lördag 23 februari 2013

Låssmeder och brandmän vägrar bryta sig in

Efter flera uppmärksammade självmord av vräkta personer lovade den spanska regeringen att vräkningarna skulle upphöra.
Men det var ett tomt löfte.
Under hösten har 500 personer vräkts varje dag, och vräkningarna fortsätter.
Nu protesterar spanska låssmeder och brandmän. De vägrar att hjälpa myndighetrerna med att bryta sig in hos fattiga som ska slängas ut på gatan efter att ha blivit efter med bostadslånen.
"Vi tar oss bara in i en bostad om personen där inne är i fara" som en brandman kommenterar.
Om detta skriver AFP, och genom dem Dagens Nyheter. I DN:s artikel berättas bland annat om en 85-årig kvinna i A Coruña som skulle vräkas, men som räddades av demonstranter, till vilka även brandmännen som kallats till platsen anslöt sig.
Läser man spanska tidningar får man lite fler detaljer. Som att kvinnan bara hade missat en månadshyra. Och att hyran ligger på mycket låga 126 euro i månaden. Och att hennes pension, hennes inkomst, är 356 euro i månaden...

HÄR skrev jag om en 53-årig kvinna som hoppade från ett fönster när polisen var på väg för att tvinga ut henne ur bostaden.

Arbetslösheten i Spanien fortsätter att stiga.
I år väntas den hamna på nästan 27 procent.
Fast det är så klart stora regionala skillnader. I söder är siffran högre än i norr. Värst är arbetslösheten i Espera i Cádizregionen. Där är arbetslösheten otroliga 58 procent.

4 kommentarer:

 1. Folket skyddar folket från bankernas och politikernas hot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan inte gå på något annat sätt. Det har liksom gått för långt.

   Radera
 2. Det är så ofattbart, går inte att greppa över huvud taget. Men så bra att de sätter ner foten!! Vad händer med lägenheterna när folk har blivit vräkta? Står de tomma? Vad händer med folks egendom, de delar de faktiskt har betalat av? Jag blir alldeles matt bara av att tänka på det. Fasen. Men som sagt, demotkrati är ett sätt att se till att folk får det styre de förtjänar... Men jag tycker inte det stämmer i detta fallet. Nu måste folk vakna och rösta om! Om det finns något bättre alternativ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Banken försöker sälja dem, men det är ju så gott som omöjligt just nu. Ingen har råd eller vågar köpa bostad. Ingen är säker på arbetsmarknaden, inte inom en enda sektor. Så många bostäder står tomma. Det de har betalat är ju förlorat för alltid.
   Alternativ finns i småpartierna, men folk röstar inte på dem, röstar bara på de två stora; högerpartiet som regerar samt socialistpartiet. De menar att småpartierna är så små att det är meningslöst att rösta på dem (!). Och på det sättet lär partierna aldrig växa. Sedan är röstsystemet dåligt genomtäkt, eller orättvist åtminstonde, eftersom det gynnar de två stora partierna (röster är inte lika mycket värda), och de stora partierna är nöjda med det så, de som har makten lär knappast ändra något.

   Radera

ny gadget

ny gadget