söndag 10 mars 2013

Spanska filmer

Tips till spanska bloggläsare: i kväll klockan 22.15 går det en superfilm på kanal ett i spansk tv.
La piel que habito av Almodovar. Den senaste, höll jag på att skriva, men nu i dagarna har en ny Almodovar-film gått ut på biograferna.
Jag tycker om drama, vissa komedier, romantiska komedier. Bridget Jones är en underbar humörhöjare och Så som i himmelen är fin, för att ta ett par exempel, men även om jag tycker om filmerna är det ju egentligen inget särskilt med berättelserna, eller hur?
För att en film ska vara riktigt, riktigt bra, oförglömlig, något utöver allt annat, krävs en mycket bra historia. och just nu kommer jag bara på tre sådana filmer som jag har sett.
Alla tre är händelsevis spanska.
En av dem är La piel que habito (The skin I live in) som alltså kan ses i spansk tv i kväll.
Första halvan av filmen är obegriplig. Rätt obehaglig.
Under andra halvan nystas förklaringen till det föregående upp. en fullkomligt oväntad förklaring. och vilken fruktansvärd, och sorglig, historia det utvecklas till!
Länk till trailern här, inte någon särskilt bra trailer egentligen.

En annan sådan där speciell film är Lucía y el sexo (Sex och Lucía).
En författare har slut på inspiration, men börjar lägga sig i en historia som egentligen inte är hans, för att få material till sin bok, och det får fruktansvärda följder. En mycket, mycket vacker film.
En del envisas med att kalla det för en erotisk film, men då missar de handlingen. Konstigt nog är den officiella trailern ganska erotisk, säger inget alls om handlingen, men visst, sex säljer. Jag länkar till en scen i slutet; den här, herregud alltså, den scenen efter allt som har hänt...
Annars finns en spansk, ickeofficiell trailer här.

Och så har vi El Orfanato (Barnhemmet).
Så himla hemsk historia.
Jesús menar att den inte är så speciell, att det bara är jag som inte är van att se skräckfilm, men jag tycker att den är fantastisk, även om jag aldrig mer tänker se den.
För otäck. Klarar det inte.
Här är länk till trailern, men om den är bra vet jag inte, för jag vågar faktiskt inte kolla.
*Letar genast fram Mercedes Sosa för att glömma de tre seunder av trailern som jag råkat se/höra.*

Jag tycker att vi avslutar det här inlägget om fantastiska spanska filmer med den här vackra filmmusiken till Caótica Ana, en annan spansk film.

9 kommentarer:

 1. Jag tittade på La piel que habito i går. Jag hade inte sett den tidigare och vet inte riktigt vad jag tyckte. Den var obehagligt fri på känslor trots allt det tragiska. Jag skulle nog vilka säga att hela filmen var obehaglig och självklart totalt skruvad i sann Almodóvar-anda.

  SvaraRadera
 2. Spännande! Jag har fortfaranade The skin I live in liggandes oöppnad. Har planerat att se den flera gånger, men har blivit störd. Ska ladda upp ordentligt för en filmkväll, kanske bjuda in någon. Vem föreslår du?
  Sex & Lucia gillade jag också. Det handlar om vad man har sett tidigare, om man tycker det är en erotisk film. (det där var ju en omskrivning, Annika, den har kallats porrfilm juh..) Den har några erotiska inslag, men inte värre än vilken tv2-teater som helst på 70-talet, för oss som är uppväxta då.
  Barnhemmet tyckte jag jättemycket om! Hemsk, javisst, supersuperhemsk, men så fin också, på samma gång. Kan inte förklara det. Jag har sett den flera gånger och jag ryser vid tanken på den. Men jag gillar så jättemycket att bli berörd. Man blir så avtrubbad av allt man får se och höra, så jag älskar att KÄNNA. En sån film är ju också Dancer in the dark. Fantastisk film. Grym, hemsk och otroligt känsloväckande. Hulkar varje gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså, om du menar vår gemensamma bekant som omnämnde den porrfilm så kan det ju knappast räknas. Dancer in the dark är en riktigt bra flm också!
   Kom igen, se Almodovarfilmen nu. Kan tyvärr inte komma på något lämpligt sällskap, mer än jag själv:)

   Radera
 3. Jag fullkomligt alskade Lucìa y el sexo, verkligen en annorlunda och mycket sevard film.
  Almodovar filmen orkade jag dock inte se klart. Fattade ingenting men nu efter ditt inlagg kanske jag forskor mig pa att se den igen.
  Barnhemmet gillade jag ocksa starkt. En annan riktigt fin film som jag ej minns namnet pa ar den dar med Javier Bardem, baserad pa en verklig historia dar han spelar en totalforlamad man som kampar for ratten att fa do.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mar adentro tror jag att den heter. Den är bra.
   Har du sett Los amantes del círculo polar? Av Julio Médem den också, som Lucia-filmen.
   Om du tycker att Almodovarfilmen var obegriplig (det är den, i början) så kan jag säga att Médems Caótica Ana befinner sig i en klass för sig bland obegripliga filmer.

   Radera
  2. Ja, sag los amantes... men tyckte inte om dem. Faktum ar att jag inte har tyckt om nagon annan film av Medem an just Lucìa.
   Gillar ocksa Carlos Sauras el sèptimo dìa och la comunidad (minns inte namnet pa regissoren).

   Radera
  3. Inte sett någon av dem, tror jag.

   Radera
 4. Har sett alla de tre filmerna. Vi såg typ bara spanska filmer ett tag och ser ofta när de kommer (fördel att båda kan spanska). Spännande med ny Almodovar-film! De är så skiftande. Min favorit är kvinnor på gränsen till nervsammanbrott av honom.

  Anna Granström.

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget