tisdag 5 februari 2013

Sophämtarna strejkar

Sevillas sopcontainrar är överfyllda, sopberg bildas längs gatorna.
Sedan en vecka tillbaka har sophämtarna strejkat.
Varför är inte lätt att veta. I tidningarna ges plats åt politiska utspel, hur många ton sopor som ligger på gatorna och problemet med råttor, men det är svårt att hitta information om anledningen till strejken. Vad är det sophämtarna vill?
Med Jesús hjälp har jag fått fram ungefär detta: i april förra året bestämdes att sophämtarnas löner ska sänkas med fem procent, samt att de ska gå upp i arbetstid. Utslaget på ett år skulle det bli 2,5 extra timmar i veckan. Förslaget är att de extra timmarna slås ihop framför allt vid högtider, då ingen vill arbeta och kommunen tar in ett extern sopbolag, så att sophämtarna arbetar 17 dagar mer om året än de gör nu. 17 dagar låter mycket, men då ska man ha i åtanke att de nu har 104 lediga dagar om året. Och har 35-timmarsveckor.
Jag kan ha fel, absolut. Som sagt är det väldigt oklart varför sophämtarna strejkar.
Men om det här är anledning, då har jag svårt att sympatisera med dem.
Fem procent lönesänkning är inte mycket. Jesús lön, till exempel, har sänkts fyra gånger så mycket.
Och om sophämtarna har så många lediga dagar om året, jag då dör de inte av att bli av med några av dem. Landet befinner sig i kris. Alla känner av det och måste bidra, om än ofrivilligt, till att komma ur den. Som en hjälp till det; dra in på onödiga utgifter.
Men som sagt, jag är inte helt och hållet insatt.

Samtidigt som strejken pågår är det någon som går och sätter eld på sopcontainrarna i stan. I går pratades det om över containrar som har antänts. Renhållningsbolaget Lipasam, som kommunen anlitar, nekar till att de står bakom aktionen. Tvärtom vill de ju att strejken ska synas, med överfulla containrar.
Borgmästaren är övertygad om att arbetare på Lipasam är skyldiga, att de saboterar för att hindra kommunens egna arbetare att tömma soporna (?!?), och vägrar att förhandla med bolaget innan eldningen upphör.
Låst läge.
I Granada pågår en liknande konflikt. Den har pågått i flera veckor, och ni kan tänka er hur det ser ut där på gatorna just nu. Det är ju inte bara problem med råttorna, utan också lukten.

Soporna utanför vårt hus.

4 kommentarer:

 1. Den bilden ser inte trevlig ut. Rena julbordet för djur på fyra ben och svans.
  Gå gärna in på min blogg idag och läs inlägget 2-1 till mig. Handlar om vår gemensamma vän Mr D.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen rolig sophög nej. Och 50 meter längre bort har vi ett berg under vilket glascontainern täcks helt.
   De där fyrfotingarna är stora som katter här, jag har sett dem vid ett par tillfällen.

   Radera
  2. Hundar har ni väl också? Som springer och käkar i det där... ojoj.. nä men det är ju att bryta strejken om nån annan tar hand om det, och det är olagligt i Sverige men inte i Spanien tror jag. Ja, hur funkar strejk i Spanien egentligen?

   Radera
  3. Jag såg ett svart, kvick djur sent igår kväll när jag gick hem. Jag hoppas att det inte var en råtta, Hundar har jag inte sett. Det är få lösspringande hundar här.
   Jag vet faktiskt inte riktigt hur det fungerar med strejk här.

   Radera

ny gadget

ny gadget