torsdag 21 januari 2016

SverigeresanPå våren blir jag alltid så ressugen. Nu har det börjat tidigare än vanligt. Kanske för att vi nyss var på en sådan fin kortresa till Portugal?
I tankarna är jag i Grekland, Tyskland, Malaysia, Mexiko, Argentina, Norge, Norra Spanien, Frankrike, England...
Förra året åkte vi både till Portugal och till Rom, men den bästa resan var såklart hem till Sverige.
Låt oss minnas tillbaka lite, i denna kalla, triista vintermånad: Hela augusti månad var vi i Sverige och det var en sådan fin resa att vi pratar om det ofta.
Vi bodde billigt i en släktings gäststuga på landsbygden nära min hemstad. Den finaste och mest trivsamma gäststuga man kan tänka sig, dessutom med ett stort, nybyggt kök.
När vi kom regnade det, men det hade eldats och värmts i vedspisen, och i stugan fanns blom- och lövarrangemang i vaser, en godispåse, frukost till nästa dag och en burk oliver (som vi nu i efterhand inte är säkra på att de var till oss, men hoppas det eftersom de... inte längre finns kvar). Resan dit hade varit jobbig, det blir lätt så när man reser med en liten, men där... det var så värt det.
Vi gick ut i skogen i pyjamas morgonen efter ankomsten. Det kom en regnskur, men vi hann ta skydd. Sedan åkte vi och handlade all efterlängtad favoritmat. Gud, så roligt det är att gå in i en svensk mataffär!
Vi hade hoppats på en regnig månad, vi hade varit utan regn sedan april, men solen sken och sken och sken. Vilket också var fint förstås.
Dagarna flöt på. Jesús gick i skogen och letade svamp...
... jag plockade blåbär tillsammans med ettåringen,
Disa fick äntligen krypa utomhus i gräs...
... och leka med sand och stenar och vatten, som det ska vara.
Hon åt bär...


...firade ettårsdagen för andra gången...
... fick varje dag nyplockade bär av sin släkting.
Vi lagade svensk mat hemma, och åt ibland ute.
Vi hade tillgång till bil, vilket var toppen. Vi använde den mest till att åka in till stan, där vi gick på biblioteket, uträttade ärenden och handlade. Åkte på gator som det var längesedan jag åkte på, eftersom jag inte visste att jag inte skulle kunna åka där mer.
Åt svensk pizza på pizzeria, och gjorde misstaget att beställa en sallad att dela på innan maten. Man gör inte så i Sverige.
Vi åkte till stranden och badade.


Jag träffade vänner och var med på after work fast jag inte jobbar kvar.
Vi tog tåget till Göteborg en dag.
Gjorde en liten utflykt runt Hornborgasjön...
... hade picknick vid badsjö, gick bland klosterruinerna medan en konsert pågick i Varnhems klosterkyrka.
Tog en liten kvällsrunda på Kinnekulle.
Åkte till Läckö, åt rökt sik och såg det nya Victorirahuset - så fint!
Disa somnade tidigt, och vi satt bara och njöt, varenda kväll i varsin fåtölj med en hög med böcker bredvid, ibland en film.
Trots att vi var i Sverige så länge hann vi inte göra allt vi tänkt, inte träffa alla som vi skulle träffat. Lätt hänt att skjuta på saker då kanske.
Men det var en drömmånad.


12 kommentarer:

 1. Vilket bra arrangemang med gäststugan! Det märks att ni njöt. Själv har jag inte känt av någon sveriglängtan ännu, men det kanske kommer en dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske! Eller inte! Ja, det var ett jättebra arrangemang med stugan!

   Radera
 2. Jag blir lite nyfiken vilken din hemstad är? Jag är uppvuxen i Brämhult, utanför Borås. Har även bott i Varberg och Göteborg.

  Så fint ni verkar ha haft det, så pittoreskt svenskt med sommarstugliv på landet... Det syns på bilderna att ni njöt! Sverige är ju verkligen fantastiskt fint på sommaren. Vi brukar göra små dagsutflykter på helgerna när våren kommer, mest längs kusten, Göteborgs Skärgård, så alla små sommarställen blir våra för några timmar. Rekommenderar verkligen det! Under de senaste åren har vi besökt Marstrand, Smögen, Lysekil, Mollösund, Fjällbacka men även Varberg, Falkenberg etc

  Åh, så jag längtar till våren! Även om det är fantastiskt vackert just idag med snö, sol och -15 i Göteborg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brämhult - då tänker jag genast på juicen.
   Jag kommer från Lidköping. Har bott på Åland och i Varnhem också, förutom Spanien.
   Vi brukar göra utflykter, men det blev inte så många den här gången. Vi hade det för bra i huset :-) Andra somrar när vi har varit i Sverige har vi åkt till kusten minst en gång.
   Det låter som ett underbart vinterväder!

   Radera
 3. Åh, så härligt. Svensk sommar när den är som bäst.

  SvaraRadera
 4. Jag är så glad för er skull att ni fick uppleva allt det där! Ni såg nog Sverige från en av de vackraste sidorna.

  Och var trots allt glad för det vackra vädret ni hade. Svensk sommar = spansk vinter. Och du vet ju hur ruggigt det är nu i Spanien, särskilt inomhus! Jag har precis tänt en brasa! Och det brukar vara det första mina föräldrar gör när de kommer till lantstället utanför Kalmar - oavsett årstid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Jo, jag var glad över det vackra vädret, men kunde inte hjälpa att jag längtade efter regn och rusk också, att få vara inne med doften av regn och grönska i näsan... Och Jesús som är passionerad svampplockare var lite (nej, mycket) besviken över bristen på svamp, när det var så torrt. Men vi njöt!

   Radera
 5. Åhh, vilken underbar sammanfattning av er vistelse i Sverige i somras. Så fina bilder och genom varje ord och bild går det nästan att ta på hur fint ni hade det och som ni njöt. Och jag tror att ni njöt av mycket av det som de flesta av oss här i Sverige tar för givet. Vilken lycka att få njuta på det viset. :)

  Kram på dig vännen

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag tror också att vi, när vi är i Sverige, njuter av mycket som den som bor där tar för givet. Det blir nog så. Liksom jag tar för givet saker här i Sevilla. Kanske måste man komma bort ett tag för att uppskatta allt på nytt.
   Det var en fantastisk månad i Sverige.
   Kram

   Radera
 6. Länge sen jag var inne på din blogg nu, måste skärpa mig. Men det var härligt att se alla sommarbilder. Just nu är det ju bara lappmögel här hemma.
  Jag minns den där känslan av att upptäcka Sverige på ett annat sätt, just när man kommer hem på semester. Nu bodde ju inte jag i Dublin lika länge som du varit i Sevilla, men lite samma sak var det ändå. Tex var rimfrosten aldrig så vacker som när man kom hem över jul. Nu är ju rimfrost bara ett elände, ett tecken på frusen dimma o därmed halka...

  Förresten har jag väckt liv i min blogg igen, se länk nedan. Ska försöka bli bättre på att skriva där igen.

  *kramar*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lappmögel?!! Hahaha!
   Kul att du är tillbaka!
   Det var en rejäl årssammanfattning. Grattis till mc-kortet!
   Kram!

   Radera

ny gadget

ny gadget