tisdag 24 mars 2015

Valet i Andalusien - Podemos

Det här inlägget är långt som tusan, men ta er tid och läs det, intresserad av spansk politik eller ej, för det här är vad som händer i Spanien just nu.

Jag skrev ju litegrann om valet i Andalusien.
Nu ska jag berätta lite om det politiska klimatet i Spanien och det nya, populära partiet Podemos som de etablerade partierna är så rädda för.


Något var tvunget att hända. I landet där korruptionen är så omfattande att folk rycker på axlarna över nya avslöjanden, hur grova de än är, det är politiker på regeringsnivå, storföretag, fotbollsspelare, kungahuset som fifflar med pengar. Samma i de båda stora partierna, socialisternas PSOE och högerns PP, även vänsterpartiet Izquierda Unida är inblandat i flera avslöjanden. Det som förvånar en svensk är att de misstänkta jobbar kvar på sina poster. Inte påverkar mutskandalerna valens utgång heller, regeringsmakten växlar alltid mellan samma partier. Lagen är utformad så att en röst på ett stort parti är mer värd än en röst på ett litet parti för att skydda tvåpartisystemet, det är därför det är så svårt att få in nya politiker och idéer. Rösterna är alltså olika värda beroende på vilket parti man röstar på.
Det är en av anledningarna till proteströrelsen 15 M som blev upptakten till Podemos.
Förra året presenterade sig det det då fyra månader gamla partiet i EU-valet och fick så många som fem mandat till Europaparlamentet.

Etablerade partier blev skrämda över att tvåpartimakten var hotad och började föra en förtalningskampanj utan dess like.

Först försökte de förlöjliga partiets talesperson Pablo Iglesias. Det skrattades åt att han var långhårig (han började kallas för Hästsvansen istället för vid sitt namn), det sades att han var smutsig och inte tvättade sig samt att han köpte sina skjortor i en billig lågprisbutik.
Även om jag inte har hört det själv är jag övertygad om att det har sagts att han är homosexuell också, framförallt regeringspartiet Partido Popular brukar ta till det "vapnet" mot partimotståndare.
Podemos växte i popularitet.

Bara för att nämna något om Pablo Iglesias innan jag fortsätter: Pablo Igesias är en man som är svår att trampa på. Han talar som ingen annan. Han vet att  gå till svars. Han har argument och argumenterar ner "motståndare" så fullständigt att det nästan väcker medlidande.
Universitetsprofessor. Att han har utbildning och ett vanligt yrke inger förtroende hos folk, då många styrande politiker i PSOE och PP har plockats från ungdomsrörelserna och aldrig varit ute i arbetslivet.

Partido Popular och PSOE blev än mer oroliga och började försvara varandra i kampen mot Podemos, vilket är mycket anmärkningsvärt då de annars smutskastar varandra på den lägsta nivån. De började skrämmas. Säga i medierna att om tvåpartisystemet försvinner kommer landet att krascha. Podemos är farligt!
De jämförde Podemos med Venezuelas styre, som är ett skräckexempel för många här. En känd reporter i högertidningen El Mundo (här ägs ju nyhetsprogram, tv-kanaler och nyhetstidningar av politiska partier, och reportrarna för deras talan) att Venezuela stöder Podemos ekonomiskt, något som naturligtvis inte var sant.
En högt uppsatt PP-politiker beskyllde Pablo Iglesias för att vara vänligt inställd till terrorgruppen ETA, vilket är det värsta man kan beskyllas för i Spanien.
För det mesta händer ingenting efter sådana grundlösa beskyllningar, som är mycket vanliga, och det är en av många saker som Podemos vill ändra på. Grundlösa, falska beskyllningar för att svartmåla kända personer och politiker. Så de anmälde helt enkelt nämnde reporter samt politikern i ovanstående två fall.
Enligt en ny lag kostar det pengar att göra en anmälan. Podemos uppmanade anhängare via sin hemsida att donera pengar, 300 euro behövdes, och på några timmar hade partiet fått in 13 000 euro. Det som blev över ska gå till framtida anmälningar.

