måndag 23 mars 2015

Resultat valet i Andalusien

Det var fult gjort, men lagligt. Andalusiens president Susana Díaz flyttade fram det andalusiska regionvalet ett helt år för att det nya populära uppstickarpartiert Podemos inte skulle hinna förebeda program och val i Andalusien. I sista stund anmälde det katalanska partiet Ciudadanos, ett högeralternativ till det etablerade Partido Popular, intresse att delta.
Förmodligen blev Díaz seger mindre än väntat. Folk visste vad de skulle rösta på och de båda nykomlingarna fick tillsammans 25 procent av rösterna. Resultat: tvåpartisystemet har spruckit. Nu kommer fem partier regera i regionalparlamentet mot tidigare två stora och ett litet vänsterparti. Regeringspartiet PP tappade en häpnadsväckande stor del av sina väljare och även vänsterpartiet sjönk rejält.

Resultat antal mandat i parlamentet:
Socialistpartiet PSOE: 47 mandat (oförändrat)
Högerpartiet PP: 33 (-17)
Podemos: 15
Ciudadanos: 9
Vänsterpartiet Izquierda Unida: 5 (- 7)

Något som uppstickarpartiet Podemos vill ändra är det orättvisa röstsystemet, i Spanien är en röst på ett stort parti värd mer än en röst på ett litet parti. Som exempel kan nämnas att bakom varje mandat hos PSOE finns knappt 30 000 röster, medan var och ett av Izquierda Unidas mandat har krävt nästan 55 000 röster.

Regionvalet har följts noga eftersom det ger en indikation på hur det kommer att gå i höstens parlamentsval.

Valdeltagandet var högre än 2012; knappt 64 procent mot knappt 61 procent 2012.

2 kommentarer:

ny gadget

ny gadget