lördag 2 januari 2016

Mellandagsresan - ÉvoraDet har varit tomt på bloggen ett tag, eftersom vi åkte iväg på en liten mellandagsresa till Portugal. Söndag till torsdag.
Det var ingen sådan resa som man planerar veckor i förväg. Först vid lunchtid på resdagen hade vi klart för oss vart och hur vi skulle åka.
Vi körde till Évora där vi tänkte övernatta på vårt vanliga ställe; Pensionat Policarpo. Jesús tyckte att det skulle bli för långt för Disa att köra i ett sträck till vårt egentliga resmål men det egentliga skälet till övernattningen i Èvora var att kunna äta lunch på restaurang Sao Luís på måndagen (stängt söndagar).
På kvällen gick vi ut för att äta på något stället som var öppet, och hamnade på en ölhall, och an den måltiden minns jag inget annat än hur golvet såg ut efter att Disa kastat mat på det, samt den kortväxte servitörens snälla ögon.
Tillbaka på rummet satte Jesús blöjor på nattygsborden för att skydda Disas huvud om hon skulle gå emot de hårda hörnen.
Vi hade en fantastisk utsikt mot det vackra katedraltornet. Det ljussätts otäckt på natten, och jag höll på att läsa Ruíz Zafóns Marina och tyckte att det var onödigt spöklikt.
På förmiddagen promenerade vi i stan, som vi har besökt flera gånger tidigare.
Den är så vacker, Det finns så mycket att titta på.
Som Capela dos Ossos i Fransiscokyrkan, för att nämna något.

Vi upptäcker nya saker varje gång.
Av någon osannolik tur somnade Disa när vi var på väg mot lunchrestaurangen, och hon sov sig igenom hela måltiden. Det kändes som om vi var där ensamma, Jesús och jag. Annars går måltider ut på att lura i Disa mat i ungefär en timme och äta upp vår egen mat så fort som bara möjligt, ofta kall, innan D blir alldeles uttråkad.
Jesús åt de godaste oliver han någonsin smakat, jag åt gott bröd med kräm gjord på korv, sedan kom rätterna in, bacalao con nata till mig och ugnstekt torsk till Jesús.
Jag hade en tanke om att spara av min mat till Disa. Hon skulle säkert tycka om den. Men nej. Omöjligt att avstå från något så gott! Hon fick istället en torr kyckling-empanada på ett kafé.
På eftermiddagen åkte vi vidare, vi skulle nämligen övernatta hos min bloggkompis Bortugal-Åsa som jag inte hade träffat innan, och därefter besöka vackra Sintra...


6 kommentarer:

 1. God fortsättning på det nya året!

  Det var en riktigt läskig katedral med det där byggmaterialet. Stackars satar. Bättre med Jesús oerhört innovativa och strålande idé, dock inte lika beständig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma!
   Hahaha! Döskallarna och benknotorna finns i ett eget kapell i en annan kyrka, och det är riktigt fint. Fantasifullt arrangerade döskallar i taket till exempel.

   Radera
 2. Trevlig helg!
  Alltid kul med bloggträff, det vet ju vi!!!!
  Så roligt att få se lite Disa bilder. Hon är så fin!!!
  God fortsättning på det nya året!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma!
   Det kommer snart fler Disabilder!
   Och bloggträff är jätteroligt!

   Radera
 3. Det verkar finnas flera såna här kyrkor med skallar! Vi besökte en under vår Europaresa: http://www.freedomtravel.se/2015/08/doskallekyrkan-i-otranto-italien/
  Önskar god fortsättning på det nya året!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den italienska har jag inte varit i, men i Kutna Hora, precis som ni!
   Tack detsamma!

   Radera

ny gadget

ny gadget