Den senaste tiden har det mest handlat om skrämseltaktik. Vad som händer om Podemos kommer till makten (Podemos har inte som mål att hamna i maktposition utan vill istället förändra politiken i landet). Vad som händer med Spanien. Det har grävts efter skandaler och oegenheter för att visa att Podemos inte är ett dugg bättre än etablerade partier. En tidning har till och med publicerat ett nakenfoto på en Podemos-kandidat i kriget mot partiet.

Politikerföraktet i Spanien är enormt. I undersökningar om vad spanjorerna anser vara landets största problem kommer alltid svaret "politikerna" som ett av de största problemen efter exempelvis arbetslösheten. Och många är tveksamma till om Podemos verkligen är bättre än övriga partier. Alla politiker är likadana, är den allmänna uppfattningen.

Podemos har ändå fått ett imponerade stöd på kort tid. Mycket av det som partiet arbetar för är självklart för en svensk. Oberoende media till exempel. eller att alla spanjorer ska få något slags ekonomiskt stöd eller bidrag vid arbetslöshet. Nästan 700 000 familjer har ingen inkomst alls. Att det ska bli svårt att vräka människor som inte kan betala sina bostäder och som inte har någonstans att ta vägen. Att sänka politikernas löner, straffa även etablerade politiker vid lagbrott, förhindra prisspekulationer mot att styrande senare lovas toppjobb på privata bolag.
Att förändra det politiska systemet så att alla röster blir lika mycket värda. Just den orättvisa skillnaden i röstningen, har oroat Podemos anhängare sedan EU-valet, samtidigt har det fungerat som lugnande besked från motståndarna inför riksdagsvalet 2015. Det här hörde jag i ett nyhetsinslag efter EU-valet:
- Det blir inte samma sak som i EU-valet. Till EU-valet har vi varit tvungna att räkna rösterna på ett annat sätt.
Det syftades på europeiska regler där alla röster är lika mycket värda.Nu undrar alla vad som kommer att hända i riksvalet i höst...

20 kommentarer:

 1. Jätte intressant inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du tycker det! Intressant ämne!

   Radera
 2. Till och med jag som är så ointresserad av politik hängde med och blev nyfiken. Då är det bra rapporterat, Annika! Tack så mycket!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, då tar jag åt mig! Men det är omöjligt att inte tycka att det här är intressant:-)

   Radera
 3. ¡Gracias Annika! Man hör så mycket från olika människor så det är kul att läsa
  om valet av en "icke" journalist.
  Kram P ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uhm... jag är reporter från början...

   Radera
 4. Jag är inte heller alls intresserad av politik, speciellt inte här i Spanien där ena politikern verkar värre än den andra, och jag inte ens får rösta. Men intressant skrivet :)


  Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får du rösta i kommunvalet?
   Frustrationen över den spanska politiken är stor, men ämnet är intressant tycker jag!

   Radera
  2. Jo, det får jag faktiskt, men har aldrig röstat.


   Carina

   Radera
 5. Väldigt bra skrivet!! Många fler borde läsa dina inlägg !! Muchas gracias!!

  SvaraRadera
 6. Vilken grym skribent och analytiker du är! Tack!

  SvaraRadera
 7. Du har fått beröm, på forumet :)
  http://spanienforum.se/spanien/10130-valet-i-andalusien-bra-blogg.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej men så kul! Snällt skrivet. Och snällt länkat av dig :-)

   Radera
 8. Mycket intressant läsning för oss som vill förstå "hela" Spanien, inte bara sol och bad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det finns ju så mycket mer än sandstränder! Spanien är ett på alla sätt intressant land att följa och studera!

   Radera
 9. Svar
  1. Oh ja! Spansk politik är intressant, men mycket frustrerande.

   Radera

ny gadget

ny gadget