lördag 5 juli 2014

Barnmorskan om smärtlindring

Har fått veta, att på grund av sprutorna som ska förebygga blodpropp finns det en liten risk att jag inte kan få epidural vid förlossningen.

Jag: Men är det verkligen så, att det inte finns någon annan smärtlindring än epidural?
(Har läst för mycket om svenska förlossningar och smärtlindring i Sverige.)
Han: Nej.
Jag: Ingenting? Inte ens... badkar med varmvatten?
Han: Nja, kanske, det kan det finnas.
Jag: Ingenting annat?
Han: Nej. men det är säkert inga problem för dig. Förresten, tänk på de med tatueringar i svanken. De klarar det ju ändå, utan bedövning.


Ni andra som har fött i Spanien, vad har ni för erfarenheter? Att det inte finns lustgas vet jag, men något annat måste väl finnas som smärtlindring? Det är ju ändå Spanien vi bor i? Det är väl inte möjligt att barnmorskan har rätt? Eller?

12 kommentarer:

 1. Det låter så himla märkligt. När vi gick föräldrautbildning (i Sverige) gick barnmorskan igenom en hel "meny" med olika smärtlindringsmetoder. Det var alltifrån sterila kvaddlar till akupunktur och tens. Borde inte sånt vara EU-anpassat? Jag menar, Spanien är ju inget u-land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det, Spanien är verkligen inget u-land! Så jag hade väntat mig något mer liknande Sverige gällande smärtlindring... Men det kan vara min barnmorska det är fel på.

   Radera
 2. Men jisses! Verkar ju helt sjukt! Vi hade en hel meny också att välja mellan. TENS, akupunktur, lustgas...Jag testade akupunktur (hjälpte inte mig kan jag tala om), men lustgasen är trevlig om man inte får epidural. och att jämföra föda barn med tatuering i svanken??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror doktorn menade att de som har en tatuering i svanken inte kan få epidural...

   Radera
  2. Lustgas är toppen! Har fått det tidigare. Synd att det inte finns här.
   Som Anonym säger, han menade att den som har tatuering i svanken inte kan få epidural.

   Radera
 3. hej! har aldrig kommenterat här förut men brukar titta in ibland eftersom det är roligt att läsa om andra som bor i spanien. där jag födde (maternitat i barcelona) fanns det både lustgas, pilatesbollar, pool och man fick ta med tens om man ville, men det är ett sjukhus som är väldigt inne på "parto natural" vilket verkar vara rätt ovanligt i spanien. jag skulle göra som carin föreslår, be att få besöka sjukhuset och prata med en barnmorska där så att du vet vilka alternativ som finns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du kommenterar!
   Mitt sjukhus är ett vanligt spanskt sjukhus där det, enligt barnmorskan, är rätt nytt att kvinnan själv kan få välja förlossningsställning. Det pratas inte om partos naturales. Jag ska ta och göra det, prata direkt med någon på sjukhuset, för det känns lönlöst att vända sig till barnmorskan på vårdcentralen.
   Ditt i Barcelona låter toppen!

   Radera
 4. Nu har jag läst sidan.
  Jag tror faktiskt att jag gör det, försöker få ett studiebesök på sjukhuset.

  SvaraRadera
 5. TENs är så himla bra!! Sen är det faktiskt så, att man kan sluta med sprutorna strax innan BF och hoppas på det bästa - kommer inte ungen exakt då kan man få epidural. Det har de sagt till mig i alla fall. Jag är dock inte längre rädd för smärtan, jag är bara rädd för graviditet. Jag skulle behöva ta sånna där sprutor varje dag under 9 mån om jag blev gravid igen. Jag hatar dem. De svider så! Tar du Fragmin? Bra beslut av läkaren i alla fall. Att ta det säkra före det osäkra. Propp, som jag fick efter förlossningen, vill man inte ha. Det förstör så mycket för framtiden - förutom att det är livsfarligt. Är inte avis på din situation, graviditet är BLÄ, men om några veckor (månader? ett år? alla är vi olika) så kommer du kunan se tillbaka och tänka: Fan vad pissigt det var, helt jävla blä, men SÅ värt det! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det bra? Jag tycker att det verkar lite läskigt.
   Jag har hört det att man kan sluta med sprutorna innan, men tänk om barnet väljer att komma i förväg? Kan man alltså få epidural ändå?
   Mina heter inte Fragmin, de heter något annat som jag inte minns och svider som fan!
   Jesús säger också att det är bättre med sprutor än blioodpropp, men första veckan var jag väldigt tveksam till det...
   Älskar sista meningen i din kommentar.

   Radera
  2. Ja visst fan svider de?! Tänk att ta två om dagen HELA graviditeten plus kanske ligga och spy konstant...! Jag vill nästan hellre ta risken att få propp igen och slippa ta sprutorna... Men när det handlar om i slutet av en grav och man inte ligger och spyr, då skulle jag hellre ta sprutorna. Har du stödstrumpa också?

   Jag vet bara att om man tar sista sprutan 48 eller om det är 72h innan förlossning, så kan man få epidural. Då är medicinen ute ur kroppen. Med lite "tur" kanske man kan sluta ta sprutor från första värken, och tar det lång tid efter det kanske medicinen hinner gå ur kroppen...

   Epidural hjälpte riktigt bra på mig, MEN jag hade hoppat den om det inte vore för att det var så långdraget. Det dämpar bara under ett par timmar och själva födandet lär kännas likadant ändå. Går allt fort, tex om man redan är öppen mycket när man kommer in, hinner man ändå inte få epidural (det får man bara innan man är öppen 7cm om jag minns rätt?!). Menar bara - det är så mycket som kan gå på annat sätt att fokus på epidural egentligen inte behövs (lätt för mig att säga). Går allt fort behöver du inte den ändå, går allt långsamt kanske det går så långsamt att medicinen hinner gå ur och du kan få epidural ändå - om du fattar vad jag menar :) Jag tror jag trasslar in mig...

   Radera
  3. Hehe, ja det var rätt intrasslat:-) Men jag fattar ungefär.
   Jag ska bli igångsatt så jag borde kunne sluta med sprutorna i tid, oroar mig bara lite för om förlosssningen komemr igång av sig själv, innan... Ska fråga i morgon när jag har läkartid.
   Vad är stödstrumporna bra för?
   Jga skulle nog vara väldigt tveksam till en graviditet till om jag var i ditt ställe. Och det är du ju också, tveksam (eller bestämd rättare, eller hur?). Förstår det.
   Jag behöver ju bara sprutorna nu på slutet. Som tur är!

   Radera

ny gadget

ny gadget