fredag 4 juli 2014

Bröderna Marx - lucka i allmänbildningen?

Jag är helt hopplös när det gäller kändisar.
Jag har ett hål där andra har kändiskunskaper.
Så man kan undra varför jag fortsätter att ge i läxa att på svenska skriva om en känd person, när vi pratar om Alfred Nobel, och att övriga (för det mesta jag) ska gissa vem det handlar om.

Den här är den senaste, och jag skriver inte texten, ger bara ledtrådarna:
Föddes i New York 1890.
Hade flera bröder varav tre var skådespelare.
Personen själv var skådespelare och filosof.
Gjorde filmen A Night at the Opera.
Om man vill klä ut sig till honom kan man sätta på sig en stor lösmustasch.

Jag hade verkligen inte en aning.
- Charlie Chaplin, sa jag för att säga något.
På grund av mustaschen, antar jag.

Han kunde inte fatta att jag inte hade klarat det.
- Nej! Det är ju Groucho Marx!
- Jaha ja, naturligtvis, sa jag och undrade hur jag skulle kunna ha gissat det.
Filmen?
- Har du inte sett A Night at the Opera?
- Näe, det tror jag inte.
- Men är det möjligt? Det är ju ett mästerverk! Hytt-scenen du vet, den är ju från den filmen!
- ???


Jag berättade det för Jesús på kvällen, och han trodde att jag skojade.
- Har du inte sett A Night at the Opera? Den är ju fantastisk! Även om den i mitt tycke inte är den bästa filmen, men alla känner ju till den. Och hytt-scenen är ju från den filmen. Den har du väl sett?
- Vilken jäkla hytt-scen?
- Det tillhör ju allmänbildningen! Alla kan hytt-scenen! Och kontrakt-scenen! Det ingår i vanligt tal! När man har ett krångligt, invecklat kontrakt framför sig så hänvisar man till A Night at the Opera. Eller när det är riktigt trångt, på bussen till exempel, då skojar man om hytt-scenen. Gör ni inte det i Sverige?
- Nej, det har jag aldrig hört.
- Otroligt... Det är ju som att inte känna till... Var Big Ben ligger, eller vem Charlie Chaplin var.


Jesús har filmen så vi satte på den efter middagen. Nu vet jag vad hytt-scenen och kontrakt-scenen är för något. Vi såg dock inte slutet av filmen, för dvd:n var inte på humör.Min teori är att bröderna Marx är mycket mer populära i Spanien än i Sverige. Har misstänkt det ett tag. Precis som att Bruce Springsteen har fått onödigt mycket uppmärksamhet i Sverige, medan spanjorerna inte bryr sig ett dugg.
Eller har jag fel? Är det jag som har en lucka i allmänbildningen? Har ni alla sett A Night at the Opera, och känner till hytt-scenen och kontrakt-scenen?
Om ni inte gör det, här kommer en länk till kontrakten, och en länk till hytten!


Uppdatering: Det är inte Groucho Marx, eller de andra bröderna Marx, som jag inte känner till, har bara inte koll på deras filmer, och speciellt inte dessa "berömda" scener ur A Night at the Opera.

12 kommentarer:

 1. Jag är ju så där löjligt allmänbildad om det mesta, som du vet. Så visst känner jag till Groucho Marx. Men hyttscenen vet jag inte om jag fattar referensen till. Kontraktet känner jag till. Har inte sett filmen - shame on me! Men framförallt känner jag väl till Groucho för att han sökte medlemskap i nån exklusiv herrklubb, fick det och lämnade klubben omedelbart med kommentaren "En klubb som tillåter sådana som jag att bli medlem vill jag inte vara med i!" Eller ja, nåt i den stilen iaf. :) Det finns MÄNGDER av citat från den mannen, han verkar ha varit en sån där källa till bra uttalanden. Lite i stil med Oscar Wilde, fast inte fullt lika cynisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojoj, nu blir jag lite generad. Har visst varit otydlig. Klart jag vet vem Groucho Marx var, Det är brödernas filmer och berömda scener jag inte har koll på. Alls.
   Det måste ha varit en dröm att intervjua den citatmaskinen. För mig ligger det förstås närmare till hands att jämföra honom med Bert Karlsson (även om han inte är ett drömintervjuobjekt), av naturliga skäl, än med Oscar Wilde:-)

   Radera
 2. Anna-Lena i Frankrike4 juli 2014 kl. 09:34

  Känner inte heller till Groucho Marx, visst, jag har hört namnet. Men jag skulle nog inte ha gissat på honom! =)

  Sen är jag relativt allmänbildad... Men ibland har folk vuxit upp med vissa filmer eller böcker och blivit så vana vid dom att dom tycker att ALLA borde veta vad det är för något. Men har man vuxit upp med annat så kanske man inte vet det. =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att vi är fler! Och vem gissar rätt på ett födelseår? Oavsett vem det handlar om? Finns det några sådana berömdheter i Frankrike som ALLA kan utan och innan, som du inte riktigt hänger med på? Inte från franska barnprogram och sådant, utan verkligt kända (som bröderna Marx-fallet).

   Radera
 3. Jag har inte heller sett den. Och har inte heller sett Barrio Sesamo :) har vuxit upp med Mumin och Bamse och annat nordiskt, så hade inte tidigare koll på vem Epi, Blas och Coco var :)

  Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm... Barrio Sésamo... Det känns som om jag borde veta vad du pratar om :-D

   Radera
 4. Å vilket härligt inlägg. Det gör med kulturkrockar eller vad man ska kalla det är så spännande. Samtidigt är det självklart att det finns saker som ingår i det allmänna medvetandet. Som husvagnsscenen i Kalles jul (eller vad det heter på julafton) den vet ju alla svenskar hur den går till, men jag misstänker att spanjorerna inte har en aning..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, nej, och inte känner de till Tjuren Ferdinand heller :-)

   Radera
 5. Jag känner till Bröderna Marx. Till namnet. Mest för att de alltid dyker upp på frågespel :) Har aldrig sett nån film med dem...bara bilder. Så jag tror det är en kulturell sak :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste vara en kulturell grej! Men här känner jag mig stendum som inte vet mer om dessa berömda bröder!

   Radera
 6. Jag har heller ingen aning! Men jag tror att det är lite som Carina säger ovan, en kulturell grej. Här kan ju till exempel ALLA en massa referenser till El Chavo del Ocho, det mexikanska buskisprogrammet, medan jag sitter som ett fån...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, El Chavo, Jesús favorit. I Bolivia köpte han alla program som har gjorts. Jag tycker inte alls att serien är särskilt kul.

   Radera

ny gadget

ny gadget