fredag 8 februari 2013

Korruptionen och mutorna

Korruptionen i Spanien.
Det känns som om nya skandaler dagas upp varenda vecka. Och att det ser likadant ut år efter år.
Alltid är det någon mutskandal som nystas upp.
Den mest aktuella just nu handlar om regeringspartiet Partido Populars tidigare kassör Luís Bárcenas, som nystats fram ur en annan härva.

Han tycks ha fört dubbel bokföring, den oficiell aoch den hemliga, svarta, en egen kassa till vilken "donationer", har gått in, främst från byggföretag, och ur vilken pengar har betalats ut som bonuslöner på 5 000-15 000 euro kontant i månaden till höga PP-medlemmar. Spaniens premiärminister Mariano Rajoy ska ha fått drygt 25 000 euro per år mellan 1997 och 2008.
Flera mottagare har enligt dagstidningen El País bekräftat uppgifterna.

Fler uppgifter: av en inkomst på 600 000 euro har Bárcenas bara deklarerat 140 000.
Han har satt in sina pengar, 22 miljoner euro, på ett schweitziskt bankkonto för att slippa den högre skatten i Spanien.
Tio miljoner av förmögenheten ska ha tvättats efter regeringspartiets egen kontroversiella skatteamnesti förra året.

El País gräver.
Tidningen har publicerat Bárcenas egna anteckningar, och det är inget positivt som kommer fram där.
Bárcenas säger att anteckningarna inte är hans.
Partido Popular hotar med att stämma tidningen, och andra, om de fortsätter att "svartmåla" partiet och skriva lögner om det.
Premiärminister Mariano Rajoy åkte till Tyskland för att prata med Angela Merkel, och var tvungen att förklara att det här pratet om svarta pengar är lögn. Åtminstone att han och hans partikamrater skulle vara inblandade.
Annars vill han inte uttala sig.
Han har lovat att offentliggöra sin förmögenhet och sin självdeklaration. Men vad är det för nytta med det? Svarta pengar tas inte upp i deklarationen, det är det som är grejen ju.
Övriga höga PP-politiker ska skriva under en deklaration i vilken de lovar att de inte har tagit emot svarta pengar, vilket låter högst osannolikt. Som Mats Björkman på Sydkusten säger: "Summan kan variera, men i dagens Spanien finns det knappast någon som aldrig köpt något utan kvitto och moms, eller som fått betalt utan faktura."


Och det här måste vi prata om hörrni. Småtjuveriet. Men det blir ett annat inlägg.

Läs gärna den här krönikan av Mats Björkman. En kort sammanfattning om andra, pågående korruptionsskandaler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

ny gadget

ny gadget