fredag 24 juni 2016

Skrämmande ankomst av solenergiflygplan

Jag vaknade med ett ryck, rejält skrämd. Genom det öppna fönstret hörde jag ett fruktansvärt dån som kom närmare och närmare. Vad var detta? Och hur var det möjligt att Disa inte vaknade? Och Jesús?
Det förfärliga ljudet avlägsnade sig äntligen och jag låg kvar och undrade vad det kunde ha varit. Det hade låtit som ett flygplan på mycket låg höjd, alldeles ovanför hustaken.
Efter en stund hördes ett nytt dån närma sig, det ökade och ökade i ljudstyrka, det var en skrämmande upplevelse. Vad VAR det här?
Medan även detta försvann bort tänkte jag på människor som lever i krigshärjade länder. Vilken skräck de måste känna när ett flygplan närmar sig. Jag fick en liten, liten glimt av det. Mot ett flygplan har man inte en chans.
Nytt dån som närmade sig, och nu märkte jag att även Jesús var vaken.

Vad jag hade hört, fick jag veta senare under dagen, var ankomsten av det solenergidrivna flyplanet Solar Impulse 2. Eller rättare sagt de sex stridsflygplan som hälsade planet välkommet genom att flyga på låg höjd och släppa ut rök i spanska flaggans färger. Huvudgästen lär vara tyst.
Har ni hört talas om Solar Impulse? Det är världens första flygplan som drivs helt av solenergi och som kan flyga även på natten på den energi som laddats under dagen. Därmed är det det första solenergidrivna planet som korsat Atlanten.
Planet är på en jorden runt-flygning. Det startade i Abu Dabi den 9 mars 2015 och har bland annat åkt genom Indien, Kina och USA, med målet att återvända till Abu Dabi. Att planet varit ute så länge beror på ett 300 dagar långt stopp på Hawaii då något behövde lagas.
Resan från New York till Sevilla tog tre dygn, för planet gå ganska långsamt. 75 kilometer i timmen jämfört med exempelvis en Boeing 787 som kör i 900 kilometer i timmen.
Jag tycker att det är helt fantastiskt.
Att jag inte hade hört talas om planets ankomst tidigare är inte så konstigt. Resan har hemlighållits för att undvika terrorattentat.
Se gärna filmen som visar hur flygplanet landar i Sevilla. Maskinen är förvånansvärt liten , men har enorma vingar täckta av solceller.4 kommentarer:

 1. Läste faktiskt om planet häromdagen. Spännande att du fick uppleva det lite, även om det var de andra planen som väckte dig. :)

  SvaraRadera
 2. Aldrig hört talas om, men verkligen fantastiskt! Borde inte bilar kunna vara soldrivna då också? Men hu vad läskigt att vakna av ett dån och inte veta vad det är!

  SvaraRadera
 3. Aldrig hört eller hört talas om. Intressant, dock!

  SvaraRadera
 4. Vad häftigt!! Har aldrig hört talas om det! Men det är ju supersmart, för ovan molnen skiner ju alltid solen! Kanoners! Hoppas de kan utveckla det mer!
  Åsa Mwansa

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget