torsdag 15 mars 2012

Trumpetar-Annika

Jag ska gå med i en orkester!
Jag ska spela trumpet igen!

Det finns ett gäng blåsband här i Sevilla, och alla spelar de sorgemarcher under Semana Santa, men den här har annat i repertoaren också. Vet inte så mycket mer, och jag bryr mig inte så mycket om vad de spelar, jag vill bara spela.
Har bara spelat med andra när jag började med trumpeten för en sisådär tio år sedan. På Skara musikskola. (Jag var för gammal för musikskolan hemma.) Jag fick vara med i musikskolans orkester. Det var jag och 15 ungar som var hälften så gamla som jag, och det var så roligt! Mamma kom och lyssnade på julkonserten :)
Jo, sedan spelade jag ju med min goda vän Åsa förra året när vi skulle tomta. Hon skulle hjälpa till på fiolen, men strängarna gick av i kylan.
Denna ringa erfarenhet vet de inget om i orkestern, och jag tycker inte att de behöver veta det heller. De blev så glada ändå, för de är tydligen i behov av trumpetare.
Förresten kan man investera den peng man får för konserter och uppdrag i instrumentallektioner. Bra va?

Jag ska börja efter påsk, så nu hårddrillas jag i notlära av Jesús på kvällarna.
Ja, det är inte gratis att gå med. Det kostar arbete.
Noter.
Jag tror att jag har en blind fläck i huvudet där notminnet skulle ha suttit.
Avskyr noter. Klart att jag vet skillnaden på en helnot och en halvnot, men när det kommer till sådana där punkter och grejer efter dem, ja då svartnar det framför ögonen.
Och att spela efter noter...
Nu måste jag lära om namnen på dem också. Det är inte c, d, e längre utan do, re, mi. G-klav heter inte g-klav utan clave de sol, och sedan har vi negras och blancas och corchea... Det är som ett nytt språk.
Gud, så tråkigt.
Sitter och lallar för mig själv för att öva rytm och takt och allt vad det heter med Jesús metronom. La lala lala la laaa lala lala lala la lala...
Men om det är vad som krävs för att man ska få spela, ja, då får jag väl göra det!

4 kommentarer:

  1. Vad bra att du satsar på nåt som du tycker är roligt! Jobba på! :)

    SvaraRadera
  2. Annika - räddaren i nöden för trumpethungrande blåsorkester :) Skoj att du är igång igen!
    Jag hade ingen aning att ni skulle ha tomtat i trumpet/fiol-kombination. Det hade säkerligen varit fantastiskt - men det saknades inte det minsta. Det var sååååååååå skoj. Jag får fortfarande fnitteranfall när jag tänker på det :)

    SvaraRadera
  3. Tuvilda: Ja, det här ska gå vägen! Ser fram emot det så mycket!
    Chatrin: Nej det behövdes ju knappast med Åsas sångröst. För hon sjöng va? Jag hörde bara mig själv :)

    SvaraRadera
  4. Jodå. Åsa sjöng jättefint. Jag kommer ihåg detta väl. På någon av mina bilder ser det till och med ut som att hon ylar. Men var lugn - jag har även minnen av att du gjorde ljud i från dig. Nu när jag tänker på det så har jag även en bild där Tomte-Åsa håller för öronen. Jag kan inte med säkerhet säga varför :)
    Det var nog för att jag skrattade för högt... Så var det nog. Jag ska försöka dämpa mig nästa gång :)

    SvaraRadera

ny gadget

ny gadget