lördag 25 april 2015

Paella, flamenco och alkohol

När jag kom hem till svärföräldrarna luktade det så gott att det kändes ut i hissen. Jesús pappa lagade paella, och min lilla familj låg och sov, fick jag besked om. Som vanligt hade Jesús själv somnat när han la Disa.
Jag stod i köket och åt chorizo och bröd när han kom, rufsig och yrvaken.
Det är inte klokt att ingen av oss har lärt oss laga paella. Kanske för att det känns lite hopplöst, det finns ingen möjlighet att vår paella någonsin blir lika god som någon av Jesús pappas. Den här var perfekt, så när på att det saknades champinjoner som jag är förtjust i.
Jag försökte, mycket försiktigt, ge svärfar ute i köket en vink om att Jesús äter räkor igen, för sedan han slutade äta räkor för tre och ett halvt år sedan har vi inte fått en enda skaldjurspaella.
Jesús har vägrat prata om saken och tänker aldrig berätta för sina föräldrar varför han blev så äcklad av räkor, så jag säger inget jag heller, men jag var frestad när svärfar gick på om att det var löjligt att sluta äta räkor av miljöskäl, som han har fått för sig att det är.
Medan jag jobbade hade Disa följt med och handlat på marknaden, sedan hade J och hans pappa tagit med henne till El Gordito, tapasbaren, för att ta en öl.
Jag vet inte hur jag ska skriva detta, att far och farfar går och dricker öl på bebispromenaden utan att det låter fel. I Sverige är det en annan alkoholkultur än här. Där förknippar man alkohol med att bli berusad, här är det inte så. Man dricker aldrig för att bli berusad. Man ser sällan berusade personer, och gör man det är det så gott som alltid turister. Här tar man ett glas vin eller öl när man umgås, gärna mitt på dagen i solen tillsammans med ett fat oliver eller räkor. Jag vet inte... Alkohol är en umgängesdryck, man gör ingen grej av det, alkohol är något så naturligt här... Jag är nykterist, dricker ingenting med alkohol i, blir lätt besvärad när andra gör det i Sverige, men aldrig här. Folk har ett annat förhållande till alkohol i Spanien. Skönt.

Men för att återgå då. De gick till El Gordito som drivs av sonen till flamencosångaren Gordito de Triana. Naturligtvis spelades flamenco i baren, och det blev ett perfekt tillfälle för Disa att öva handklappning. Hon lärde sig att klappa i händerna för bara tre dagar sedan, och klappar nu händerna till och med medan hon äter ur nappflaskan. Gordito-sonen, Jesús, hans pappa och en kompis till denne började allihop knacka rytmen i bardisken, med Disa i mitten, och hon stod på en pall och bankade med båda händerna till allas förtjusning. Sedan började hon klappa i händerna och glädje-hoa, och alla hade visst väldigt roligt med den här pyttelilla tjejen som fyller nio månader i dag.

Lite kul är det att hon tydligen gillade Gordito-sonen som är en stor karl som pratar så högt att han hörs ut till gatuhörnet. Disa verkar föredra män framför kvinnor. Samma förmiddag hade hon gråtit både av receptionisten på vårdcentralen, brödtanten och sin farmor. I regel brukar hon börja gråta av fisktjejen och hon som jobbar i fruktaffären också. Ibland damen på apoteket. Kvinnor får henne ofta att gråta. Jag undrar om det är för att de ofta är mer krävande och högljudda än männen? Jesús tror att Disa förknippar kvinnor med alla sjuksköterskor och läkare som gör obehagliga saker med henne varje månad på sjukhuset, sticker, undersöker, väger, mäter, nyper...
Jag vet inte.
8 kommentarer:

 1. Tycker precis som du ang. att ta en öl när barnen är med. Finns det något bättre än en kall öl i solen med goda tapas medan barnen leker och har roligt? Så hemskt onödigt att bli berusad... Du fångar förresten alltid en speciell stämning i dina bilder, kvittar om det handlar om resor, stad, natur eller Disa. Skickligt! /Anna Malaga

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken komplimang, snällt skrivet!
   Att bli berusad är fruktansvärt onödigt. Tycker jag som aldrig har blivit det:-D

   Radera
 2. Skönt förhållande till alkohol! Jag dricker gärna både vin och öl men blir ogärna berusad. Tycker illa om sättet man ser på alkohol i Sverige. När folk blir lite fulla ska de ofta tjata om drinkar och shots, och när man tackar nej är man tråkig och de tjatar lite till... Det gillar jag inte!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många i Sverige kan varken hantera alkohol eller personer som inte dricker.

   Radera
 3. Med paella är det väl som med köttbullar. Alla gör olika och den äldre generationens är alltid bäst och godast!
  Dumma svenska tankar att man inte kan ta ett glas och ha barn med sej! Finns det någon annan nation där man tänker så knasigt? Det är ju stor skilnad att ta ett glas eller två och att supa sej asberusad. Det sista är verkligen inte bra när man har ansvar för barn eller egentligen aldrig riktigt bra.
  Ha en härlig helg i Sevilla!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, kul att du jämför paella med köttbullar!
   Jag vet inte om det är så, kanske bara en känsla, men tror att det är lite förbjudet för många svenskar att dricka ett glas när barnen är med.

   Radera
 4. Tycker absolut att ni ska lära er laga paella, lära er av svärfar. Ni kommer sakna den när han inte längre finns hos er. Danis pappa har lärt sig laga paella av alla olika släktingar, mostrar för att få till en som smakar som hans mammas gjorde. Dani älskar paella!

  Jag vet dock inte om jag håller med om spanjorernas förhållande till alkohol. Finns ju många som dricker och kör bil, dricker på lunchen när de jobbar, dricker lite för mycket... Även om de kanske inte blir så synligt berusade som svenskar. Ja, jag är lite dubbel, är ju själv också mer eller mindre nykterist. Tycker nog man inte ska dricka med barn, även om jag inser att många bara tar en öl eller två men jag har ju erfarenhet av alkoholproblem i nära relationer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En riktigt god paella är bland det bästa som finns! Jag tänker också att vi måste lära oss nu, för en dag kommer det att vara försent.

   Nackdelen med spanjorers förhållande till alkohol är precis som du skriver, att många kör onyktra till exempel. Enda nackdelen med att köra rattonykter, tycker många här, är att de kan bötfällas om de måste blåsa. Inte att det är en trafikfara.
   Jag har också erfarenhet av alkoholproblem nära, så vore det för mig funnes det ingen alkohol, det skulle vara ett alkoholfritt samhälle. Men om jag ska välja mellan Sverige och Spanien gällande alkoholkultur väljer jag Spanien, och jag hoppas att Disa, som växer upp här, blir mer spansk i förhållandet till alkohol än svensk (fast hon kommer aldrig att få köra rattonykter!). Svårt att förklara.

   Radera

ny gadget

ny gadget