lördag 21 mars 2015

Cervantes ben ny turistattraktion

Äntligen, nu behöver ingen tvivla längre, det ÄR Miguel de Cervantes ben som ligger
begravda i Trinitariakyrkan i Madrid!
Man har länge trott det, men inte förrän nu, efter att forskarna har undersökt saken grundligt, vet man säkert.
Cervantes bok om Don Quijote räknas till världslitteraturen och sägs vara en av världens mest lästa böcker. Jag har själv inte läst den... men jag ska, det är en bok man bör läsa om man bor i Spanien. Tycker jag.
Cervantes har både studerat och arbetat i Sevilla. Han har dessutom suttit i fängelse här. Det finns en liten skylt på väggen till det som var f'ängelset på Calle Sierpes. Här skrevs en del av Don Quijote de la Mancha.
Det är nästan 400 år sedan Cervantes dog, han avled 1616.
Nu ska Cervantes få en riktig grav. Man hoppas att den kommer att bli lika välbesökt som William Shakespeares grav. Benresterna kommer alltså att locka massturism.
Det är vad som sägs på nyhetsprogrammen (ägda av regeringspartiet) som försvarar de stora kostnader som lagts ner på projektet. Många har uppfattningen att det här har gjorts enbart för att det är val i år.9 kommentarer:

 1. Hmmmm... Kanske borde se om jag hittar den som epub, läser en bok just nu som jag inte riktigt vet vad jag ska tycka om. Och klassikerna borde man väl försöka sig på i alla fall. Det är ju bara att hoppas att det finns en bra orsak till varför de blivit klassiker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en av Jesús favoritböcker, och han är ätt kritisk... Han säger att den är fantastisk. Jag har fastnat i början varenda gång jag har försökt, men bara jag kommer förbi det där stället är det kanske värt...?

   Radera
  2. Nu har jag i alla fall laddat ned den! På både svenska och spanska...
   Steg två är att föra över till eboksläsaren. Steg tre är att läsa ut det jag tänkt läsa innan. Steg fyra blir då att läsa boken. Undrar när det kommer gå av stapeln!?

   Men nu har jag i alla fall boken.

   Radera
 2. Ja, Cervantes ben vill man ju inte missa, eller jo förresten, men du har rätt i att man borde ha läst boken. Om jag varit en äkta spansklärare skulle jag nog ha läst den, men nu var det egentligen tysklärare jag utbildade mig till, så det blev mest Goethe och Kafka. Men det är aldrig försent! Just nu läser jag Saramago på portugisiska, fattar ungefär hälften!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Saramago på portugisiska, stort! Själv har jag läst Vargas Llosa på spanska. Vi är inne på nobelpristagare på originalspråk du och jag. Det är bra ;-o
   Jag tycker allt att om du egentligen var tysklärare, så är det nog okej att du inte har läst Cervantes.

   Radera
 3. Tror inte speciellt många kommer vara intresserade av att besöka den graven... Kan faktiskt inte komma på ett enda skäl till varför någon skulle vilja besöka den... Hur kan man ens veta att det är Cervantes liksom? Utan DNA som kan bevisa det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, de verkar säkra ändå..
   Jag tycker nog att han kunde ha fått ligga begraven där han var, ifred.

   Radera
 4. Vi blev tvingade att läsa Don Quijote på gymnasiet. Den gav inget större intryck då. Borde jag läsa den igen?
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste du hela? Den tjocka boken? Eller kapitlet om väderkvarnarna? Jag vet inte om du borde läsa om, har ju inte läst själv (bara väderkvarnskapitlet i skolan) men om du frågar J så säger han JA.

   Radera

ny gadget

ny gadget