lördag 28 mars 2015

På gång: Semana SantaInget tvivel om saken. Nu är Semana Santa här! I morgon startar det.
I centrum byggs bänkar och stolar upp längs huvudgatorna, de stolar som folk betalar hur mycket pengar som helst för, för att få se alla påskprocessioner på nära håll.
När jag ser avspärrningarna och högarna med stolar som ska ställas upp, påminns jag om det jobbiga med påskveckan i Sevilla. Det är hopplöst att röra sig i centrum. På förmiddagen funkar det, även om det är trångt på grund av stolarna och överfullt av folk. På eftermiddag och kvällar kan man inte ta sig fram, överallt spärras vägen för en eller annan procession och man måste räkna med att det kan ta lång tid att gå någonstans på grund av processionerna och allt folk. Det är bilköer och bussköer och irritation.
Samtidigt är Semana Santa i Sevilla fantastiskt. Det liknar inte något annat. Det måste upplevas. Att stå i mörkret och se botgörarna gå förbi med tända ljus, höra sorgmarscher, se en jättelik koloss vagga fram längs smala, släckta gator till rytmen av orkestern, allt med apelsinblomsdoft i näsan... Det måste upplevas.
Det känns lite tråkigt att vi missar Semana Santa i år, men vi väljer att åka på en liten resa till Portugal istället. Coimbra och byarna runt omkring är målet. Bortugal-Åsa var där nyligen, läs till exempel här eller här om ett par platser dit vi har tänkt oss.

Jag har ett gäng opublicerade inlägg som jag passar på att lägga ut medan vi är borta, kommentera gärna även om jag inte kan svara förrän vi kommer hem igen, jag älskar kommentarer!
Glad påskvecka på er allihop!


Läs gärna här eller här om hur påsken firas i Sevilla.


4 kommentarer:

 1. Spännande! Vi funderar lite på vart vi ska ta vägen... Planen är nog Barcelona för att se processionerna, och vi ska mejla campingen. Men om de inte har plats så vet jag inte...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra, nu i efterhand, att det inte blev Barcelona! Trevlig stad, det vet ni ju redan, men inte rätt plats för att fira spansk påsk.

   Radera
 2. Vad roligt att ni ska till Coimbra och Aveiro, (och spädgrisbyn?) Ser fram emot en båtbild på er också då snart. Hör av er om ni har vägarna häråt, men det är ju längre söderut..Boa Viagem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev inget besök i spädgrisbyn men vi åt spädgris ändå! Jättegott!
   Blev inget Aveiro heller, synd på båtbilden...

   Radera

ny gadget

ny gadget