Jag skriver en liten uppdatering till förra inlägget om maten.
För en och en halv vecka sedan blev det en liten vändning med Disas mat. Vi skaffade ny nappflaska som hon tycker är okej, hittade ett nytt pulver (cereales, inte ersättning, mer om det i annat inlägg) som löses upp mycket bättre i mjölken, slutade med antirefluxmjölken och kör bara med vanlig mjölk och extra många skedar cereales (förutom att mjölken blir tjockare, vilket behövs för refluxbarn, då kommer maten inte upp lika lätt, blir den också mer näringsrik), kom på att när hon äter med sked behöver hon bli distraherad, inte som med flaskmatningen då hon slutar äta vid minsta ljud.
Och så gjorde vi en grönsakspure på kokt morot, potatis, lök och pumpa som får koka med lagerblad och vild oregano, en len fin puré med en skvätt olivolja, den blir riktigt god, och den gillar hon!
Kom också på att refluxmedicinen går ut tidigare än de 14 utlovade dagarna, så i slutet av flaskan ger medicinen inte så mycket effekt längre, får alltså skaffa ny tidigare.
Har ni tips på god mat för sjumånaders unge så är de välkomna! Det finns nog massor som vi inte har provat. Hon vill förresten ha lättäten mat, inga bitar i.
Åh! Det låter som mig, jag behövde också distraheras för att jag skulle äta (med sked). Mi suegra har säkert bra tips på mat för bebisar, hon gör all barnmat själv till det barn hon för tillfället matar... Jag vet att hon har en manuell pasapuré som man t ex kan få bort "linsskalet" från för att göra linspuré (gröna/grå linser). Det är en grej man vevar runt. Googla på pasapuré så ser du. Men ni har säkert redan en sådan! Hoppas ni hittar nåt mer hon gillar! :)
SvaraRaderaJag googlade, har aldrig sett en sådan mackapär innan! Det verkar vara en bra grej! Blir resultatet samma som med en mixer?
RaderaSkillnaden är, vad jag förstår att om du mixar kokta gröna linser så mixar du även "skalet" men om du passerar dem i en pasapuré så blir skalen kvar i manicken men du får en helt slät puré utan skal... Jag har sett svärmor göra så med linser till en bebis men jag har aldrig använt en själv. Det går säkert att köpa en i närmsta hushållsgrej-affär.
RaderaAha!
RaderaAnvänder man palsternacka här? Det blir ju lite sött så det går oftast ned (ända tills barnet blir äldre och inte alls gillar palsternacka).
SvaraRaderaMessmör är annars en klassiker för att få ungarna att få i sig mer fett så att de går upp i vikt, blanda ned det i maten. Tyvärr har jag bara sett den skivbara sorten på Carrefour men den smälter väl den med.
Nej, inte palsternacka.
RaderaNär du skriver messmör får jag en flashback till barndomen, men kan ärligt säga att jag aldrig ätit det. Inte som jag minns. Vad är egentligen messmör?
Det är väl bränt någonting... google-google... Det är karamelliserad vassle. Gott och nyttigt. Lite udda och väldigt speciell smak. Passa på att köpa en liten burk när ni är i Sverige i sommar så kan ni smaka, det är inte så dyrt, ca 10-15 kr, så gillar ni det inte är det ingen fara. Och man kan alltid gömma ned det i mat. :) Men prova först på något färskt gott bröd! Sonen älskar det. Men som sagt, det är ju söt smak så det är inte så konstigt.
RaderaOsten som man hyvlar är än mer speciell i smaken, den blir mer koncentrerad.
Måste testas!
Radera(Jag låter Jesús prova först:-)
Tipsar om att läsa om baby led weaning. Om mosboken och annabell karmel. Svensk barngröt är ju populärt och smidigt hemma vet inte om det är samma som cereales. Grekisk yoghurt. Banan. Avokado. Sötpotatis. Men vi började med plockmat vid 6 mânader, varvade med hemlagad barnmat och barnmatsburkar.
SvaraRaderaVad hade ni som plockmat?
RaderaMosboken! Vill ha! Ska se om jag kan få hit en sådan bok på något sätt!
Cereales innehåller främst ris och majsmjöl, även mycket mineraler och vitaminer. Efter sex månaders ålder kan man börja introducera gluten i det här pulvret. Kan det vara samma som svensk barngröt?
http://www.bokus.com/bok/9789163610295/barnmatsboken-laga-bra-mat-fran-borjan/
RaderaDen här är populär i Sverige just nu. Men jag har inte använt den. Min bebis är ju "stor" nu och bestämmer helt själv vad han äter, ingen mening med att diskutera... ganska begränsat ibland ;o) Han var mycket mindre kräsen som bebis. Men han äter bra och smakar alltid all mat. Plockmat. Fruktbitar (mango, nekatrin, aprikoser, bär, jordgubbar, tunna äppleskivor eller kokta, gurkstavar), mjuka grönsaksbitar (kokt morot, potatis, ägg, blomkâl, broccoli), stekta eller kokta kycklingbitar stora som smâ, brödbitar med jordnötssmôr, med smör, pastaskruvar, ostkuber, majs, ärtor, kikärtor, kidneybönor. Han fick alltid smaka vâr mat. Barngröt finns som majs, ris och havre tror jag??? och med olika smaker samt med muesli.
