onsdag 13 februari 2013

Påven och åsnorna

Påven Benedictus XVI avgår.
På svenska nyhetssajter skrivs det om pedofilskandaler och liknande, men jag kan berätta, att här i Spanien, det katolska landet, har inget som påven sagt eller gjort upprört mer än det som kom fram före jul.

Missade ni påvens tillkännagivande?

1. Det fanns varken åsna eller mula i stallet när Kristus föddes.
2. De tre vise männen kom från Andalusien.

Den första kommentaren gjorde folk rent förbannade.
Det har väl att göra med att man här har julkrubba istället för gran och tomte, och i alla krubbor finns åsnor och mulor.
Påståendet har sin grund i att det ingenstans i de fyra evangelierna i bibeln står att det fanns åsnor och mulor i stallet.
Den föreställningen kommer från några av de apokryfiska evangeliserna.
Fast från de evangelierna finns många andra uppgifter som kristna tar för sanning. Ett exempel, nära till hands, är namnen på de tre vise männen, som varenda spanjor kan.

Och när vi då pratar om de tre vise männen kommer vi in på påstående nummer två.
Påven kom fram till, när han skrev om Kristus, att de tre vise männen kom från Andalusien, från Tartessos som det hette då, eftersom det lilla riket står omnämnt i gamla testamentet som en plats varifrån det handlades mycket med guld och silver. Påven förknippade detta med att de tre vise männen bringade dyrbara gåvor till den nyfödde, och därför borde komma från Tartessos.


Som motvikt till det här inlägget tycker jag att ni ska läsa Erik Helmerssons krönika, den är riktigt bra.

8 kommentarer:

 1. Jag tycker sådana här saker är så fascinerande.
  Enligt QI var "de tre vise männen" persiska präster och det är inte helt självklart att de var män! :)
  Det finns tydligen inget som tyder på att det fanns några djur alls närvarande vid födelsen. Det råder även tveksamheter om stallet.
  Stepehen Fry, QI: "there's just one reference, in Luke, to Christ being laid in a manger. And so people have assumed it may have been a stable, but there's absolutely no evidence otherwise whatsoever."
  Krubb-grejen är ett påhitt av Franciskus av Assisi.
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir mer och mer fascinerad av religion.
   Man vet väl inte ens att "de vise männen" var tre till antalet?

   Radera
 2. Ja, det är tveksamt. Bara det att få ihop tre kloka karlar på en och samma plats verkar ogörligt....

  SvaraRadera
 3. Tänkte också på det Erik Helmersson skrev. Tragiskt att politiker, proffstyckare och journalister uttrycker sig på det sättet.
  Blir arg, oavsett vad man har för religion eller inte har, måste man visa respekt. Det gäller ju även politiker och journalister. Men de tycks glömma det ganska ofta..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst. Överhuvudtaget råder en stor respektlöshet i många större medier, tycker jag.

   Radera
 4. Engelsmannen John Cassidy är inte så förtjust i den avgående poven.
  Se artikeln i den alltid bra att läsa New Yorker: http://www.newyorker.com/online/blogs/johncassidy/2013/02/good-riddance-to-pope-benedict-he-was-a-disaster.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lång krönika. Nej, han är inte särskilt förtjust i påven, och det verkar som om nämnde påve har varit rätt impopulär överhuvudtaget. Det kommer knappast upp någon staty över honom här i Sevilla, som över den förre, om man säger så.

   Radera

ny gadget

ny gadget