fredag 2 mars 2012

Bilder av Lissabon

Sista dagen i Lissabon blev den långa vandringens dag, och vi kände i vaderna hur nästan alla vägar går uppför eller nedför.
Mest uppför.
Men vi såg mycket fint på vägen.
Vi klättrade upp för Alfamas branta backar, och blev kvar i den röriga, slitna stadsdelen hela förmiddagen. Det fanns ju så mycket att titta på!Vi åt lunch på Porta d`Alfama på Rua de Sao Joao da Praca, inte långt från katedralen. Det såg så mysigt ut. En gammal dam stod och grillade på ett hemmabygge utanför den lilla restaurangen, och vid borden njöt folk av grillad fisk. Vi beställde grillade sardiner och en annan fisk som jag inte vet namnet på, och fick underbar färskpotatis till.
Här gillar man fado och på väggarna finns målat kakel med kända fadoartister. På lördagar kan man lyssna på fado på amatörnivå.
Maten var fantastisk men drycken mycket dyr.


Här åt vi inte men jag tyckte att stället var fint.


Vi följde efter de här slaktarna med blicken. De försvann in bakom ett draperi av kedjor och där bakom gömde sig ett pyttelitet slakteri. Och vet ni vad som hängde på krokarna i taket? Den sortens korv som vi fick av Jesús släkting!
Vi köpte så klart med oss några stycken.På ett torg står den här finurliga grejen. Brevlåda på ena sidan, frimärksautomat på andra.


Jesús provade den berömda körsbärskonjaken, ginjinha, i ett hål-i-väggen.
Nu råkar körsbärskonjak vara en av hans favoritdrycker. Den här fick mycket högt betyg.


Som nämnt är Portugal hårt drabbat av den ekonomiska krisen. På stan har många affischer klistrats upp som protest mot politikerna.


När man går i en backig stad behöver man stanna och fika många gånger. Här blev det för min del någon slags empanada med köttfyllning. Det är skoj på portugisiska snackbarer, de har alltid en radda med friterade grejer och empanadas i form av små bakverk, bredvid de riktiga bakverken.


Men varför nöja sig med något så enkelt när man kan gå in på flotta Confeitaria Nacional?
(Svar: för att det är godare.)


Höjdpunkten var förstås när jag på tredje dagen av letande hittade de här i ett skyltfönster i en pytteliten butik. Jag gick genast in med målet att köpa alla Snickers especial de hade.
Det gjorde jag också, för det fanns bara tre.
Men på kvällen hittade jag fler i en butik som ännu inte hade öppnat. Alla varor låg i oöppnade kartonger och killen visste inte vad han skulle sätta för pris.
Där inhandlades tre till.
Nu är alla uppätna.


4 kommentarer:

 1. Superfina bilder! Ni verkar helt klart ha haft en underbar semester. Jag blir själv sugen på att åka till Lissabon, men alla backar passar nog inte en fyrbarnsfamilj.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, det var fina dagar. Det är nog som du säger, Lissabon är problematiskt att gå i med kärror och riktigt små barn, men de växer ju :)

   Radera
 2. Alla snickersarna? :( ALLA är uppätna? :(
  Annika! Du skulle ju ha köpt ett helt lager och sparat till sämre choklad-tider. Du skulle ha bett Jesus ta hand om dem. Och - framförallt - vad hände med "måste spara en till Chatrin"? :)
  Kramar,
  C

  SvaraRadera
  Svar
  1. DET kan jag svara på direkt. Jag funderade och funderade på vem jag kunde köpa Snickers especial till, men kom inte på EN ENDA som skulle uppskatta chokladen för vad den är. Inte ens du, mörk-choklad-och-lyxpralin-Chatrin.

   Radera

ny gadget

ny gadget