tisdag 19 februari 2013

Spanien vaknar - engelskan är viktig

Angående inlägget om att spanjorer är dåliga på engelska.
Jag tror att det håller på att ändras.
Tidigare har intresset för engelskundervisningen varit ganska lågt. Man har inte behövt kunna engelska. Allt är dubbat, och spanjorer reser inte så mycket. Om man jämför med svenskar till exempel. Det har naturligtvis med ekonomin att göra. Svenskar har råd att resa.
Vad jag vill komma till är att spanjorer inte har sett någon nytta med att lära sig engelska förrän nu, när den ekonomiska krisen har gjort det så svårt att leva i landet, när vuxna ser efter flyktvägar och letar möjligheter att ta sig härifrån och försöka hitta arbete någon annanstans. Nu skulle det vara bra att kunna engelska, men nu är det sent. Man lär sig inte ett språk på några månader.
Tack vare detta uppvaknande har föräldrar blivit måna om att barnen lär sig god engelska. De söker sig till privatskolor där undervisningen kan vara bättre, de sätter barnen i språkskolor som skyltar med engelska och amerikanska lärare, föräldrarna har svårt att hjälpa till med läxorna eftersom de själva inte kan engelska men betalar privatpersoner, engelskspråkiga utlänningar, som kommer hem till barnen och hjälper dem.
Och överallt på stan ser man lappar om så kallad Baby English.

8 kommentarer:

 1. Ja, det är ju på tiden, men lite sent som du säger. Och tragiskt att inte skolundervisningen är bra nog utan att man ska behöva köpa in privata tjänster för att ens barn ska ha en ärlig chans att lära sig engelska...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen. Det är ju inte alla som har pengar till det.

   Radera
 2. Bättre sent än aldrig heter det ju!

  SvaraRadera
 3. Ja...hoppsan nu är det dags när över hälften av alla ungdomar och 26% av den totala befolkningen är arbetslös. Men jag är inte lika optimistisk. Det dras ned vääldigt mycket i offentlig skola, bl.a på engelskundervisning. Kanske just därför det numera finns så mycket privata tjänster? Det är dessutom svårare för en spanjor att lära sig engelska än för t.ex. en svensk - av språkgruppsskäl och filmer dubbas ju ännu. De satsningar jag hört om känns ofta väldigt missriktade. Min spanska svägerska jobbar som mattelärare i Andalusien och tvingas undervisa till hälften på engelska. Hon är bra på engelska, har bott i England, men...inte alls perfekt. Barnen lär sig varken matte eller engelska ordentligt via det halvdana språkbad de försöker sig på där. Språkbad är annars en bra idé om de görs rätt, men det finns det inga riktiga resurser / kunskap till tycks det. Visst -iom krisen blir gemene man uppmärksammad på hur praktiskt det vore att kunna engelska, men de samhälleliga resurserna för att verkligen lyckas ser inte alls lovande ut tycker jag :-( Hoppas jag har fel. Det du beskriver känner jag igen ifrån min egen sambo - han är spanjor från övre medelklassen och sattes i språkskolor privat skola etc (trots att han nu närmar sig 40, så det var länge sedan) Han och hans syskon är nu bra på engelska -men långt ifrån så bra som gemene man i Sverige och den stora massan fortsätter som enspråkiga. För de som inga resurser har till detta blir ju nu fler och fler :-( Kanske kan massutvandringen - om det också leder till masshemvändning i framtiden, förändra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt att se något optimistiskt just nu tycker jag, och det är sant som du säger att det dras ned mycket på skolan. Vilket kommer att slå tillbaka senare. Liksom detta att högutbildade flyr landet samtidigt som man höjer avgiftenra på universiteten, så att när Spanien kommer på fötter igen kommer det nog att vara rätt ont om välutbildad arbetskraft.
   Men kanske kommer det något gott ur utvandringen. Om hemvändanra tar med sig nya kunskaper och idéer.

   Radera
 4. Lite sent, som sagt, och det är ju tur att de börjar märka att man faktiskt kan använda sig av alla britter som kommer till Spanien, istället för att försöka undvika dem för att de är underliga. Jag fick själv mycket fler tillfällen att prata fin, brittisk engelska i spanien än jag fâr nu i Sverige... här finns det bara tyskar.
  När det gáller exempel pâ spansk engelska finns det nog inget bättre exempel än Elvis In the Ghetto när den sjungs av El Rey Gitano. En absolut pärla ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow Anna! Den hade jag missat. Fantastiskt. Hade det inte varit textat hade jag inte förstått mycket.
   Intressant det där du säger om britterna. Här i mitt hörn av Spanien finns bara amerikaner, och de är bara här på språkkurs eller på semester.

   Radera

ny gadget

ny gadget