torsdag 19 mars 2020

Fjärde dagen i karantän - irritation, gummihandskar och 30 000 brev

En läkare i Madrid uppmanade folk att skriva brev till alla de som sitter isolerade på olika sjukhus på grund av corona-viruset. De får inte träffa någon över huvud taget, förutom läkare och sköterska i heltäckande skyddsmundering någon gång per dag. Nu ikväll hade det kommit in 30 000 brev till de isolerade patienterna.

Jag kom äntligen ut! En kort promenad till närmsta snabbköp, behövde maizena till en slags trolldeg som Disa hade recept på, våtservetter, bröd och... choklad.

Gatorna var folktomma, och när jag kom fram till butiken möttes jag av en lapp på dörren som berättade att de stänger tidigare. Innanför dörrarna stod fyra kartonger med plasthandskar och gummihandskar, och en uppmaning om att alla som ska handla måste ta på sig handskar. Flera lappar med stora svarta bokstäver uppmanade kunderna att hålla avstånd, minst en meter från varandra.

Inne i affären bar en del kunder munskydd, andra inte. Annars såg det ut som vanligt. Ett par pastasorter var slut, liksom vårt favorithushållspapper, inget annat.

För att få betala behövde jag vänta en meter från kassan, och när föregående kund var klar att gå ut, vinkades jag fram. Kassörskan som brukar le och prata vände bort huvudet, och det gjorde jag också, för att inte, tja, vad då? Stänka saliv på henne när jag andades? Hon bar ett heltäckande munskydd av en sort som jag inte sett förut. Det såg avancerat ut.

Disa har börjat få konstiga vredesutbrott. Efter ett av utbrotten gick hon ut på gatan och slängde igen dörren. Själv har jag varit irriterad på Jesús, för jag har noll förståelse för att han sover siesta samtidigt som jag måste jobba. Jag har ingen lust att sitta sent på kvällen och jobba! Visst, jag kunde ha satt på ett barnprogram och lämnat Disa i vardagsrummet själv, men det har vi redan gjort så mycket. Varenda dag. Hon behöver tid med oss. Så jag sköt fram jobbet, gjorde isbitar, lemonad och spansk trolldeg med henne, och jag vet inte om det var därför, men vid läggningen blev hon inte så där arg som de andra kvällarna.

Vårdcentralen håller stängt. Man kan beställa läkartid som vanligt, och då blir man uppringd av sin husläkare. Jesús pratade med Runas barnläkare, tillika mamma till Disas kompis Lola, som berättade att det inte finns några fall av covid-19 i Aracena än, och att om någon av oss skulle bli smittad måste personen i fråga hållas helt isolerad i eget rum för att minska risken för att hela familjen ska smittas. Det låter som en mardröm, framför allt om det är ett barn som är smittat om man ska hållas isolerad tillsammans med det...


10 kommentarer:

 1. Att hålla en person helt isolerad fr övriga går ju inte. Bara att ge upp den tanken tycker jag, samtidigt är det ju bra att inte utsätta sig alls om man är riskgrupp. Det kommer alltså bli Jesus som får vara isolerad och sova siesta med det sjuka barnet om detta är fallet. Men vem ska ta hand om honom om han blir sjuk då? Disa? Nääe...

  Ang vredesutbrott: jag vet inte vad det beror på i hennes fall osv men enligt boken Fem ggr mer kärlek av M Forster hjälper mer tid med föräldrarna mot det mesta. Så jag tror du har Rätt i din teori. KRAM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har köpt boken! Tack vare din rekommendation! Låg i nykomna stora bokpaketet! Verkar bra!

   Nej, jag tycker inte heller att det låter möjligt att genomföra, att hålla delar av familjen instängd i ett rum i en till två veckor. Det gör jag inte.

   Radera
 2. Intressant att läsa dina rapporter. Känns overkligt allt detta som händer. Jag samlade rapporter från bloggare runt om i världen för någon dag sedan. Idag har jag publicerat inlägget om att köpa begagnad husbil :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskar inlägget om husbil!

   Ja, det känns overkligt. Hrä gick det så snabbt, från vanlig vardag till krigstillstånd, på en eftermiddag!

   Radera
 3. Hmmm... Jag håller på att samlar ihop ork att ta mig till affären och apoteket. Är lite nyfiken på hur det är samtidigt så vill jag inte gå ut.

  Att fördela arbetssysslor i hemmet, det är bland det svåraste! Båda har sin variant av vad som är viktigt och vad de gör/inte gör. Och det är alltid en källa till irritation och tjafs. Just nu är situationen så speciell så jag misstänker att det kommer i många hem vara mycket tjafs den kommande veckan, när folk börja få lite klaustrofobi i hemmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra rapport du skrev!

   Arbetssysslorna hemma, ja... För oss fungerar det egentligen smidigt, men jag har all förståelse för när det inte gör det!!!

   Radera
 4. Tack för ännu en rapport från dig i Spanien! Min bror i Jönköping har fått covid-19 så han och även hans fru är hemma i karantän... De är runt 60 båda två och jag hoppas att det går bra. De var inte så oroliga för egen del men visst är det jobbigt.
  Vad är spansk trolldeg (jämfört med svensk alltså)? Ha det bra! /Annika F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men så tråkigt att höra! De allra flesta blir ju snart bra, så jag hoppas att din bror och hans fru bara får lätta symptom. Bättre att få det ny än om ett par veckor tror jag, för den som kan behöva vård.

   Spansk trolldeg innehåller maizena och olja! Trolldegen blir mjuk och smidig!

   Radera
 5. Hej,
  jag har också en flicka som är 2014 och tror att hon hade nyligen en utvecklingsperiod. Då provar hon sig fram med nytt beteende, testar gränser utefter sin sociala utveckling. I de perioderna blir hon extra grinig, lättirriterad och rädd för allt möjligt. Men jag har lärt mig nu att då ska jag göra precis som du: extra tid tillsammans, kramar och mys samt lyssna extra noga vad hon egentligen är arg/ledsen/upprört.
  Hoppas att ni hittar något sätt att ta er ut på promenad. Kan man ta en kringelikrång runda med kvitto i handen? :)


  SvaraRadera
 6. Då kanske det är en utvecklingsperiod. Det är svårt att behålla tålamodet ibland, men viktigt. Och det är det enda som fungerar.

  Fick senare veta att endast ensamstående föräldrar har rätt att ta med barnen ut, och då ska det vara att ta med dem till mataffären, detta för att inte tvingas lämna små barn ensamma hemma.

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget