torsdag 16 juni 2016

Sopor får bara slängas på kvällen

Jag minns ett blogginlägg som Emelie i Berlin skrev, om att man i Tyskland inte får slänga flaskor på söndagar.
Jag tyckte att det var så lustigt, och tänkte att det kunde lika gärna ha varit Spanien.
Inte visste jag då att det i Sevilla är ännu värre! Här får man bara slänga sopor mellan klockan 20 och 23!
Jag trodde först inte på det, men har fått bekräftat från flera håll.
Dessutom står det på själva sopcontainern.
Anledningen är förmodligen stanken. Det blir ju så varmt här och med värmen stinker verkligen soporna.
Nu kan jag inte med att gå ut med soppåsen vid någon annan tidpunkt. Tittar grannarna? Vad tänker de? Är jag den enda som har slängt sopor på förmiddagen?
Sedan såg jag en granne slänga sin soppåse vid lunchtid, och det kändes bra, men jag är ändå inte bekväm med att gå ut med soporna vid fel tidpunkt...
Flera i kommentarsfältet har varit inne på att anledningen är stanken. Det stämmer. Det blir så hiskeligt varmt här att om soporna får ligga och jäsa under dagen stinker det förfärligt från sopcontainrarna. Och de töms vid midnatt. Helt logiskt alltså.

14 kommentarer:

 1. Va? Vad skulle det vara bra för? Har inte några sånna skyltar här ute, men jag slänger jämt sopor kring på väg till jobbet, alltså runt kl 3!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stanken, tydligen. Soporna töms mitt i natten.

   Radera
 2. Det där har du pratat om förut, har jag för mig. Vi pratade faktiskt om det i förrgår när jag på morgonen var på väg att gå ut med påsen men mannen min stoppade mig. Sonen och jag tog en promenad på kvällen sedan.

  Men jag hade en massa synpunkter om det där. Borde jag inte fått info om det? Borde det inte stå? Hur ska jag veta? Gäller det här? Var hittar jag infon när spanskan inte är helt tillförlitlig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Information? I Spanien?! :-D
   Jag har ju varit här i många år utan att veta.

   Radera
 3. Flaskor är det man inte får slänga på söndagar ;) Soporna får man tack och lov slänga när man vill. Finns dock ingen som bryr sig om dessa regler. Gör folk det i Spanien?

  Kan även säga att det inte bara är spanska lägenheter som byggs utan förvaring, tyska lägenheter har heller ingen förvaring! Tror att nyare lägenheter har det, men inte äldre.
  Det gör mig halvt galen. Vart ska man förvara pantflaskor, dammsugaren, datakartonger? Jag har stoppat allting i soffans förvaringsutrymme, i min garderob, i förvaringsboxar från ikea osv. I min gamla lägenhet fanns ingen källare heller så där fick vi gömma saker bakom stora skåp, under sängarna, ovanför en lös platta i taket(!). Hatar detta. Tur att jag i alla fall älskar att rensa och slänga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flaskor var det ja! Kan du inte skicka en länk till inlägget? Jag hittade det inte.
   Obegripligt detta med brist på förvaringsutrymmen. Hur man än rensar så finns det ju saker man inte vill göra sig av med och som måste förvaras någonstans. Dammsugaren till exempel. Eller grillen.

   Radera
 4. Hahahaha!! Men herregud! Tänk om man har ett jobb och jobbar den tiden? Så kan man aldrig slänga sopor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, då går det inte, om man vill göra det lagligt :-D

   Radera
 5. Men så himla märkligt... Det var så i Argentina också, men då var det för att man la soporna ute på trottoaren och det var tiden sophämtarna kom förbi. Det känns ändå logiskt, om gamla soppåsar skulle ligga ute hela dagen skulle det ju bli fullt med råttor och annat. Har Jesús någon logisk förklaring till detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förklaringen är visst stanken. Det blir ju så varmt här. Soporna töms vid midnatt, och då är det bra om de inte har legat ute och ruttnat under dagen.

   Radera
 6. Min teori är att då de tömmer soporna varje natt så vill de inte att de ska ligga där i värmen under hela dagen och jäsa utan hellre så kort tid som möjligt! Tänk lukten... Och all ohyra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, det är förklaringen. Glömde skriva det i inlägget :-)

   Radera
 7. Resten av året tror jag ingen bryr sig, men i juli-augusti luktar det inte rosor när soporna legat några timmar och gottat till sig i 40 graders värme, särskilt inte med tanke på hur mycket fisk och skaldjur man äter här... så om man bor eller har sin uteservering nära en sopstation så förstår man. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, ingen blomdoft från sopcontainrarna inte! Det är logiskt, jag förstår regeln.

   Radera

ny gadget

ny gadget