torsdag 7 januari 2016

Trettondagen!

Säga vad man vill om den spanska julen, men trettondagen, då vill jag inte vara någon annanstans än i Sevilla. Den spanska julens höjdpunkt!

Klocka tio kunde Jesús inte vänta längre. Eftersom Disa inte vakande självmant för att öppna julklapparna  var han tvungen att väcka henne. Jag protesterade, framhöll att hon hade sovit alldeles för lite, varit extra svårsövd natten innan,  och tyckte att hon skulle få vakna när hon sovit färdigt, men icke.
Vi har berättat för henne om de tre vise männen som kommer med presenter medan alla sover. Att man kvällen innan ska ställa fram ett fat med mantecados, julkakor, och anissprit till dem, och ett fat mjölk till kamelerna. Los Reyes Magos, de magiska kungarna, och nog är det magik i detta. Här brukar barn på åtta, nio tio år tro på los Reyes Magos. Jesús menar att det beror på att ingen klär ut sig, ingen har sett något, ingen avslöjar mysteriet, paketen bara ligger på golvet på trettondagsmorgonen, och spriten är urdrucken...... Och att barn gärna vill tro. Jag har haft svårt att förhålla mig till det här. Att lura i Disa att de tre vise männen kommer med paket. Kanske borde jag säga Los Reyes Magos istället, det hjälper nog. Kanske har jag dåligt med fantasi. Har svårt att tala allvarligt om tomten också, och den tillhör ändå min egen tradition.
Nog om det.
Kvällen innan hade jag monterat den lilla trämotorcykeln och stativet med svart tavla och whiteboardtavla till Disa, och där väntade de på henne i vardagsrummet när hon stultade iväg efter att ha blivit väckt.
Tavlan kände hon igen från Portugalresan, där hon fick rita med Åsas barn, och gick genast fram och började rita förtjust. Det var svårt att få henne att öppna paketet med motorcykeln när rittavlan lockade så.
Jesús fick sex olika flaskor lokalbryggd öl, och jag... två biljetter till Romeo och Juliabaletten med Prokofievs underbara musik, på söndag! Jag blev så glad att tårar brände bakom ögonlocken och jag kände mig fånig. Den här från baletten råkade bli ledmotivet på vår julresa för två år sedan, då bilen så snopet gick sönder redan i Jaén och jag för bara drygt en månad sedan fått veta att jag var gravid, och jag kunde inte förstå hur något så litet i magen kunde göra mig så trött.
Sedan åt vi frukost.
Naturligtvis Roscón de Reyes med massa grädde. Vi satte i oss hela, jag och Jesús. Den lilla inplastade figuren fick ingen av oss, den hamnade mitt under kniven... Blir det ett olycksamt år, tro?
Vi åkte hem till Jesús föräldrar. Efter en stund kom Jesús syster och hennes familj. Jesús pappa gjorde paella.
Disa fick hans hemgjorda kyckling-croquetas och till efterrätt delade vi på en jättestor Roscón de Reyes med chokladkräm, och jag blir sugen varje gång jag ser bilden. Ett år till nästa gång...
Jesús blev traditionsenligt mycket trött efter det här. Han var nog nästan lika trött som Disa, men lika svårsövd som Disa är, lika lätt har Jesús för att somna. Jag gick med lillan till bilen och hämtade vagnen, och i den somande hon strax. Vi gick själva för att titta på Trianas Reyes Magos-parad... eller jag då, Disa sov ju. Hon sov sig igenom hela första orkesterns trummor och trumpeter, och jag hann ta några bilder innan hon vakande till nästa orkester. Stackaren, Reyes Magosparader är hennes stora skräck. Hon blev skräckslagen när de kastade godis från vagnarna. Jag satte mig med henen på marken och försökte lugna henne, men det gick sådär. Eller inte alls. En ordentlig mamma hade väl tagit henne därifrån med en gång, istället för att försöka stanna kvar och fånga karameller. (Men godisregn ÄR roligt!)
Så köpte vi Peppa Pig-ballong och gick hemåt, men ganska många karameller under vagnen.
I dag börjar skolorna igen.


10 kommentarer:

 1. Har ni cabalgatan de 6:e? Eller har jag förstått fel?
  Fint firande ni haft. Vi har firat både jultomte och Reyes. Så himla mysigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den officiella cabalgatan är den femte, men de lokala, i byarna runt om och stadsdelarna, brukar vara den sjätte januari.
   Fint att ni har haft en bra jul! God fortsättning!

   Radera
 2. Men så intressant att höra om! Jag gillar inte så mycket att luras, skulle aldrig göra det om jultomten själv (och har aldrig blivit lurad om det). Men jag kan visst förstå att traditionen är omtyckt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan också förstå traditionen, det fina i att ha magin kvar i sitt liv, fantasin och oförklarliga saker. Jag vet inte hur det blir. Jag ska försöka spela med.

   Radera
 3. Sonen hade sådan tur att han faktiskt fick den lilla porslinsfiguren i sin bit roscón! Förra året såg vi innan var den var och kunde se till att han fick den men i var det slumpen!

  Hälsa Jesús att sonen ser ju heller aldrig Jultomten, men hjärtat vill tro på honom ändå. Vi ser till att där finns små spår av Tomten som den nästan urdruckna mjölken (han kanske hellre vill ha sig en sup?!) och smulorna på kakfatet. Och paketen under granen. Så där väldigt mycket mer hehövs inte... Inte för en elvaåring som VILL tro, i alla fall.

  Lustigt att traditionerna är så lika - och olika - ändå!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att ha tror på tomten! Det ÄR fint!
   Och kul att han fick figuren! Jesús och hans familj såg alltid till att jag fick figuren, men det har blivit så många gånger att jag tröttnat på gräddkladdet med att öppna plasten :-)

   Radera
 4. Det tråkigaste för de spanska barnen, ang. kritiken du skrev om i ett annat inlägg, är väl att de bara har en dag på sig att leka med sina julklappar innan skolan börjar... Vilka fina presenter ni fått! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt värdelöst att få julklappar dagen innan skolan börjar! Många barn i Jesús skola stannade hemma när terminen började i år. Skolan började på en torsdag, men flera, inklusive en lärares barn, kom först på måndagen!

   Radera
 5. Vi firade förresten Reyes eftersom vi inte var på samma ort på julafton. Firandet gick ut på att vi gav varandra varsin present. Klart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till nästa år får ni baka en roscón också, då blir det mer spansk julstämning :-) Hoppas att ni har haft en fin jul båda två ändå!

   Radera

ny gadget

ny gadget