lördag 21 mars 2020

Sjätte dagen i karantän - barnmatte, recept och döden på ålderdomshemmen

Idag hade Jesús online-möte med sina kollegor för första gången. En lärare försökte liva upp mötet med peruk på, sjungandes en sång som sonen ackompanjerade på gitarr, en annan lärare grät av rädsla för vad som håller på att hända, och Disas lärares rädsla tog sig i uttryck av att hon skällde på alla.

Jesús konstaterade efteråt, när han hört hur det är på andra ställen i Spanien, att vi lever otroligt skyddat här i Aracena. På många platser patrullerar poliser på gatorna för att hindra folk från att gå ut i onödan, de ropar i megafoner, det är nära slagsmål i butikerna efter mat. Här hos oss, i Aracena, är det som en vanlig söndag, tycker Jesús. Allt är stängt, och inte många är ute. Fast en vanlig söndag går folk ut och äter, förstås. Går söndagspromenad. Men i matbutiken ser det ut som vanligt. Det skulle nog inte funka att börja bråka om matvaror här, ifall det vore brist på dem, eftersom alla känner alla, typ.

Idag är dödssiffran över tusen personer i Spanien. Det känns overkligt, det var ju inte länge sedan det var lika få som det är i Sverige nu. 17. Det går så fort! Prognosen är sämre än för Italien. Vid samma tidpunkt in i krisen hade Italien cirka 6 000 färre smittade än vad Spanien har nu.

Trafikreglerna har skärpts, om man måste åka bil någonstans måste man åka ensam. 30 000 trafikkontroller i landet ska förhindra att folk reser, till exempel till sina semesterbostäder. Man ska hålla sig hemma under karantänen.

Jag läser förfärliga historier, där viruset har kommit in på ålderdomshem och dödat 10-20 personer åt gången.

Riktlinjer finns för hur vårdpersonalen ska prioritera när de måste välja vem de ska rädda. Prioritera den som väntas leva längst...

Kanske var det det sistnämnda, tillsammans med tankar på hur det här ska sluta, som gjorde detta till en sådan konstig dag, oron låg precis under ytan hela tiden. Den ekonomiska smällen. Jesús och jag har sådan tur med våra jobb att vi nästan skäms. Jag gick igenom våra vänner och bekanta och funderade över hur många som var i samma situation som vi, som kunde känna sig lugna, och jag kom inte på mer än några stycken. Ana som ibland vikarierar på posten. Svågern som säljer dödsförsäkringar. Jesús pappa som får pension. Just den kommande arbetslösheten är det som oroar spanjorerna allra värst just nu, enligt undersökningar. Många tusen har redan mist sina jobb, och flera veckors nedstängning av samhället måste få stora konsekvenser. Nödpaketen måste få konsekvenser. Var ska det här sluta?


Hemma då? Jo, fredagen var efterlängtad av både mig och Jesús. Äntligen helg! Här ska planteras citronträd, jag och Disa ska bada badkar med badbomb, vi ska förbereda Runas ettårskalas på söndag (har någon tips på någon kalasfin pysseldekoration man kan göra av kräppapper i olika färger?). Vi ska baka och göra lemonad och grönkålspaj. Men först var det fredagen.

Antal brända brödskivor idag: fyra, men fördelat hälften på morgonen och hälften på kvällen. Jag avskyr brödrosten. AVSKYR. Det är den sämsta brödrost jag sett i mitt liv. Jesús köpte den efter att vår förra gått sönder och han blev förtjust i brödrosten de hade i lärarrummet. Den är inte barnvänlig, inte vänlig alls. Livsfarlig och kräver dubbel mängd bröd eftersom hälften av skivorna bränns svarta. Hela apparaten bränns, till och med av/på-knappen! Sa jag att jag avskyr den?
Disa och jag gjorde filetes empanados till lunch. Kvällen innan hade jag pressat ett par citroner, mortlat vitlök grovt, lagt detta i en skål och sedan lagt i tunna kycklingfileer. Jag spädde med lite vatten tills kycklingen var täckt av vätska och ställde i kylen över natten. När det var dags att steka dem vände vi filéerna i vetemjöl, därefter i uppvispat ägg, och till slut i ströbröd. Sedan stektes de och vitlöksbitarna i olivolja och jag saltade och pepprade. Klart! Den perfekta utflyktsmaten! Men det regnade ute (och vi får inte ta oss utanför huset, som sagt, så vi åt dem inne med ris.
Klockan 19 stängde jag av jobbdatorn och gick ner till vardagsrummet där de andra var. Brasan brann och spred värme, Runa kröp snabbt emot mig när jag kom och Disa satt vid bordet och gjorde skolarbete. Hon ville så gärna visa mig vad hon höll på med. Det var matte. Hon lär sig att räkna med tandpetare. Man skulle färglägga en bild, men för att veta vilka färger de numrerade rutorna skulle ha, måste man räkna ett enkelt mattetal först. Så smart! Vilken kul idé!Vi skulle fredagsmysa allihop, det kändes viktigare än någonsin, så jag gick till snabbköpet. Jesús tyckte inte att det var en bra idé eftersom jag tillhör en riskgrupp, och som sådan ska jag inte gå ut, men jag behövde komma ut och andas!

