måndag 4 februari 2013

Är det spanskt att betala för någon annan?

Hanna i Kanada skrev om kulturella skillnader.
Bland annat om det här med att betala notan.
Det här svenska ni vet, att vi delar notan i kronor och ören efter kafébesök, barbesök, eller restaurangmåltider, så att ingen ska betala för mycket eller för lite.
Så är det inte i Kanada.
Inte i Spanien heller.
Här betalar ofta en i sällskapet alltihop. Beroende på summan förstås. Är det mycket pengar det handlar om delar man på det, men lägger för det mesta sedlar istället för att räkna mynt. Det är inte så noga helt enkelt. Någon betalar den här gången, en annan betalar nästa gång.
När man kan är man gärna den som betalar.
Och den som inte har pengar, som pluggar eller är arbetslös till exempel, blir ofta bjuden.
Man delar, även mat, det gillar jag.
Minns i Ronda, första månaden på kursen, jag och ett gäng kursdeltagare var på en tapasbar för att äta middag. Och alla beställde vi ett par tapas var. Vi var åtminstone tio personer. Om vi inte varit så nya i landet hade vi kanske vetat att man beställer flera stora tallrikar som alla, eller några, delar på.
Och vi hade vetat att man inte delar på notan så förtvivlat jämt.
Å andra sidan, vi var alla utlänningar, ingen i sällskapet tog illa upp.
Men servitörerna tyckte nog att våra beställningar var jobbiga...

I det här avseendet har jag nog blivit lite förspanskat. Det känns inte vidare trevligt när man börjar dela upp notan så där i Sverige. Lite fult känns det, på något sätt. Det är inte så naturligt att bjuda på något, eller att betala för någon annan där.

Vad tycker ni?

10 kommentarer:

 1. Jag tror att skillnaden har lite att göra med att en nota på typ tio i Sverige på nån restaurang uppgår till kanske 4000 kronor, och det blir lite saftigt för en person att betala. I spanien kanske man kan komma ner till 400 spänn :D Ok, inte riktigt, men typ. Alkohol är ju så förbenat dyrt här och många dricker mycket. Sedan vi blev "vuxna" brukar vi inte dela i ören direkt om vi går ut, men dela göra vi och det tycker jag är skönt. Är väldig ospansk i detta fall. Fast med de riktigt nära brukar vi betala lite hipp som happ.

  SvaraRadera
 2. Ps. När jag bodde i Spanien kunde man dra till med "Jag bjuder alla på shots!" och då kostade en shot 100 pesetas. Här kostar en shot typ 100 spänn eller?!

  SvaraRadera
 3. Jag har också vant mig vid det spanska sättet och tycker att det är löjligt när man börjar räkna på kronor och ören. I våra gäng är det lite olika hur man gör, ibland betalar en person åt gången eller så delar man rakt av, inga frågor om vem som druckit eller ätit vad.

  Är det inte så att i Sverige är det så himla mycket dyrare att äta och dricka ute och att det hela har lite med det att göra? Men det är himla mycket trevligare som man gör i Spanien.

  SvaraRadera
 4. Anna och K-L: Klart att det är dyrare i Sverige (fast man tjänar bättre i Sverige också), och varken här eller där brukar en enda stå för dyra notor. Men om vi talar om rimliga summor, säg fika på stan till exempel, glassbesök, inte händer det väl i Sverige att en bjuder de andra? Och om någon har glömt pengar är det väldigt viktigt för personen i fråga att betala tillbaka till den som har stått för kostnaden. Det har jag varit med om vid flera tillfällen, och då är det max 15 kronor vi pratar om.

  SvaraRadera
 5. Jo nog bjuder vi på fika och luncher här eller jag brukar i alla fall göra det.
  Tror jag och mina vänner kör på varannan regeln ena gången bjuder jag den andra gången blir jag bjuden.
  För mig är det inte viktigt att få tillbaka pengarna utan det är viktigare för mig att få betala tillbaka de jag lånat eller att få bjuda tillbaka.
  Kicka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alltid obehagligt att vara skyldig någon pengar.

   Radera
 6. Ibland da jag gar ut med svenska kompisar delar vi pa notan. Har till och med hant att restaurantpersonalen kommenterat det "Jassa, ni betalar notan a lo gringo".
  Tycker ocksa att det ar lite skont att komma ifran den svenska principen att man skall rakna ut exakt hur manga kronor och oren folk har atit for.
  Fast detta forutsatter ju forstas att alla deltagare i sallskapet befinner sig pa samma socioekonomiska niva.

  SvaraRadera
 7. Hola,

  Med mina kompisar brukar vi dela rakt av pa notan beroende pa hur manga vi är som äter. Är vi 5 sa delas totalsumman upp pa 5 personer oavsett hur mycket eller hur litet man har ätit / druckit. Skall vi ut och dricka drinkar och är manga brukar vi göra en "bote" dvs. man lägger pengar i en pott (lika mycket) och sa betalar man ur den. Är vi inte sa manga sa betalar varje person en runda och sa gar det runt.

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget