onsdag 16 juli 2014

Skillnad på svenskt och spanskt barnmorskebesök

Jag prenumererar på veckobrev från Vårdguiden. Om graviditeten, vecka för vecka.
Nu har jag fått brev för vecka 37. Där står bland annat:

"Vid detta besök brukar barnmorskan i samråd med dig och din eventuella partner skriva en sammanfattning av graviditeten samt skriva lite om era tankar inför förlossningen och amningen i journalen. Det är bra om din partner är med vid detta besök också så att ni båda har möjlighet att berätta om era känslor, förväntningar och eventuella önskemål. "

Och det är ju löjligt att jämföra Sverige med Spanien, inte för att Sverige skulle vara bättre än Spanien (bara annorlunda), den är suverän här, utan för att jag inte är i Sverige, jag bor inte i Sverige, jag ska inte föda i Sverige, jag borde inte läsa om förlossningar i Sverige.
Vad jag menar är att det som står beskrivet i ovanstående stycke inte skedde under förra veckans besök, det sista, hos barnmorskan.
Jag har ju skrivit lite om honom tidigare, bland annat här.
Besöken hos honom har allihop sett likadana ut: Han har tagit mitt blodtryck, vägt mig, lyssnat på barnets hjärta, tittat i gravidboken om någon läkare har antecknat något, antecknat, beställt blodprov samt skojat lite om Jesús har varit med.
Klart.
Tio minuter, max.
Här pratar vi inte om känslor, rädslor, smärtlindring, träning, övningar, förlossningsplaner, förlossning, oro, tankar och annat trams.


Jag kallar honom förresten för El Intútil.

8 kommentarer:

 1. Jag tror inte att besöken går till riktigt så här heller. Allt beror på VEM man får som barnmorska. Vet flera som inte gått igenom det som står där. Det har dragits ned jättemycket på besöken. Jag hade en superbra BM som utgick efter MINA behov och vi sågs ganska ofta (pga min hyperemesis), men vi pratade nog inte om rädslor och förväntningar. Däremot hjälpte hon mig att skriva ett brev. Ett brev som sedan förlossningen tappade bort så fort jag kom dit ändå...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske är det önskvärda, att besöken ska vara på det sättet, även om det inte alltid blir så.
   Det verkar som om du hade en bra barnmorska, det är jag glad för!
   Jag är övertygad att de inte brukar vara så korta och kalla i Sverige som min barnmorska är, hur besöken än går till.

   Radera
  2. Jag hade en vikarie två gånger för min ordinarie barnmorska. Besöken tog max 10 min och såg ut så som du beskrev. Jag var i chock efteråt och kände mig snuvad på besöken... Så jag vet inte riktigt. Hört många som bara haft korta (och extremt få! I Sverige har man jättefå besök nu för tiden och bara ett ultraljud, runt v20, om allt är bra). Just din, "el inútil", kanske är extra inútil... Jag hade bara velat ha en kvinna som själv fått barn... Hon jag hade hade mått illa hela första graviditeten (hade tre barn idag) och var därmed helt EXTREMT förstående och bra. Jag hade verkligen tur.

   Radera
  3. Hon visste precis vad det handlade om då! Bra!
   Ett enda ultraljud, varför är det så? Jag vet att jag får extra många, på grund av diabetesen (ett i månaden) men det brukar nog vara en tre-fyra stycken här ändå, tror jag.

   Radera
 2. Nu är jag tillbaka hemmai Wales och följer dej med spänning! Ha det bra i värmen!

  SvaraRadera
 3. Ja, det beror nog helt på vem man har och hur man själv är. Jag är inte så mycket för att prata rädslor och känslor och sånt. Mer än med maken. Så han fick bli mitt bollplank!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte jag heller. Men här hade det behövts, lite.

   Radera

ny gadget

ny gadget