onsdag 22 april 2015

Flyttad helgdag på grund av ferian"Är det lektion i dag?"
Meddelandet kommer en och en halv timme innan vi ska börja.
Innan jag ringer upp honom funderar jag på om det finns någon endaste anledning till att vi inte skulle ha lektion en vanlig tisdag. Sedan kommer jag på att det inte är en vanlig tisdag. Det är tisdag i ferie-veckan! Hur kunde jag glömma det? På måndagsnatten såg jag själv i direktsändning nedräkningen tills att den stora portens 25 000 lampor tändes klockan midnatt, och tusentals sevillabor som väntade på ögonblicket.
Noche del pescaíto kallas måndagskvällen efter traditionen att äta friterad fisk på ferian i väntan på det officiella öppnandet. Även folk som inte är på området äter gärna friterad fisk den dagen så det är långa köer på stans freiduríor. Damen i fiskaffären här berättade att hon hade rensat 42 kilo boquerones och 40 kilo annan fisk när hon jobbade i en freiduría dagen innan.

Det märks i hela stan att det är feria. Inte bara på den glada synen av festklätt folk eller ljudet av klingande hästbjällror, utan också på att många affärer och restauranger stänger den här veckan. De anställda går på ferian istället för att jobba. Kunderna också.
Det har införts en ledig dag mitt i veckan. En helgdag  i maj som firas för något helgons skull har helt enkelt flyttats till i dag,onsdagen i feriaveckan (oavsett vilket datum den infaller på) för att folk ska kunna gå på ferian på tisdagen och stanna ute hela natten.
Därav anledningen till att eleven trodde att det inte var lektion. Varför skulle vi ha lektion på tisdagskvällen i feriaveckan? När jag ringde stod han redan och gjorde sig i ordning inför kvällens och nattens festligheter.

Vi ska till ferian ikväll. Om någon av er som läser också ska bege er till ferian, hör av er så ses vi där:-).


Här är ett tidigare inlägg om Sevillas april-feria, för den som inte riktigt vet vad det är.10 kommentarer:

 1. Ja, nog kan man fira i Spanien. Många helgdagar och också lokala sådana.
  Vilka härliga bilder från Corterrangel! Underbart!
  Disa är så fina, hoppas få se henne i höst!
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säg till när du har vägarna förbi , så måste vi ses! Du kommer nog att märka skillnad på Disa sedan förra besöket:-)
   Corterrangel är verkligen fint.
   Det är lite kul med de lokala helgdagarna. Här var det helgdag i Sevilla, men inte i Camas och Tomares till exempel som ligger precis utanför stan. Och J som jobbar fyra mil härifrån var så klart inte ledig.

   Radera
 2. Ja den har jag hört talas om! Vilken grej! Vad de håller på spanjorerna, och firar! Vad får de allt ifrån!? Ännu en skillnad mellan Portugal och Spanien!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spanska festligheter alltså. Det är grejer det! Thomas Gustafsson har skrivit en bok om spanska festligheter, har du läst den?

   Radera
 3. Ha det så trevligt på ferian! Och glöm inte kameran så vi också får vara med!

  SvaraRadera
 4. Kommer inte till ferian ikväll (tyvärr!) men kommer dock vara i Sevilla den 7e eller 8e Juni! Är ett tag kvar och planerna är inte fullt spikade ännu men det vore kul att ses om du är hemma då och har tid! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vad kul! Klart att vi ska ses! Vad ska du göra här?

   Radera
  2. Vi kommer tillbringa helgen i Cadiz, D ska springa ett lopp där pa söndagen och vi vill stanna till i Sevilla pa vägen upp :) Har vänner i Marchena som vi inte träffat pa länge, sa planerna är att stanna till där med. Det är som sagt var ett tag kvar sa jag hojtar till när jag vet mer :)

   Radera
  3. Åh, nu hade din kommentar hamnat i spamfiltret igen!
   Här är den nu. Måste kolla där oftare.
   Lopp i Cádiz, skoj! Har ni varit där, och här, tidigare? Ni är hemskt välkomna, bara säg till!

   Radera

ny gadget

ny gadget