söndag 26 juni 2016

Nyval i Spanien

När tvåpartimakten splittrades i valet i december fick partierna stora problem med att bilda koalitionsregering. De klarade inte att komma överens, så i dag hålls nyval.
Under hela perioden har det varit mycket pajkastning, orimliga beskyllningar och personangrepp, precis som vanligt. Alla partier har kämpat mot det nya vänsterpartiet Podemos, bland annat har de försökt få folk att tro att Podemos sponsras av Venezuela och Iran.

För ett par dagar sedan publicerades ett inspelat samtal mellan inrikesminister Jorge Fernández Díaz och en brottsbekämpande myndighet, i vilket ministern diskuterar hur man ska göra sig av med politiska rivaler som han ogillar i den regionala regeringen i Katalonien. Inrikesministern dryftar vilka skandaler om dem som går att gräva fram, samt hur dessa ska läckas ut till media.
Det låter oerhört, men partikamraterna i det korruptionstyngda högerpartiet håller alltid de egna politikerna om ryggen, och en sådan här skandal påverkar varken valet eller ministerns politiska liv mycket. I nyhetssändningarna nämns samtalet inte mycket, utan det talas mest om att sådan avlyssning är olaglig. Dessutom nämns händelsen knappt alls i tv-nyheterna till exempel, eftersom kanalen ägs av inrikesministerns högerpartiet. EU har tidigare kritisrat spansk tv för att vara alltför partisk.

4 kommentarer:

 1. Ja herregud! Och så undrar folk varför man inte orkar lyssna på nyheter?

  Det är väl samma visa i de flesta länderna men kanske inte så uttalat och skruvat. Korruption och mutor finns på så många olika sätt och skalor.

  För var går gränsen mellan muta och morot?
  Jag säger till sonen att om han slutar trilskas med maten och äter upp så får han en glass. Han gör något jag vill och jag gör något han vill. Han får en morot medan jag mutar honom.

  Eller förlåt, positiv förstärkning ska det visst kallas för. Och det pågår visst en hel del förstärkning där i Spaniens högkvarter. Många glassar och morötter.

  SvaraRadera
 2. Hej Annika!
  Ja hur går det i valet här hemma skrivs nästan ingenting...Det är bara fotboll som gäller :(
  Det där om Venezuela osv som betalat en massa oskattade pengar till Podemosmedlemmar har man ju läst men vad är sant då? Vet du?
  Är det en skröna eller sanning?
  Kram P ♥

  SvaraRadera
 3. Vi har ingen koll på spanska valet emellan allt annat underligt politiskt som händer men det inger ju inte precis förtroende åt något håll :( . Låter som spansk media liknar italienska medier under Berlusconi. Vad är bästa och värsta utfallet av nyvalet?

  SvaraRadera
 4. Vad är minimilönen i Spanien, har du en aning? och hur fungerar det med socialbidrag?

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget