är ju de där fasta statliga tjänsterna ännu mer attraktiva, även om de inte ger riktigt samma trygghet som förut men jämfört med annat ...
SvaraRaderaJa, det är fullständigt obegripligt!!!
RaderaJag skrev ju mail till dig, men måste ändå kommentera. HELT SJUKT! Jag fattar inte att det kan få gå till så där, när man har en dyr utbildning bakom sig och flera års erfarenhet...helt galet. Och jag är förundrad över att folk faktiskt läser till lärare ändå!
SvaraRaderaJag ser ingen förklaring alls till att det fungerar på det här sättet, förutom att det kommer in en väldans massa skattepengar, eftersom de här testen kostar 70 euro att anmäla sig till.
RaderaSom jag har förstått det måste man ha högst poäng av de lärare i det ämne man är behörig i som tävlar om att arbeta på en viss skola. Jag har hört nåt om att lärarna skriver en egen lista på de skolor de helst vill jobba i. Bor man i en by väljer nog många helst en grannby eller sin egen by och sedan längre och längre bort. Grannbyn väljs så man slipper se sina elever och sina elevers föräldrar hela tiden på fritiden!
SvaraRaderaStämmer att man skriver en lista på önskvärda arbetsplatser. De som kommer från städer vill helst jobba i staden för att kunna bo kvar där, men det tar ofta lång tid innan man får jobba där eftersom det är många som slåss om samma platser. Lättare att få önskad plats i en liten by.
RaderaMan måste ha högst poäng, ja.