fredag 20 mars 2020

Femte dagen i karantän - hjälpinsatser, stängda hotell och snigelbadhus

Det blir ett kort inlägg, jag är trött.

Disa och jag hade gjort slut på alla citroner på lemonad igen, så Jesús gick och köpte en stor påse strax innan stängningsdags. När han gick in i affären satt någon på balkongen ovanför och spelade klarinett, och när han gick ut applåderade alla från sina balkonger, inte för klarinettkillen, utan för vårdpersonalen. I hela Spanien applåderas det klockan 20 varje kväll.

En timme senare, kvällen innan, slog folk i sina kastruller där på balkongerna, som en högljudd protest mot det det korrumperade kungahuset. många anser att de där pengarna från Saudiarabien borde skänkas till Spaniens sjukhus. Allt finns så klart inte kvar, en stor det av pengarna gavs till kungens danska älskarinna när förhållandet tog slut, för att hon skulle hålla tyst om vad de hade haft för sig,

Nytt i Spanien: Alla hotell och campingar ska stängas, utom de hotell i bland annat Madrid som ska användas för att vårda Corona-smittade.

En av landets rikaste män - textiljätten Amancio Omega, ägare till bland annat klädbutiken Zara, har lovat att inte sparka personal och att han har ställt om produktionen för att tillverka bland annat skyddskläder.

Oväntat nog, tycker jag, så ska även egenföretagare få ekonomisk hjälp i den här krisens spår. Den som förlorar 75 % av sin inkomst ska kunna få ungefär 660 € i månaden, och slipper dessutom att betala skatt! Här är skatten fast, så varje månad MÅSTE man jobba tillräckligt förr att kunna betala skatten, och dessutom få pengar över.


På hemmaplan har jag gjort köttgryta, bränt en kastrull och två brödskivor, gjort en spännande rätt med riven gurka, yoghurt, russin, valnötter och mynta samt förberett en skål kycklingfiléer för att göra filetes empanado. Under tiden var barnen i pation. Disa gjorde ett badhus åt sina sniglar, satt sedan och matade Runa och sig själv med yoghurt, och Runa lekte med katternas saker, hon hällde vatten över sig och spred ut kattmat över hela pation och lekte med den som om den vore sand. Typiskt att vi inte hann köpa sandlåda innan det här började, det skulle ha blivit hennes ettårspresent...


6 kommentarer:

 1. Här är vi inne på tredje dagen av karantän, jag har inte varit utanför trädgården sen i onsdags, då vi var ute och löptränade 30 minuter. Vi har tur eftersom vi bor i hus och har en trädgård. Hunden är lite lättare att sysselsätta än barn, han nöjer sig med att flaxa runt i trädgården och skälla på alla som vågar sig ut och gå.
  Igår var det varmt så jag fixade i trädgården, det var så skönt men jag tänkte på alla kollegor och vänner som sitter i sina lägenheter i Paris utan balkong.
  Idag är det ganska fint väder igen så jag kommer nog att spendera min dag ute igen.
  Jag gör saker som jag vanligtvis skjuter upp eller väljer bort, så jag försöker att se karantänen som något bra istället för att klaga. Hoppas att ni får en fin dag utan för många utbrott! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som en trevlig dag, och jag tänker som du, man får se till att göra karantänen till något bra.

   Vi har tur båda två som inte behöver spendera karantänen instängda i en lite lägenhet! Det skulle vara en tuff situation!

   Hur är stämningen hos dig i Frankrike annars?

   Radera
  2. I Frankrike tycker jag att inte situationen tas på allvar av en del av befolkningen, vi andra stannar hemma.
   Många parisare har rest till familj och vänner eller sommarhus i andra delar av Frankrike vilket gör att smittan kan eventuellt spridas men framförallt att sjukhusen i mindre städer kommer att bli överbelamrade och inte kan ta emot de sjuka. Egoistiskt och ansvarslöst!
   Vi var och handlade igår, det var många hyllor tomma men människorna i butiken gick runt lugnt och handlade men höll behörigt avstånd till de andra.
   Från och med igår är cykling förbjudet, man kan motionera, löpträna eller gå men hålla sig inom 500m runt sin bostad i tätort och 1-2km i mer glesbefolkade områden. Det blir nog en liten runda idag för att röra lite på sig.

   Radera
  3. Så intressant. Efter vad jag har läst verkar det strikt i Frankrike, jag visste inte att man kunde resa och vara ute och röra på sig. Jag hoppas att det fortsätter så. I Spanien är det helt förbjudet att resa till semesterbostäder, och man måste ha läkarintyg för att bevisa att man behöver en daglig promenad.

   Radera
 2. Haha! Jag han tänka VAAA?! Sandlåda i ettårspresent, varför ska Runa få det? Jag var så inne i kattbanorna så jag tänkte på en sandlåda för kattens behov!

  Ja, de där jäklans fasta sociala avgifterna. Rätt mycket pengar, faktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Nu blir det ingen sandlåda vare sig för Runa eller katterna!

   Radera

ny gadget

ny gadget