En sak till. Svensk barnmat är mycket grövre/stabbigare än spansk och fransk (och mindre salt och socker???) Vi köpte burkar för lite äldre barn när vi var i Frankrike. Menar bara att ni ju kan testa olika konsistenser. Men om hon avskyr att äta kanske hon inte gillar plockmat heller. Vi tyckte det var bra att ha barnet i sin barnmatstol när vi lagade mat och serverade plockmat pâ stolens brickbord under tiden. Mycket kladd och sânt som hamnar pâ golvet. Brukade ibland äta i blöjan med bad och dusch efter. Vi hade en plastmatta under stolen. Det är extremt olika hur man introducerar barnmat i Frankrike och Sverige. Jag kunde inte vara ärlig hos pediatern/pâ BVC för vi mixade hejvilt de franska och svenska och engelska rekommendationerna sâ jag svarade oftast bara "ja" om jag kunde för det gick liksom inte att förklara eftersom de var ju övertygade om sina olika rekommendationer... I Frankrike fâr barnen bara äta ett par teskedar "protein" eftersom det kan leda till övervikt tycker man här, och min unge kunde äta typ 80g köttfärs vid 9 mânaders âlder. Svenska bebisar är mycket knubbigare än franska bebisar och jag tror inte att det bara är kroppstypen utan även just dieten. Grönsakssoppa vs gröt och bolognese liksom och 5 mâltider vs 6 mâltider. Franska bebisar ska ha samma tider som familjen och dricker även ersättning istället för välling... STORA skillnader helt enkelt.
RaderaOj du milde... De har inte sagt något om protein än. Bara att vi kan introducera det försiktigt efter att Disa är okej med alla grönsakerna. Alltså nu. Har just kokat kycklingbuljong och ska mixa grönsakerna till Disa om en stund.
RaderaVi märkt att D inte vill ha något som liknar bitar i maten, och den bör vara lätt att svälja.
Det jag funderar mest på med plockmat är nog vad hon kan äta när hon inte har tänder. Banan måste fungera bra, och ägg...
Smarta tips om hur man kan ge plockmaten, så kan vi göra när hon får äta själv med sked också (utom att äta utan kläder, inte än på några månader förrän det blir varmt här :-). Det blir nog mycket kladd.
Barnmatsboken verkar också intressant!
Googla bilder pâ Baby led weaning. Hon klarar säkert att äta massor av plockmat. Min hade 4 tänder men han klarade en hel jordgubbe och kokta kycklingbitar vid 6 mânader. Men visst kan de sätta i halsen innan de är vana men bara de sitter upprätt sâ klarar de nästan alltid att hosta upp det. Är lite läskigt första gângen. Men mosad mat är ju lika bra. Tanken var mest att testa ifall hon tycker det är roligt med plockmat. Tror det skiljer sig. Min unge typ vägrade bli matad efter 9 mânader och ville absolut äta själv sâ vi hade inte sâ mycket val annat än att kladda pâ. Det ledde till att han var supertidig med att äta med sked och gaffel och händerna. Men Disa ska ju styra. Bara att se vad hon gillar och köra pâ med det. Att inte gilla bitar är ju supervanligt. Hade verkligen gärna sluppit en del av kladdet, var riktigt trött pâ att skura golv......
RaderaHahaha, förstår att det kan bli kladd! Har kollat bilder...
RaderaDet verkar intressant. Särskilt nu som D inte vill ha puré, inte heller flaskan för det mesta. Värt att prova. Men jag oroar mig ändå för att hon ska sätta maten i halsen.
http://www.annabelkarmel.com/recipes/category/baby-6-9-months
SvaraRaderaHar för mig att jag hittade en del svenska barnmatsrecept genom google. 1177 vârdguiden har ju bra information om barnmat annars.
Inspirerande recept! Vi ska introducera kött och fisk nu, såg att de flesta av recepten innehåller det, så det passar ju bra!
RaderaNär I var ca i den åldern åt han gröt gjord på ersättning med cereales (drack aldrig ur nappflaska), hemmagjorda grönsakspureer gjorda på pumpa, squash, purjo, morot och ganska rejält med olivolja. Jag har köpt Hipp ekologiska barnmat på nätet också och den gillar han fortfarande, särskilt pasta con tomate y mozzarella!
SvaraRaderaNär D inte vill ha nappflaskan gör vi gröt på mjölken med cereales, men hon är inte så förtjust i det längre.
RaderaDet blir mycket olivolja i maten här också!