Jag fixade laxsmörgåsar och dansade till Nina Simone i köket, efter smörgåsmiddagen dukade vi fram läsk, salta pinnar, vindruvor, lakritsstänger (till Jesús, jag gillar saltlakrits bättre men det finns inte här), choklad (jag) och små goda chokladägg blev det till Disa. Det är fredagstradition, att köpa en påse chokladägg till henne. Det började när hon hade valt godis till fredagsmyset och de vackra chokladäggen hon ville ha var uräckliga. Ingen kunde äta de vidriga äggen så de slängdes. Men Jesús tog så illa vid sig av Disas besvikelse att han nästa morgon, innan han åkte iväg på festival, gick till affären och köpte en slags små kinderägg, som hon älskat sedan dess. Runi ville ta Disas chokladägg, hon har lyckats tidigare och vet hur goda de är, men jag proppade hennes små händer fulla av majskrokar tills hon glömde chokladen, och så såg vi den irländska animerade filmen Songs of the sea. Den är mycket, mycket bra, både för stora och små. Jag rekommenderar den!
Runa var så lycklig över att ha oss alla fyra i soffan att hon vred sig, slängde sig, skrattade, kunde inte vara stilla en sekund! Trött var hon också, så Jesús tog med henne upp för att sova, medan Disa och jag såg klart filmen. Disa försvann sedan in i sin värld, som hon ofta gör när hon har sett något magiskt, vackert med en bra historia, och jag lät henne vara ifred där ett tag, innan jag tog med henne upp för att läsa den nya Piraterna och spökvraket tills hon somnade, tätt intill mig.


Ja, det blev en lång text den här gången! Är det någon som har tagit sig igenom 
hela? :-)   Eller har dekorationstips för kräppapper?

10 kommentarer:

 1. Bra skrivet Annika! Jag har läst hela texten i ett nafs och med intresse! Just idag (än) och igår har jag inte känt mig så orolig över virusutbrottet eftersom jag inte konsumerat så värst mkt nyheter. Igår åt vi på pizzeria och sen gick vi en liten promenad vid vattnet i den otroligt stilla och vackra vårkvällen. En perfekt fredag!

  Vi pratade om att idag åka till Dyrön (ö nära man når med färja) för det är så fantastiskt väder! Men jag vettesjutton om det är en bra idé. Ingen vet hur mkt virus det finns just här och hyr många som är smittade. Obehagligt är det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet ju nu att ni kom iväg på utflykt. Det verkade helt underbart! Hoppas att du skriver ett inlägg därifrån!

   Här är det svårt att tänka på annat eftersom vi är instängda och inte få gå ut. Och det går så snabbt utför att jag inte kan låta bli att följa nyhetsrapporteringen. Men det gäller att begränsa det till vissa tidpunkter under dagen.

   Passa på och åk på många fler, härliga utflykter, man vet ju inte, det kan ju bli restriktioner i Sverige också.

   Radera
 2. Verkligen konstig och jobbig situation. Vi har inte så många döda än i Sverige, men det kanske kommer en stor ökning plötsligt, vi väntar ju fortfarande på vår topp. Inte roligt att vänta på ... Önskar er i alla fall en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att det inte blir så illa. Har svårt att tänka mig en situation som den i Spanien eller Italien, eftersom folk i Sverige lever annorlunda, respekterar rekommendationer och beslut, och dessutom bor många mer avskilt.

   Radera
 3. Det låter ju hur bra som helst ändå!

  På landet i Kalmar har vi en sådan där brödrost och man måste stå vakt, kan inte göra annat. Då rostar den superbra! Har man annat som kan pocka på uppmärksamheten - som barn - så är en vanlig med timer helt klart att föredra.

