onsdag 26 juni 2013

Jobba som lärare i Spanien - del 2

Som flera har påpekat i kommentarsfältet gäller detta med omfattande test och att stå på väntelista för jobb inte bara lärare på statliga skolor. Det gäller inom alla statliga yrkeskategorier. Läkare, sekreterare, vaktmästare, poliser. Alla. Till och med den som vill jobba som sophämtare eller parkarbetare måste genomgå dessa stora test, som är en slags tävling, för att få jobb. Då handlar det snarare om att lära sig spanska lagar och verktyg än pedagogik och instrumentlära.
Poliser kan, eller kunde åtminstone fram till nyligen, välja att förlägga en tid av sitt vikariat (även poliser vikarierar och samlar poäng) i Baskien för att få extrapoäng och snabbare få en fast tjänst. Detta eftersom det var farligt att arbeta där på grund av ETA, som bland annat jagade just poliser.

Ju högre poäng man far desto närmare kommer man den plats där man önskar bo och arbeta.

Det later ju forfarligt det har med att behöva stå på en lista och inte själv kunna påverka sin arbetssituation, och alla behöver inte heller stå på listan och vänta. den med betydelsefulla föräldrar eller släktingar kan få jobb med en gång efter avslutad utbildning.
Såg ett reportage om det här för inte sa längesedan, om hur tjänstemän på olika kommuner plockats in direkt till de olika tjänsterna, utan att behöva genomgå testerna som alla andra. Det var genant att se, hur de berörda blev alldeles svarslösa på frågorna, när de sattes dit, en efter en.
Det här fusket är utbrett. Efter testerna för två ar sedan satte sig en bekant och kollade igenom poängen för varenda musiklärare som hon hade före sig på listan. Jämförde betyg, poäng och kollade vilka som fick anställning och vilka som inte fick det. Hon var inte den enda som kontrollräknade, och det slutade med många anmälningar till Andalusiens skolverk att man inte kom undan med fusket den gången, utan fick börja om från början med tilldelning av skolor och tjänster.

Men varför denna kamp om statliga jobb då, om det ska vara så besvärligt att få ett?
Statliga jobb är en fantastisk trygghet. Fasta tjänster är i princip på livstid. (Just nu är läget dock mer osäkert på grund av hårda nedskärningar) Det verkar inte spela någon roll vad man gör, för sparkad blir man inte. Kan hända hårddrar jag nu, men jag kan räkna upp hur många exempel som helst på folk som missköter sin anställning. Alla oerhört långa raster på statliga myndigheter till exempel (det är inte konstigt att man ofta måste vänta mycket länge när man behöver få något utfört.). Eller för att återvända till skolvärlden; den där läraren som gillar att resa och som flera gånger kommit ett par veckor för sent till skolstart eftersom han ville vara borta längre. Eller han som knuffade en bråkig elev hårt sa att han ramlade och slog sig, han som dessutom var så elak och utövade någon slags psykisk terror så att en flera ungar grät när de var tvungna att ha lektion med honom, eller de där lärarna som inte undervisar barnen i grundskolan alls, de sitter av tiden innan pensionen och låter barnen göra uppgifter i läroböckerna, eller hon som mobbade en sjuårig elev som hon avskydde, satte flickan helt själv i en bänk långt från alla andra och samtidigt favoriserade en annan i samma klass, och fick hela klassen med sig, eller hon som delade upp sin klass i smarta och idioter...

Jag har räknat upp en del trista exempel för att visa att det inte händer något alls om man missköter sitt jobb.
Det finns förstås många, många fler exempel på fantastiska lärare.

Lönen för statliga jobb är ganska bra. Inte med svenska mått mätt kanske, men med spanska.
Det finns privata skolor i Spanien, och de är katolska. Från vanligt religiösa till Opus Dei-skolor.
Många lärare söker jobb på sådana skolor medan de står i kö för ett statligt lärarjobb.
Lönen ar klart sämre. Många privata skolor betalar per timme, vilket till exempel betyder att man inte får betalt för planeringstimmar, rättning av prov och sådant, att det måste ske oavlönat på fritiden.
tryggheten ar naturligtvis inte den samma.
Och det underlättar att dela skolans värderingar. Ibland är det ett krav.

I nästa inlägg ska jag berätta mer om testen.

12 kommentarer:

  1. Men FUCK, här skriver man värsta låna kommentaren från mobilen och så försvinner allt!!!

    Kortfattat: det var som jag misstänkte med fast tjänst. Antar att man som i Sverige behöver begå ett brott som ger minst två års fängelse (eller vad det är). Alltså är inte sexköp ingen grund...

    Förjäkligt att de går att fuska i systemet så :/

    Anna Granström.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag låter ironisk nu, men på riktigt: För jäkligt att långa meddelanden försvinner! Det är hemskt irriterande!
      Kul att du kommenterar ändå.

      Radera
  2. Det är likadant här i Frankrike. Men något snabbare kanske? Varje år hålls dom här testen och den som får högst betyg får välja var i landet dom vill jobba och få fast jobb direkt! Det gäller alla statliga anställda.

    Det som jag tycker är sjukast och som du också säger är att t.ex en postanställd kan vara otroligt duktig på att plugga till dom här testen (och därmed få jobb direkt) men ha 0 social kompetens och det gör att när man går till posten så har man att göra med en person som är inkapabel att kommunicera med en.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant att det finns ett liknande system i Frankrike! Det visste jag inte!
      Nej, testen är sannerligen igen garanti för att de bästa ska få en tjänst.

      Radera
  3. Superintressant info:)
    Gick på gymnasiet i spanien och har även jobbat där lite men visste inte alls hur det fungerade med statliga jobb. Synd att den ekonomiska situationen inte är så bra nu, för 6 år sedan tjänade jag bra som camarera.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du finner inläggen intressanta! Det ÄR intressant, men svårt att förklara hur det fungerar i några inlägg.

      Radera
  4. Det finns även ganska många privata skolor som inte är katolska, Liceo Frances, Centro Inglés etc, och till och med svenska privata skolor. I övrigt håller jag med : )

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst finns det, men jag skulel säga att de flesta privatskolorna är katolska.
      Kanske är det skillnad i olika delar av landet? Är det fler religiösa här i södern?

      Radera
  5. Vill lägga till att en annan anledning till att offentliga tjänster är populära är att det är ännu värre i den privata sektorn. Spanska arbetsgivare ser sig som av en högre klass, hur trevliga de än kan vara, och anser att anställda ska hâllas kort och vara tacksamma att de har ett jobb. Lönerna är otroligt lâga, om man inte är en duktig säljare eller jobbar för ett internationellt företag.
    Mâste försvara privatskolorna - alla är inte katolska och mânga är bra. Friskolorna har överlag bättre resultat än de offentliga. Min son gick pà en väldigt bra, men de goda resultaten beror inte pâ att undervisningen är bättre, utan pà att elever med engagerade föräldrar samlas dar för att slippa miljön pâ de offentliga skolorna. Trist, men vad gör man? I Sverige klagar lärarna en massa, de borde kanske prova pâ den spanska skolan ett tag? ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för bra kommentar, Anna.
      Det stämmer ju att inte alla friskolor är katolska, men de flesta.
      Det finns pärlor bland de kommunala skolorna också, med mycket engagerade föräldrar, men generellt sett är det kanske vanligare på privatskolorna?

      Radera
  6. Ville bara säga att dom söker en svensk lärare på Europeiska skolan i Alicante om någon ár intresserad. Skickar linken:
    http://www.escuelaeuropea.org/?lang=en

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset, lite långt bort bara.

      Radera

ny gadget

ny gadget