tisdag 12 januari 2016

Tapasrunda, färskvin, balett

Jag tänker på regn och tvätthögar och kläder som inte torkar och börjar lukta, men det är lite... tråkigt att tänka på... Så jag skriver om helgen istället. Låt oss låtsas att det är helg igen!
Lördagen började väldigt bra, för kvällen innan hade jag fått nys om var det är utförsäljning på Roscónes de Reyes (Ibense på Avenida de la Constituición, där katedralen tar slut), 5 euros för en liten, 7 för en stor.
Vi åt alltså Roscón till frukost! Det kändes busigt och hemligt och otillåtet. Får man verkligen äta sådant efter trettondagen? Jag frågade Jesús som håller hårt på traditionen. Den femte januari, till exempel, ville jag gärna börja med vår (första) roscón som efterrätt efter lunchen, men det gick absolut inte, för det kan man inte äta förrän efter man sett Reyes Magosparaden, alltså på kvällen! Eftersom det regnade och paraden såg ut att ställas in, gick han med på att smaka tidigare.
Men inga problem nu, tydligen.
Det var en lång utvikning om vår frukost.
Därefter (sen frukost) åkte vi till ett litet ställe utanför stan, som är så litet att det inte finns skyltar dit ens i närområdet. Man får följa skyltarna till en mataffär istället.
Här, i Villanueva del Ariscal, brukar ett par vänner hålla till på helgerna, och vi hade länge pratat om att åka dit för en barrunda.
Till Villanueva åker man för två saker: för att äta traditionell mat på traditionella barer, eller för vinet.
Jag åkte för maten.
På det första stället; Melao, lagas visst utsökt inälvsmat, sådan som man inte hittar på barerna i stan längre. Leverkorv, komage, njure, blodkorv och sådant. Jag är löjlig med sådant och beställde vanliga  chicharrones och griskind i sås och åt lite av Disas torsk-buñuelos, de andra njöt av den bästa inälvsmat de upplevt tydligen.
Det är lite speciellt att äta på ett sådant ställe. Det är jordgolv, traditionella jordbruksredskap och svartvita foton på väggarna, enorma tankar med... mosto, uppptäckte jag när vi skulle gå. Vi köpte med två enlitersflaskor med mosto, en till Jesús, en till hans pappa som älskar mosto. Mosto är ett alldeles färskt vin. Det är nu den ska intas, och bästa platsen är byarna omkring Umbrete och Bollullos.
En kille drog fram en plastslang som satt uppe på en av jättetunnorna, öppnade en kran och fyllde våra båda petflaskor. Drygt två euro flaskan.
Om nästa bar som vi gick till finns inte mycket att säga, mer än att den var mysig, hade två eldstäder och att Disa var mycket trött, och ni som har småbarn vet vad det innebär att vara med ett mycket trött barn på ett matställe. Men hon hittade en kompis och fick en chokladpeng med Peppa Pig av hans mamma.
Efterrätt intogs på ett kafé snett mittemot. Varm choklad, kaffe, marängbakelse... Och Disa somnade sittandes i vagnen (!).

Söndagen. Romeo och Julia på La Maestranza.
Wow.
Och Dance of the Knights är så vacker. Och pampig.
Wow.
Jeús kan det här med julklappar.


10 kommentarer:

 1. Coolt ställe med Mostotunnor! Fast griskind...låter bättre än inälvor i alla fall. Det är kanske gott, fast jag tycker inte om när mat heter som kroppsdelar. Jobbigt med tvätten, ja. Vi fick uppehåll igår efter en veckas ostadigt väder, så nu går tvättmaskinen varm! Nu gäller det att komma ikapp! /Åsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter lite äckligt att säga griskind. Bättre att använda det spanska ordet carillada. Kanske bäst att inte översätta :-)

   Radera
 2. Åh...!

  Det var decennier sedan jag var och såg på en balett! Det är för mig barndomsminnen, mamma och jag som åkte in till Operan i Stockholm och såg Svansjön, Mignon...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men du! Kanske bra att skaffa liknande barndomsminnen åt/med din son?

   Radera
 3. Inälvsmat är gott. När jag bodde i by/bondgård i Sydtyskland fick jag vara med på slaktparty när slaktaren kom hem och slaktade och styckade allt och gjorde korv. Så gott och färskt fläskkött har jag aldrig i mitt liv ätit igen varken förr eller senare. Ni äter så mycket god mat där du bor!! Det finns ju god mat här med men aldrig riktigt i samma höga klass och aldrig som en sån självklar del av kulturen. Avundsjuk....
  Annars köpte jag biljetter till operan idag - vårsäsongen börjar nu. Madama Butterfly! Och Tosca.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir en fin vårsäsong på operan!
   Ja, vi har mycket god mat! Maten är så viktig, det får inte fuskas med den här. Bra råvaror och traditionella recept.
   Vilken upplevelse där i Tyskland. Här i Andalusien är det vanligt att det hålls byslakt av pata negragrisarna, då hela byn är med och hjälps åt att ta vara på köttet, göra och äta korv och grilla och har fest tillsammans. Jag har inte varit med och känner att slakten vill jag heller inte uppleva, men det andra, jo!

   Radera
 4. Mycket gott!
  Provar gärna på allt och brukar tycka om det mesta. Har inga förufattade meningar om mat, bedömmer först efter att jag provat.
  Kommer troligen till Sevilla i april. Hör av mej.
  Sköt om er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sådan jag önskar att jag var; bedöma efter att jag provat!
   Tyvärr är jag inte det, utan en riktig mes som ryser lite vid tanken på att äta blod och hjärna och annat som äts här. Mes var ordet!
   Vad kul om du kommer hit! Ja, hör av dig när du vet mer, så vi kan ses!

   Radera
 5. Vilka stränga roscón-regler ni har :) Min man älskar roscón, så i år köpte vi en ren en vecka innan reyes och en till dagen innan reyes. Vi har förresten kommit fram till att den absolut bästa är den från Corte Ingles, både bullen och grädden är helt perfekta.

  Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Vi har köpt från vår brödbutik (LA Espiga Dorada) två år, fantastiskt god, men i år var vi för sent ute med beställningen...
   Det kom som en överraskning för mig att J bryr sig om någon tradition överhuvudtaget. Synd att det är just den traditionen.

   Radera

ny gadget

ny gadget