Det
var raka gator med låga enplanshus, många målade i glada färger
och alla med trästolpar utanför. Det kändes lite som en vilda
västernfilm.
Den
röda sanden övergick i asfalt och det blev lättare att gå. Jag
gick och gick och folk hälsade hela tiden där jag gick och drog
väskan efter mig. Hittade det av guideboken rekommenderade boendet,
med undantag för att det inte längre var hotell utan ett vanligt
hus. Guideboken är ändå mer än tio år gammal...
Hamnade
till slut på stora torget, frågade pris på ett tjusigt hotell som
var dyrt, gick till andra sidan och bestämde mig direkt for att
stanna på El Palacio. Det var så fint, med svartvita plattor
utanför, ett enkelt men fint rum en trappa upp, balkong med utsikt
över torget och en patio där jag fick te och frukost.
Här
i berättelsen gick min nya pump sönder, men det berättar jag om
senare.
Här,
en 7-10 timmar öster om Santa Cruz finns jesuitbyarna.
Det
här området var en vit fläck på kolonisatörernas karta, här
bodde många olika ursprungsfolk som gemensamt gick under namnet
chiquitanos. Jesuiterna hade under ett århundrade lärt sig hur man
omvänder ursprungsfolk till katolicism och gjorde framgångsrikt
samma sak här, på 1700-talet. De byggde upp byar med magnifika,
vackert målade träkyrkor och införde ett gemensamt europeiskt
leverne med ny musik, språk och kultur för folken här.
De
här kyrkorna platsar nu på Unescos världsarvslista.
Istället
för att genast titta på San Igancio de Velascos kyrka åkte jag
till byn San Miguel, men gick in på en liten restaurang först.
Några plastbord, en innergård, ett par fryntliga tjejer, ett skåp
med glas och två rätter att välja mellan. Det blev pastasoppa och
yuca till förrätt och en kötträtt som rätt nummer två, allt
lagat över eld. Kommer inte ihåg namnet nu, men det var finstrimlat
kött stekt i olja med lök, russin och bananer, serverat med ris och
grönsaker. Så himla gott!!! Jag var proppmätt, men hade portionen
varit dubbelt så stor hade jag ätit upp ändå, bara for att det
var så gott. Till detta blev det ett glas hemgjord lemonad.
Vilken
måltid!
Ju
närmare marknaden man kommer desto mer gatustånd och minibutiker
finns det. Här rör det sig massor av folk hela tiden. Jag hittade
fram till trufiavgångsplatsen, köpte biljett till nästa trufi till
San Miguel och gick och köpte en påse mandariner att äta under
väntetiden. Har avgår trufis när de är fulla, så man vet aldrig
riktigt hur lång väntetiden blir.
Färden
var mycket varm, med massa inblåsande röd sand, och tråkig, för
det var bara en rak väg med lite att titta på.
San
Miguel är som San Ignacio med raka gator, jättestort torg och
imponerande jesuitkyrka, men allt är mycket mindre och lantligare
och mindre asfalt. Det kändes som om jag befann mig mycket långt
bort i världen, och jag tyckte mycket om platsen.
Vilka äventyr du är med om. Pumpen sönder. Nu blev jag rädd. Kram
SvaraRaderaInget emot vad jag blev! Andra pumpen sonder den har resan, pa mindre an en vecka! Men det ar lost, jag ska fa en ny om en vecka och far ta sprutor tills dess.
RaderaJättespännande! att läsa tycker jag!
SvaraRaderaKul!
RaderaJag är nyfiken. Har alla dess små platser som du besöker internetcaféer? Eller finns det på hotellen? Hur gör du dina uppdateringar? Kramar
SvaraRaderaJoda, alla platser har internet- samt telefonstallen. Det finns massor.
RaderaVad praktiskt! Vad synd att du inte kan föra över bilder. Kommer du lägga in dem i efterhand på dessa inlägg eller göra ett enda jättefoto-kollage?
RaderaJa, jag har tankt lagga in dem i efterhand till inlaggen.
RaderaVad bra! Jag ser fram emot det :)
Radera