måndag 30 mars 2015

Jardines de Murillo och judiska stadsdelenJag skulle köpa svenskt godis till påskägget, det finns en del på Woncandy, tog bussen och hoppade av vid Puerta de la Carne. Och ungefär samtidigt som jag klev av bussen tänkte jag, att här bor jag i den vackraste storstad jag vet, men märker det knappt eftersom jag mest håller till i vår egen fula stadsdel.
Promenaden till godisaffären tar väl inte ens tio minuter, men vägen dit är så fin att man måste stanna upp och njuta.
Av blåregn till exempel.
Vägen går först igenom Jardines de Murillo.
Sedan tar man till höger mellan den orange muren och jätteträdet och kommer fram till det här vackra huset:
Man går längs muren, som omgärdar Alcazars stora vackra park. På vänster sida lockar små gränder in i den gamal judiska stadsdelen.
Man väjer och stannar för turisthordar och guider som viftar med vimplar för att inte tappa bort sina grupper. Det tråkiga med de här vackra gatorna är att de svämmas över av souvernirbutiker och dyra turistrestauranger.
Men det är alltid värt en promenad här. Alltid. Särskilt när det regnar, för då blir det nästan folktomt.


På håll ser man Giraladatornet...
 ...och sedan kommer man fram till katedralen.  Då är man nästan framme vid godisbutiken på avenyn, och ett leende och ett gott humör hänger kvar efter att ha sett allt detta vackra.11 kommentarer:

 1. Ser jättemysigt ut! Men har de inte smågodis lite överallt i Spanien? Jag tycker de har det lite överallt här i Portugal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker själv att spanskt godis är ganska äckligt... som tur finns det nuförtiden en del butiker som säljer svenskt godis :)

   Carina

   Radera
  2. Åsa: det äts rätt lite smågodis i Spanien. Går inte att jämföra med Sverige till exempel, även om det numera finns en liten hylla med smågodis i de flesta mataffärer. Litet utbud, DYRt godis! Så ibland köper jag lite svenskt, det finns på ett par ställen även här i Sevilla!
   Carina: Jag tycker inte heller om spanskt smågodis! Spanjorer kan inte det här med godis som vi svenskar ;-)

   Radera
 2. Ser verkligen charmigt och mysigt ut!

  SvaraRadera
 3. Jag måste säga att jag älskar dina bilder, det är så kul att få lite inblick i hur det ser ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Jag ska försöka bli bättre på att ta med bilder från staden. Har en jättepresentation av sevärdheter på gång, när den blir klar, någon gång i framtiden:-)

   Radera
 4. Fantastiskt vackert! Jag har alltid tänkt mig Sevilla som en småstad så jag hajade till när du skrev storstad... Hur många bor där?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, Sevilla är Spaniens fjärde största stad. Staden har omkring 700 000 invånare.

   Radera
 5. Jättevackert! Bor det fortfarande judar i de judiska kvarteren? Eller förvisades de av Ferdinand och Isabella och bara husen är kvar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, nu bor det inte judar (eller kanske några enstaka?) i den judiska stadsdelen. Det var judarnas stadsdel under ungefär 150 år mellan 1200-talet och slutet av 1300-talet. När Ferdinand och Isabella körde iväg judarna från Spanien i slutet av 1400-talet lämnades Sevilla ifred eftersom nästan alla (omkring 4 000) judar hade avrättats tidigare.

   Radera

ny gadget

ny gadget