  Kräppapper ... Inte silkes? Utan det där knögliga med lite "resår" i?
  Vad sägs om en blomma (man kan ju använda större kronblad, andra färger osv):
  https://365slojd.se/projects/775-gor-en-pappersros
  Här är en väldans massa tips, jag gillade fjärilarna:
  https://www.picuki.com/tag/kr%C3%A4ppapper
  Här på Pinterest finns massor med roligt i olika svårighetsgrad:
  https://www.pinterest.es/search/pins/?q=crepe%20paper&rs=typed&term_meta[]=crepe%7Ctyped&term_meta[]=paper%7Ctyped

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du tog dig tid att leta tips! Jag kollade på dem, det var en blomma som man skulle rulla kanterna till som var så fin, men gav upp idén eftersom jag skulle pyssla med husets femåring :-) Hon blev väldigt inspirerad av pysselfilmer och ville göra fjäril. Vi gjorde en fjäril som inte hade några likheter med den vackra i inspirationsmaterialet! :-)

   Man måste stå vakt vid brödrosten, ja, inte ha NÅGOT som pockar på uppmärksamheten, nej. Inga barn i köket till exempel.

   Radera
 4. Hej Annika!
  Läste ditt inlägg från första till sista bokstaven! Intressant och duktig matlagare är du...Kul att se Runa! Så himla fin och söt! Och lik syrran. Barn kan ju sysselsätta en i dessa tider...Jag har ett stort barn på 67 år som är svårare hahaha...I dag var det trist, han hade aburrido. Trots 2 affärsbesök. Nu tittar han äntligen på en film!
  Jag har ju datorn och mobilen. Lyckades få ihop ett för lång blogginlägg.
  Men va f-n...skriva bör man annars...Hemskt är det med dessa smittor på flera äldreboende. Det är ju verkligen en tragedi...både äldre och personal...nåt har nog felat där från början. I Barcelona har ju regionen tagit över skötseln nu pga detta.
  Ja vi får se hur det blir...efter påsk...hoppas det består om än trist men att det väller in storstadsbor på hela kusten det går ju bara inte.
  19 miljoner "förflyttningar" på påsk läste jag...15 med bil,6 med buss,5 med flyg och 3 miljoner med tåg...ja du ser!!!
  Ha det bra, får roa oss bäst vi kan och du verkar ju ha fullt upp.
  Kram P ♥♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, jag har nog lättare att sysselsätta mina, än du har :-) Mina är ganska lätta att sysselsätta :-) Ingen hinner ha tråkigt heller! Får se om vi kan få till varsin timmes ensamtid på eftermiddagarna, då man kan läsa eller blogga eller göra ingenting alls. En liten andningspaus!

   Hur är det själv, får du långtråkigt?

   Det blir kämpigt med ytterligare veckor karantän, men det är nog det bästa att göra, med tanke på det du skriver, alla resor och sammankomster under påsken...

   Radera
 5. Tack för intressant rapport från din del av Spanien! Hoppas att det går bra med både det ena och det andra. Kräppapper ja, älskar det. Känns lite gammaldags. Fina kalasdukar kan man göra men kanske inte så praktiskt med lilla Runa. Lägg ut och dra kanten inåt mellan fingrarna som en liten veckad kant...om du förstår..?? Skönt att höra att ni mår bra. Min bror och hans fru har corona och sitter hemma i isolering. Min gamla mamma har troligtvis också fått det på sitt äldreboende tyvärr. De bor inte i Stockholm men här är vi mest drabbade i Sverige. Oroande tider. Vi får hoppas att det går så bra som möjligt och vi får alla hjälpas åt så gott vi kan.
  Jobbig och farlig brödrost ni har. Den kanske snart råkar försvinna eller "gå sönder" ;)./Annika F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så tråkigt att höra att din mamma också verkar ha drabbats! Jag förstår om du känner dig orolig. I de flesta fall går det ju bra, och jag hoppas att dina tre är pigga snart igen!

   Den där brödrosten… Jesús sa, redan när han kom hem med den, att jag skulel avsky den nya brödrosten. Men varför köpte han den då? Han fick rätt, jag brände mig redan första gången jag använde den. Han är nu själv övertygad om att den är för farlig att ha i huset, med små barn. Den kommer att bytas ut!

   Jag förstod inte riktigt hur du menade med att dra kanten inåt :-) Men fin idé med kalasdukar, det är underbart papper för det!

   Radera

ny gadget

ny gadget