onsdag 8 juni 2016

39 grader

Så kom då värmen. 38 grader i skuggan igår, 39 ska det bli i dag.
Genom att ha stängda fönster håller man den värsta hettan ute. Jag tyckte att köket behövde vädras och öppnade köksfönstret, och det var inte behagligt. Det kändes som att öppna en ugnslucka till en varm ugn.
Riktigt illa är det inte, för det är inte så varmt på nätterna än. Var ute för att söva Disa i vagnen klockan ett på natten, och då var det 27,5 grader.
Nu börjar tiden då man blir ganska intim med sina grannar, eftersom alla går utan kläder inomhus, och det syns genom fönster och dörrar.
Enligt vår potträningsmetod är tiden inne att låta Disa bära löst sittande byxor och öva på att dra ner dem själv när hon ska sätta sig på pottan, och när vi går ut. Det där med att sätta på henne byxor vore ganska grymt, så vi hoppar lite.
Lustigt, jag tänkte att det skulle vara bra att vänta med potträningen tills det blev varmt, men tänkte inte på att det kan bli för varmt.
På lördag ska vi på födelsekalas hos en person som har pool. Gissa om jag ser fram emot det! Jag kollade vädret och konstaterade att just lördag blir veckans kallaste dag, ett rejält hopp neråt, men kom efter en stund på att 33 grader är också rätt varmt, och poolväder.

Disa mår inte bra av att åka vagn när det är så här varmt. Och lekplatserna är tomma, alla lekredskap bränns så.

Samtidigt som temperaturen har höjts, har också den farliga UV-strålningen gjort det och folk varnas nu över den höga strålningsnivån. I Jesús skola kom barnen insmorda med solkräm på morgonen för att kunna gå ut på den halvtimmeslånga rasten klockan 12.

15 kommentarer:

 1. Läste också att första värmeböljan kommer nu. Galet varmt i Sevilla, där vi kommer vara är det ju mer lagom runt 30 och vi bor ju precis vid havet/pool och det brukar blåsa. Men förra året köpte vi aire condicionado (efter ca 25 år utan). I år skippar vi även augusti då jag tyckte förra året var jobbigt med varmt och för mycket folk överallt. Annars ser jag fram emot 5 veckor i Spanien med sol varenda dag och slippa oroa sig för vädret varenda dag.

  I Göteborg har det varit sommarvarmt 28 grader i ca en vecka och Dani fick solsting på förskolan då de var/är ute nästan hela dagen... Lite komiskt att halvspanjorer har svårt för värmen. Dock är han en av de få som redan är brun, bränner sig aldrig. Men jag brukar låta honom ha långärmad tröja och keps.

  Klänning är väl perfekt för pottträning? Har också hört om den spanska intensiva pottträningen på tre dagar. Min son tog jättelång tid både att sluta med blöja och sluta med potta. Så många olyckor! Fick t.o.m slänga ut soffan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att du kommer få jättefina veckor i Spanien! Det låter som en dröm, med skön sommarvärme och bad och ledig.
   Här är problemet aldrig att det är för mycket folk (bara under påsken), tvärtom flyr alla som kan staden under sommaren. I augusti är det så tomt att det är läskigt.
   Skönt med sommar i Göteborg. Jag tycker att för det mesta när jag är där är det kallt och blåsigt, men jag kanske inte åker på sommaren så mycket? :-)
   Slänga ut soffan på grund av potträning var drastiskt. Metoden som vi provar är efter en svensk bok som jag köpte på nätet. Det lät så vettigt allt jag läste så vi körde, och det verkar fungera. Vi har nu helt slutat med blöjor, och D övar på att kunna hålla sig tills hon sitter på pottan.

   Radera
 2. Det här med strålning har jag inte hört mycket om faktiskt, men det är säkert ett bra idé att börja med solkräm tidigt. Många av mina elever verkar dock aldrig ta på sig solkräm, inte ens på stranden :S

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har har runt mig är mycket nogrannare med solkräm än jag.
   Tydligen hänger det ihop, de högra temperaturenra och UV-strålningen, varje sommar har perioder då folk varnas för att gå ut på grund av den höga strålningen.

   Radera
 3. Det är varmt här med, men vi har ju lite svalkande bris från Atlanten. Vi har haft uppåt 40 här också. Det är lite väl. Jobbigt. Snart får ni svalka i Sverige!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hu! 40 hos er! Det är för mycket!
   När det blåser här känns det som att få en het hårblås i ansiktet.
   Tänker på svala Sverige varje gång jag suckar över hettan.

   Radera
 4. Sonen var på Aqua Parque med klassen i går. Eftersom jag inte visste exakt när de skulle åka så smorde jag inte in honom men skickade med flaskan och direktiv: du MÅSTE smröja in dig!

  Vad hände? Jo, han hjälpte kompisen att smörja in hennes rygg men inte sig själv så det var en lite röd unge som kom hem. Inte så farligt men man blir ju galen! Och jag kan tycka att de medföljande vuxna borde pricka av. Insmord? Då kan du springa. Inte? Gå och smörj in dig, du släpps inte iväg utan! Låna av någon om du glömt. Så tycker jag.

  I Sverige är det många som riktar in sig på sommaren för potträning just för att barnen inte har så mycket kläder ändå. Just ja, såg igår på Lidl att de har erbjudande på madrassskydd/plastad frotté. Skaffa så pass att du har att byta med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en väldig massa S där jag skrev... Plocka bort ett. :D

   Undrar när jag ska lära mig att läsa igenom det jag skriver innan jag klickar på Publicera...? Börjar tydligen bli en gammal hund.

   Radera
  2. Tycker jag också! Inte troligt att en tioåring ska smörja in sig. Men lärarna hade nog fullt upp ändå...
   Tack för tipset om Lidl. Köpte just ett på Ikea, men kan vara bra att byta med, ja. I natt är första natten utan blöja...

   Radera
 5. Usch, jag lider med er. Här har det varit behagliga 23 grader och det verkar som att det dröjer tills det går upp mot 30 igen. Även om jag redan insett att jag kommer att sakna det där med att inte veta exakt hur jag ska klä mig och barn de kommande 4-5 månaderna så är det här alternativet så mycket bättre. Håll ut, snart ska ni till Sverige!

  SvaraRadera
  Svar
  1. 23 grader... mmm... Fantastiskt. Njut allt vad du kan!
   Här sjunker det som sagt till 33 på lördag, men redan dagen därpå stiger temperaturen till 238 igen...
   Sverige!

   Radera
 6. Hej! Hoppas du bloggar när du är i Sverige också! Gillar din blogg ! Det är speciellt spännande med kontrasten mellan dina hemländer och hur du upplever att komma hem till Sverige jämfört med att komma hem till Spanien osv. Trevlig sommar! H. Lina i Finland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vad kul! Och tack för tipsen. Jag har tänkt att blogga i Sverige också, men det blir förmodligen färre inlägg, på grund av ännu mindre tid. Ska heltidsjobba.

   Radera
 7. Men hallå, lekplatserna var ju tomma när det var regnigt och/eller kallt också. De verkar väldigt kräsna på lekplatsväder därnere :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehehe... Jo, det måste vara precis rätt väder :-)

   Radera

ny gadget

ny gadget